Wanneer een militair op missie in een gevecht komt is de kans groot dat de persoon een PTSS oploopt. het gevaar, de angsten, de vrees. Buiten de gevechten zijn er meer mogelijkheden om op een missie een PTSS op te lopen. Het logische is dat het gebeurt tijdens gevechten, maar het zou ook kunnen bij het horen van bommen of het zien van personen die zijn overleden.

Wanneer een persoon op straat in gevecht is kan het nare gevolgen hebben voor beide, het kan traumatisch zijn wanneer het word meegemaakt en de persoon kan het nog vele keren herinneren. De persoon kan hierdoor meer afstand nemen tot een groep personen of meer plekken gaan vermijden, vaak zijn dit de eerste tekenen van een trauma. Een PTSS is op vele manieren op te lopen als een militair het hoeft geen gevecht te zijn om er een trauma aan over te houden. De situatie van het moment, de spanning die er is, de verhalen die worden verteld kunnen zorgen voor meer nachtmerries en herbelevingen van momenten.

De kans dat een persoon een PTSS oploop van een missie is zeer groot, ook wanneer er geen geweld is, maar de dreiging kan genoeg zijn. Een persoon heeft tijdens een missie minder rust in het lichaam, hierdoor kan het sneller een trauma worden of als traumatisch worden ervaren. Bij een militair kan het een opstapeling zijn van nare gebeurtenissen wat er uit eindelijk voor zorgt dat de persoon het als traumatisch heeft ervaren. Het kan in verschillende stappen en verschillende momenten het hoeft niet in 1x heel naar.

Een militair die op missie is geweest heeft vaak geen PTSS maar een MCPTSS een meervoudige complexe post traumatische stoornis. Het trauma is vaak op meerdere gebieden opgelopen. Een persoon met PTSS en in dit geval een MCPTSS is niet gestoord! Een persoon is zwaar beschadigd tot in de kleinste cel en heeft dagelijks veel last van de MCPTSS.

In nieuwsberichten word er geschreven over een militair, op sociaal media word er gelijk PTSS aan vast gehangen, daarom doet de persoon nu zo. Het kan zijn dat een militair een PTSS heeft maar het kan ook zijn dat de missie is doorstaan zonder het als een trauma te ervaren. In het nieuws word PTSS gelijk genoemd met militairen, hierdoor lijkt het of alleen deze groep een grote kans loopt. Maar een persoon in het dagelijks leven kan veel meer kans hebben op een PTSS als een militair.

Een persoon met MCPTSS kan worden behandeld met trauma behandeling, maar deze zullen de ernst van het trauma alleen kunnen verlichten, de gedachten verminderen aan het trauma, dat het meer op de achtergrond komt, een persoon met een MCPTSS is te beschadigd om nog volledig te herstellen. Er word gewerkt aan het vinden van een balans in de dag en een manier om de dag door te komen, de therapie is er om de scherpe randjes van het trauma te halen. De persoon heeft voor de rest van het leven een MCPTSS.

Militairen worden uitgezonden naar vredesmissie op de plek is er op dat moment oorlog, hierdoor worden steeds bommen of beschietingen gehoord, de angst die een persoon doorstaat door het alleen horen en de vrees voor het leven kan zorgen voor een trauma. Een missie is vaak voor maanden en soms voor jaren, de persoon krijgt hierdoor steeds meer en meer angsten en kan de persoon beperken in het functioneren.

Voor een militair is de kans groot om een PTSS op te lopen, hoe langer een militair in het geweld is of in de nare sitautie hoe meer kans een persoon heeft op het krijgen van een MCPTSS, hier is nog weinig over betekend, vaak word het gezien als PTSS, maar deze kan een persoon ook oplopen door een vechtscheiding of door rouw. Het meemaken van een oorlog of zo’n soort sitautie zijn zorgt voor voor een ernstigere vorm van PTSS.

Voor een militair is het lastig te leven wanneer de persoon een trauma PTSS of MCPTSS heeft, de persoon heeft hier veel last van en herbeleeft de oorlog regelmatig. Het is belangrijk te weten waar de persoon last van heeft wat triggers zijn van de persoon om de persoon te kunnen helpen en begeleiden. Stel de persoon vragen over de PTSS en wat het betekend en kijk waar u kunt steunen. Het is belangrijk dat er meer informatie komt over het hebben van een MCPTSS die ook een burger kan oplopen.

Vaak is er tijdens een missie weinig tijd voor het trauma een persoon moet door, hierdoor het het trauma groeien. Wanneer de persoon weer terug is in Nederland word het trauma of MCPTSS niet erkent. Voor en persoon is het belangrijk dat er erkenning is van het leed dat een persoon heeft moeten mee maken. Wanneer er geen erkenning is kan er ook niet worden begonnen met het verwerken, er komt een extra trauma voor de persoon bij omdat de persoon ziek is door een beroepsziekte.