Wat is het?
Pushen heeft niks te maken met hulpverlening, het geeft een naar gevoel van een behandelaar en dat de persoon geen mening of een andere mening mag hebben. Een persoon kan er bang en angstig van worden, wat ten nadelen komt van de therapie en het contact met de hulpverlener. Een persoon moet ja zeggen en dan is het goed. Voor een persoon kan EMDR veel te zwaar zijn al het meerdere trauma’s heeft, EMDR is niet de enige manier om een trauma te behandelen, er zijn meerdere therapieën, misschien zou een andere vorm van therapie beter kunnen passen.
Herkennen
De therapie EMDR is voor trauma, het is een zware therapie om te volgen en een persoon kan er veel last van hebben in de week na de sessie. Wanneer een behandelaar loopt te pushen kan het juist averechts werken en een persoon angsten krijgen om een nieuwe sessie aan te gaan. De persoon kan meer weerstand krijgen tegen EMDR of de hulpverlener. Het pushen komt neer op een persoon moet alleen ja en amen zeggen.
Wanneer een persoon al bang is voor een sessie begint, is dit een zeer slechte start, er zijn al emoties waardoor het gesprek al heel anders verloopt, het kan zijn dat een persoon de veel angsten ervaart om nog te praten over het trauma waardoor er geen EMDR mogelijk is. De persoon ervaart het als naar en dit kan invloed hebben op de rest van het traject, waardoor een persoon steeds meer moeite kan krijgen een sessie te doen.
Tijdens EMDR word er vaak alleen gelet op het trauma en minder op de signalen en beschadiging van de persoon of hoeveel een persoon nog aan kan. De signalen zoals vermijden of alertheid zijn vaak niet bespreekbaar maar wel belangrijk in de therapie om aan te pakken en te bespreken. Door het niet te bespreken kunnen signalen verergeren en kan een persoon minder herstellen. De persoon word niet als een totaal pakket gezien maar alleen een klein deel.
Behandelen
Hulpverleners kunnen hun mening opeisen en dit doordrammen, hun mening is goed en een persoon moet hun mening volgen. Hulpverleners zijn niet gediend van een nee en kunnen hier niet tegen en gaan meer opeisen in gesprek. Door het pushen kan een persoon zich meer onveilig voelen, minder op het gemak en zich niet gehoord voelen in de problematiek.
Een hulpverlener wil graag dat een persoon snel hersteld, de zorgverzekeraar wilt dit ook, hoe sneller hoe beter. Maar met trauma is dit niet mogelijk, een persoon moet het langzaam verwerken en een plekje geven, het kost tijd om er beter mee te leren omgaan en kan niet binnen een paar sessie als een persoon er lange tijd last van heeft of een CPTSS of MCPTSS heeft. Door het haasten kunnen trauma’s niet geheel worden verwerkt of delen worden overgeslagen.
Gevolgen
Met pushen bereikt een hulpverlener vaak niet wat hij/zij wilt. De hulpverlener wil dat de persoon EMDR volgt, maar de persoon ervaart het al te zwaar en het roept veel te veel op waardoor een week zeer moeizaam verloopt, de persoon wilt liever een breek. De persoon wet dat het moet door gaan en de sessies moet afmaken voor een beter resultaat, maar op het moment is het te veel. Wanneer een hulpverlener blijft aangeven dat het door moet gaan, maakt dit de persoon boos, verdrietig, bang.
Het is voor een hulpverlener makkelijk te pushen, het is makkelijk de therapie aan te bieden en er elke week te zijn. Voor een persoon is het heel anders, in de week tussen de sessie in kan een persoon veel last hebben van het trauma met herbelevingen, meer paniek of angsten, het trauma is besproken en is open, het komt veel vaker op dan zonder de sessie, hierdoor is het in de tussentijd extra zwaar voor een persoon. Vaak staan hulpverleners hier minder bij stil.
Een hulpverlener die graag iemand wilt helpen, gaat niet pushen en kent de grenzen van een persoon, de persoon kan hier duidelijk in zijn en de hulpverlener kan het plan aanpassen, er zou een samenwerking kunnen zijn. Wanneer een hulpverlener loopt te pushen is er vaak geen samenwerking en komt het alleen van de kant van de hulpverlener die de mening zeer belangrijk vind. De persoon heeft vaak niks of zeer weinig te zeggen over de hulp die geboden word.
Plan
Onthoud dat het een mening is van een behandelaar, dat het zou kunnen helpen, maar op dit moment even niet. Houd u vast aan uw mening en feiten waarom het nu te zwaar is en geef hier tekst en uitleg over. In hulpverlening is het belangrijk u vast te houden aan uw wensen van een behandeling en hier steeds mee bezig te blijven om het te krijgen, hierbij de stappen aan te geven wat wel gaat en wat niet zodat het plan hierop aangepast kan worden.
Het is belangrijk in het gesprek aan te geven hoe het gaat wat er voor het gesprek is gebeurt en er duidelijk over te zijn. Geef hierbij duidelijk de angsten aan en de reden hiervan. Maak een overzicht van de punten die u belangrijk vind te bespreken en schrijf deze op zodat u ze niet kunt vergeten, of niet stelt omdat het gesprek anders verloopt.
Neem een moment rust, het is belangrijk een ademhalingsoefening te starten en de ademhaling meer in balans te krijgen, hierdoor neemt de angst af waardoor het gesprek makkelijker kan verlopen. Kijk naar mogelijkheden om de angsten minder te ervaren en wat u op het moment kunt doen. Weet in welke fase u zit wind storm tornado of orkaan voor de juiste actie te nemen.
Kijk naar de mogelijkheid van een andere therapie of alleen het bespreken van het trauma zonder een therapie. Alleen het praten over het trauma kan op het moment genoeg zijn, zwaar genoeg, het kan een eerste opstap zijn om het later opnieuw te proberen met EMDR. Door direct te stoppen met de therapie kunt meer last krijgen van het trauma, omdat het open is. Door in gesprek te blijven, worden trauma in kleinere stappen toch deels verwerkt en bent en blijft u bezig met herstellen van het trauma.