Kan je het je voorstellen dat je helemaal van alle angsten en stress af bent bij ptss . Hoe zal dat zijn?

Wat is het

Voor iemand met PTSS klinkt het als een wonder dat het mogelijk zou kunnen zijn zonder stress of angsten te leven. Een persoon zou er graag voor tekenen als het mogelijk was. Voor een persoon maken de angsten en stress het leven erg zwaar omdat dit vaak de trauma gedachten in stand houden. Een leven met alleen de trauma gedachten zou beter zijn voor een persoon dan met angsten en gedachten.

Herkennen

Geen stress bij PTSS zorgt voor een beter leven. Het kan niet of veel minder zorgen voor buien. Het zorgt minder voor pijnklachten en vastzittende spieren. Een persoon word niet verder beperkt in het dagelijks leven. Het niet hebben van stress kan een persoon een beter leven geven. De persoon kan beter slapen, piekert minder, heeft minder herbelevingen, ervaart rust in het dagelijks leven.

Voor de persoon zou er een nieuwe wereld open gaan, een leven zonder PTSS en zonder stress, de persoon kan weer meer zichzelf zijn er heeft geen last meer van triggers die veel invloed hebben op een dag. Hierdoor heeft een persoon meer rust en kan het meer nieuwe stappen zetten in de toekomst of plannen hiervoor maken. De persoon kan weer meer zichzelf zijn en de oude ik terug vinden.

Voor een persoon met PTSS is het moeilijk voor te stellen dat de angsten en stress er niet meer zullen zijn. Het zou erg fijn zijn als deze veel minder waren maar de kans is erg klein dat het geheel weg is of weg blijft zolang het trauma bestaat en de stress aanpak nog niet effectief is. Wanneer het een open trauma is zit minder stress er vaak niet in.

Het wegblijven van de angsten kan voor een persoon een groot verschil maken, zonder angsten valt er meer te leven voor een persoon, door de angsten zijn veel dingen minder goed mogelijk, de persoon heeft dan alleen last van de trauma gedachten, herinneringen, het kan voor een persoon veel meer rust geven, dan alles bij elkaar als een combinatie.

Behandeling

In een behandeling voor PTSS word vaak alleen het naarste stukje van het trauma behandeld, hierdoor heeft een persoon vaak nog verschijnselen die steeds terugkomen, zoals gedachten voor dit stukje, de persoon is hooggevoelig. Wanneer een trauma is behandeld wil het niet zeggen dat een persoon geen angsten meer heeft van het trauma en dat deze niet terugkomen, het andere stuk is verder niet behandeld. Het trauma komt meer op de achtergrond waardoor u er minder last van heeft.

De stress en angsten hebben te maken met de gedachten deze zorgen ervoor dat het meer kan oplopen en een cirkel is. Om minder last te hebben van angsten is het belangrijk de gedachten aan te pakken, zolang gedachten er nog zijn zal de cirkel heel blijven en blijven de signalen bestaan. Het alleen aanpakken van stress is niet voldoende, het is een combinatie die moet worden aangepakt om het te verminderen.

Gevolgen

Voor een persoon kan het overkomen als een onrealistisch beeld, de persoon ervaart dagelijks veel stress van herbelevingen, nachtmerries en triggers. Hierdoor heeft een persoon veel hoge stress en buien. Voor een persoon kan het een hoop zijn geen stress meer te hebben, maar minder stress, is hard werken, elke dag bezig zijn met de stress, balans houden op, het is veel werk en de persoon is vaak vermoeid waardoor stress sneller kan oplopen.

Wanneer een persoon verwacht dat het mogelijk is geen stress of angsten te hebben van een PTSS, kan het een verkeerd beeld hebben van wat de impact en gevolgen kunnen zijn van een PTSS. De signalen kunnen gaan groeien en erger worden, hierdoor kan een persoon last krijgen van chronische stress of angsten. Door de chronische klachten zijn er vaak veel pijnklachten die de persoon dan niet weet of op tijd erkent.

Voor een persoon is het dagelijks leven met PTSS een heel gedoe, het is meer overleven dan leven. Hierdoor is het erg moeilijk voor te stellen dat een persoon geen stress meer krijgt van triggers, van geluiden of woorden. Het dagelijks leven zit vol met triggers. Een persoon ervaart als stress van het moment dat het trauma is aangedaan.

Iemand die veel trauma gedachten heeft kan hier minder goed een voorstelling van maken, het is erg positief, het is iets goed, de trauma gedachten en herbelevingen zijn negatief en hebben ook een negatieve invloed op de dag. Hierdoor denkt een persoon vaak minder positief en hoopt een persoon het misschien ergens maar heeft het gevoel dat het niet kan of gaat lukken.

Plan

Voor een leven met veel minder stress is het belangrijk het trauma te laten behandelen en het aan te pakken, te praten over het trauma en de gevoelens en gedachten te uiten. Het laten behandelen met EMDR traumatherapie kan verlichting geven op de signalen. Het is belangrijk om meer grip te krijgen op de stress en angsten om er meer balans in te krijgen door het maken van een signaleringsplan.

Om minder stress te ervaren is het belangrijk te weten wanneer u afleiding zoeken moet gaan inzetten, het is belangrijk te weten wat u rust geeft en hoe u deze kunt vinden, het is belangrijk te weten wat de signalen bij u los maken en de gevolgen kunnen zijn. Zoek zoveel mogelijk oplossingen in huis tuin en keuken dingen, zoals het schrijven, sporten, yoga, dit kost vaak geen geld, zorgt voor verlichting, is altijd bij de hand. Het aanleren van een ontspanningsoefening kan helpen met verlichten voor beter slapen, voor een bui in een winkel, of het verlichten van de signalen op de lange termijn.

Voor het leven zonder PTSS zijn vele stappen nodig, het is niet van de een op de andere dag dat een persoon geen last meer heeft van het trauma en geen signalen meer heeft. Na het behandelen van het trauma kunnen er restverschijnselen blijven en hierdoor moet hierna hier nog aan gewerkt worden. Het herstel van een trauma kan binnen enkele sessie of kan jaren duren. Het is belangrijk rekening te houden dat het tijd nodig heeft, als u er elke dag aan werkt kan het verminderen.