Wat is het

Een nare periode kan erger zijn al 1 nare gebeurtenis, het over een langere tijd waardoor het meer impact kan hebben op het dagelijks leven. Een periode met veel zorgen kan zorgen voor veel meer stress, angst of paniek, waardoor het nog heftiger binnenkomt. Hierdoor kunt u meer gaan piekeren en maalgedachten krijgen.

  • Nare gebeurtenis -> 1x geweld kan een persoon herstellen -> in elkaar geslagen. Hoe extremer die 1ne keer, hoe meer invloed het heeft op de persoon.
  • Nare periode -> 3 maanden geweld is moeilijk te herstellen. -> pesten en duwen en slaan. Hoe extremer het geweld, hoe langer het duurt, hoe meer een persoon beschadigd raakt.

Herkennen

Het is erg afhankelijk van de gebeurtenis hoe goed een persoon kan herstellen en of traumatherapie effectief kan zijn. Een nare gebeurtenis kan net zo heftig zijn zoals pesten als een nare periode scheiding. Een nare periode kan minder heftig zijn zoals rouw als een nare gebeurtenis zoals een gewapende overval.

De nare gebeurtenis heeft voor u veel impact hierdoor is het voor u heel naar en lastig mee om te gaan. Het nare stuk is, is voor u zo naar dat het u veranderd heeft. Het is voor u belangrijk dit juist te gaan verwerken om er minder last van te hebben. Een trauma sessie kan helpen bij angstig gebeurtenissen zoals van geweld of gebeurtenissen die erg naar zijn geweest zoals een scheiding of rouw. Als de periode u een groot deel van de dag bezig houd met gedachten of veel stress kan het zijn dat u het als traumatisch heeft ervaren.

Een sessie is mogelijk om de gebeurtenis minder in het hoofd aanwezig te laten zijn waardoor u meer rust kunt vinden op een dag. De nare periode heeft u nog niet verwerkt, hierdoor kan het u dag beïnvloeden en kunt u meer signalen krijgen die hoger oplopen of herbelevingen aan momenten in de periode. In de periode is vaak geen tijd om het te verwerken, pas als er meer rust is ervaart een persoon vaak pas echt hoe naar het was en hoeveel impact het heeft op de gezondheid of het lichaam. In de periode is het vaak doorgaan en doorzetten.

Een nare periode is vaak voor maanden dan wel niet jaren zoals bij een scheiding. Het gevoel word vaak opgestapeld waardoor een persoon op de lange termijn hier veel meer last van krijgt. Het is belangrijk om op tijd hulp te vragen voor het verwerken, hierdoor bent u veel sterker. Dingen die gebeuren in een nare periode zijn vaak te vergelijken met signalen van een trauma. Door de nare periode kan een persoon hoge signalen ervaren en buien, een persoon kan herbelevingen of nachtmerries krijgen. De persoon kan gaan wantrouwen of een schuld gevoel krijgen.

Veel van de problematiek kan worden verwerkt door trauma therapie. De klachten worden verlicht, maar omdat het over een periode gaat kan het zijn dat er meer sessies nodig zijn voor u het als verlichting ziet of ervaart. De periode kan een persoon veranderen in gedrag gevoelens, gedachten en emoties, hierdoor kan dit stuk beschadigd zijn, wat op een andere manier moet herstellen waar mogelijk is. Of een behandeling kan helpen is afhankelijk van de periode, hoe u het ervaart, waar u last van heeft, hoe het u bezig houd. De therapie kan klachten verlichten als nachtmerries, of trauma gedachten.

Gevolgen

Wanneer nare periode niet kunnen worden afgesloten, kunt u steeds minder goed slapen, blijft het herhalend in het hoofd terug komen, kan het invloed hebben op de voeding en kan het ten koste gaan van uw functioneren. Het hoofd is alleen bezig met de nare periode waardoor een persoon minder nadenkt over het hier en nu en verder.

Het verwerken kan vaak niet in de periode, er is geen tijd en geen aandacht voor hoe het eigenlijk met de gezondheid gaat. Een persoon accepteert vaak veel stress en druk voor het toe geeft dat het eigenlijk te veel is. Door door te gaan kan een persoon hier een burn-out van krijgen, overspannen raken of een PTSS oplopen. Van een nare periode kan een persoon herbelevingen of nachtmerries krijgen. De persoon ervaart geheel of gedeeltelijk momenten uit de periode als of het nu op dit moment gebeurt. De herinneringen zorgen ervoor dat een persoon minder slaapt en hierdoor een slaaptekort oploopt.

Van de periode kan een persoon een schuldgevoel krijgen. De persoon kan zich zelf de schuld geven dat de gezondheid achteruit gaat, dat de situatie zo loopt, dat het aan de persoon ligt. Hierdoor kan een persoon een verkeerd beeld van zichzelf krijgen waardoor het vertrouwen en het zelfvertrouwen verlagen. Een nare periode heeft vaak veel invloed op de persoon. Een persoon houd zich groot en vraagt hierdoor te vaak te laat hulp. Een persoon heeft vaak alle vele hoge signalen voor het hulp gaat vragen. Dan komt er nog de wachtlijst en de intake voor een persoon geholpen kan gaan worden.

Plan

Een nare periode is belangrijk om te verwerken om de gedachten meer los te laten. Dit kan door het dagelijks op te schrijven aan de hand van het 5g schema of door het gebruik van een dagboek. Vaak helpt het beter de periode te bespreken met een psycholoog en eventueel EMDR ervoor te doen. De behandelaar bekijkt hoeveel last u heeft van de nare periode. Hiervoor zijn vragenlijsten die worden nagelopen. Voor het vaststellen van PTSS, staan vele voorbeeld vragenlijsten online. Wanneer een behandelaar besluit het te behandelen kan EMDR een mogelijkheid zijn. Let wel op dat een behandelaar ook een andere diagnose kan stellen omdat deze het anders ervaart. Vraag dan een second opinion aan bij een onafhankelijk behandelaar.

Het is belangrijk om op tijd hulp te vragen als de signalen alleen iets oplopen. Door hier hulp in te zetten kunt u beter leren met de situatie om te gaan waardoor het niet zo naar is als hoe u het nu heeft ervaren. Het praten over de nare gebeurtenis geeft vaak opluchting en helpt bij het verwerken. Wat is er precies naar aan de periode? Wat is het stuk waar u overdenkt om therapie voor te vragen? Waarom is dit zo naar voor u geweest? Wat zijn de signalen waar u last van heeft? Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat de nare periode met u heeft gedaan, er een duidelijk verhaal van te maken om gericht het probleem aan te pakken.

Nu de periode voorbij is, is het belangrijk meer rust te nemen en te zorgen voor meer relaxen op een dag. Het lichaam moet herstellen van de periode en dit kost tijd. Het is belangrijk een goede dagstructuur aan te houden en te zorgen voor een goed slaapritme. Plan elke dag minimaal 15 minuten ademhalingsoefeningen en yoga in om meer rust te vinden en beter te slapen. Leer de fase kennen die u nu ervaart van wind storm tornado en orkaan, om meer grip te krijgen op de signalen en buien. Kijk terug naar vorige momenten om te leren hoe u deze kunt verbeteren en kunt aanpakken, om ze minder voor te laten komen of eerder te erkennen.