Kan ik door angst meer gaan vermijden?

Een persoon ervaart angst waardoor een persoon meer kan gaan vermijden een persoon voelt zich minder veilig en vertrouwd in de omgeving, waardoor de omgeving word vermeden. Een persoon kan meer angst krijgen van triggers of woord triggers waardoor het meer angst ervaart over een dag. Het aanpakken van angsten is een langdurig proces, een persoon kan veel angst ervaren met dagelijkse dingen zoals winkelen, of buiten zijn.

Oplossing

Een persoon kan hierdoor veel meer gaan vermijden. In de aanpak van angsten kan een persoon meer gedemotiveerd raken wanneer de angst vaak terug komt of het niet zorgt voor een verbetering. De persoon kan het er meer bij laten zitten waardoor angsten meer kunnen oplopen.

Het vermijden van een situatie lijkt op het moment een goede oplossing, het niet voelen van de angsten heeft voorrang op het gaan naar een plek waar u het ervaart. Het kan ervoor zorgen dat u steeds meer plekken of situaties gaat vermijden en steeds meer angsten gaat ervaren hierdoor. Vermijden bij angsten lijkt een goede oplossing, u ervaart minder angsten dus het is beter om ergens niet heen te gaan waar u de angsten ervaart of wat moeilijke situaties zijn. Maar door vermijden van de angsten komt u op steeds minder plekken, hierdoor ervaart u steeds meer angsten of lopen ze hoger op als u iets gaat doen. De angsten zijn er vaker en komen vaker terug bij steeds meer kleine dingen, hierdoor ervaart u steeds meer angsten op een dag.

Even tijdelijk minder is een betere oplossing om het later weer terug te draaien. Het vermijden van een winkel uit angst is bij bijvoorbeeld een supermarkt niet mogelijk, de boodschappen moeten toch gedaan worden, het is belangrijk te kijken naar de mogelijkheden wat wel kan zoals vroeg boodschappen doen als het rustig is.

De kans is groot dat u nog meer plekken of personen gaat vermijden. Het nadeel kan zijn dat u steeds minder dingen gaat ondernemen, minder zelfverzekerd bent, minder contacten heeft of ze niet durft aan te gaan, dat de angsten groeien.

De enige manier om angsten aan te pakken is zoveel mogelijk te leren van de angsten en met doelen kleine stapjes te zetten om uw angsten te overwinnen en het te gaan doen. Wanneer u veel angsten ervaart kan EMDR helpen de angsten te verlichten.

Lichamelijke klachten

Angstig om u te uiten kan zorgen voor veel lichamelijke klachten zoals spierpijnen door spanning in het lichaam. De angst kan chronisch worden waardoor een persoon meer angst op een dag heeft en een persoon meer plekken of personen kan vermijden door de angst. Soms lijkt het makkelijker er niks over te zeggen, maar door het niet bespreekbaar te maken komt er veel mentale problematiek. Het is een gewoonte geworden om er niet over te spreken. Hierdoor is het makkelijker u mond te houden dan het te uiten.

Weg stoppen

Een persoon kropt het probleem op en stopt het weg, dit kan lang goed gaan maar vroeg of laat krijgt een persoon er veel last van. Een persoon maakt het probleem een taboe voor zichzelf. Door het opkroppen verander het gevoel gedachten en emoties van de persoon een persoon voelt zich vaak anders omdat het niks kan zeggen. Hierdoor is de kans groot dat een persoon meer last krijgt van maal gedachten.

Wees zeker van u zelf en let goed op de regels. Blijf meer binnen, het kan ervoor zorgen dat angsten afnemen als de kans op besmetten kleiner is. Let op tijden van het doen van boodschappen en plan dit zo vroeg mogelijk om drukte te vermijden en dit al te hebben gedaan voor een dag. Het is goed en ik doe het goed.

Leren

Het herkennen van de angsten kunt u doen door dagelijks een angstschema bij te houden met de oorzaken van de angsten en dat het hoger oploopt en hoe vaak het voorkomt. Maak een signaleringsplan die kan helpen bij het erkennen van het meer gaan vermijden. Wanneer u in de laatste fase bent bent u meer gaan vermijden, de 3 fase ervoor gaan zorgen dat u het kunt herkennen en weet wat u moet doen om het te voorkomen dat u in de laatste fase komt. Wat zijn dingen waar u op kunt letten? wat veranderd er in uw gedrag, gedachten, gevoel? Wat zijn situatie die u meer gaat vermijden?