Een ptss kan een persoon op verschillende gebieden oplopen. Een PTSS is van lichte tot zware, vaak word het vergeleken met een militair, hierdoor komt een beeld dat het alleen mogelijk is al een persoon een oorlog heeft mee gemaakt. Dit is zeker niet het geval, een PTSS is een zeer nare situatie die iemand heeft meegemaakt, oorlog zou altijd nummer 1 zijn als ergste, maar voor een persoon kan de PTSS die is opgelopen net zo voelen de militair in de oorlog, de persoon is zwaar beschadigd.

De enen PTSS is niet de andere, de ene persoon kan een PTSS makkelijker aanpakken als een andere, niet iedereen heeft evenveel meegemaakt op dezelfde gebieden met dezelfde ervaring. Het is een diagnose die gesteld word om aan te geven dat het traumatisch is geweest, het geeft niet aan wat de persoon heeft mee gemaakt, hoeveel angst de persoon heeft gevoel, voor hoe lang het was, hoe vaak het is voorgekomen.

PTSS vergelijken en zeggen dat de PTSS van de ene erger is dan van de andere is vreemd en raar. Voor de persoon is het het naarste wat is overkomen, het ergste wat ooit is gebeurt, hoelang dit ook wat, wat er ook is gebeurt, de persoon heeft veel last van de ervaring die de persoon heeft opgelopen. Het heeft veel te maken met de gezondheid, hoeveel een persoon heeft meegemaakt voor het trauma, hoe goed de kansen zijn van herstel.

De angst die een persoon doorstaat zorgt ervoor dat een persoon het als traumatisch ervaart. Wat een persoon meemaakt voor een PTSS is vaak niet met elkaar te vergelijken, een PTSS kan zijn van misbruik, een ongeluk of van rouw. Het is op verschillende gebieden, toch krijgen ze alle 3 de diagnose PTSS. Na een ongeluk ervaart iemand de PTSS anders dan bij misbruik. Iemand van misbruik ervaart de PTSS anders dan iemand in rouw.

De ene persoon heeft 1 trauma en hier een PTSS van. Een ander persoon heeft meerdere trauma’s en hier een PTSS van. PTSS word genoemd voor alle trauma’s het staat hierbij niet vast hoeveel het er zijn. Hoe meer trauma’s een persoon heeft hoe meer beschadigd een persoon is, hoe meer de persoon alle signalen van een PTSS, hoe meer sessies het kost om te herstellen.

In de media staat vaak PTSS terwijl een persoon een Complexe PTSS heeft of Meervoudige Complexe PTSS. MCPTSS is een diagnose die zelden word gesteld, CPTSS komt vaker voor, MCPTSS is geen informatie over te vinden. Met een MCPTSS die PTSS word genoemd, word de persoon zeer veel te kort gedaan, de persoon heeft vele trauma’s op meerdere gebieden, wat voor een lange tijd is doorgegaan, wat het leven van de persoon tekent.

Door te zeggen dat een CPTSS of MCPTSS een PTSS is ontstaat er verwarring. Een auto ongeluk of rouw is een PTSS, CPTSS is vaak misbruik mishandeling in de jeugd, MCPTSS is als een oorlogveteraan. Het verschil in trauma zorgt ervoor dat een militair anders zou reageren als in rouw. Het hebben van een PTSS is zeer naar, het hebben van MCPTSS kan zorgen dat een persoon niet meer kan functioneren.