Wat is het?

Een trauma is altijd een zeer nare gebeurtenis die een persoon heeft meegemaakt. Een trauma kan hierdoor veel invloed hebben op het dagelijks leven van een persoon. Om trauma’s aan te pakken is therapie een mogelijkheid om de klachten en signalen te verminderen en meer grip te krijgen op het trauma.

Trauma behandeling gaat vaak alleen in op het naarste stuk van een trauma, met therapie word deze zo gemaakt dat u er beter naar kan kijken. Zonder therapie is het niet mogelijk van een trauma af te komen, vroeg of laat krijgt u er last van. Het is welk mogelijk om meer grip te krijgen op een trauma de signalen en gedachten zodat het meer leefbaar word.

Herkennen

Wat is er voor nodig om zonder therapie een PTSS onder controle te krijgen? In de periode van therapie is er 1 dag therapie en 6 dagen niks. Hierdoor bent u de andere dagen op uzelf aangewezen. Om meer grip te krijgen op de PTSS is het belangrijk te weten waar u last van heeft, hoe vaak het voorkomt, wat dingen zijn die kunnen helpen.

Om meer grip te krijgen op een PTSS is een lange leerweg, het is belangrijk uzelf goed te leren kennen en te weten wat wel en niet kan, wat signalen verergerd zoals bijvoorbeeld met trigger en hoe u deze weer kan stoppen. Het is belangrijk een zelfstudie/onderzoek te doen naar uw eigen PTSS. Om meer duidelijkheid te krijgen wat PTSS voor u betekend.

Het is belangrijk veel te lezen over wat bijvoorbeeld herbelevingen zijn hoe u deze kunt herkennen, wat de gevolgen kunnen zijn en wat u er aan kan doen. Om meer grip te krijgen is informatie over wat het inhoud erg belangrijk, hoe u het kunt erkennen, wat de gevolgen kunnen zijn, wat u eraan kunt doen. Hoe meer u leest, hoe meer nieuwe oplossingen u tegen komt hoe meer stappen u kunt zetten om meer grip te krijgen.

Ga online opzoek naar oefeningen die worden gebruikt bij een PTSS behandeling en die u thuis kunt gaan doen. Werk bijvoorbeeld met de hileka methode voor de signalen en gedachten om er meer duidelijkheid in te krijgen aan de hand van de verschillende fase. Werk bijvoorbeeld met de 5g methode om meer duidelijkheid te krijgen in de gebeurtenissen die bijvoorbeeld een trigger zijn.

Om meer grip te kunnen houden is het belangrijk te weten wat triggers zijn, wat het voor u betekend, welke invloed ze kunnen hebben. Hoe meer u weet van de triggers, hoe meer u er over leest, hoe duidelijker het word en hoe beter u met een trigger over weg kan. Triggers hebben een grote invloed op het dagelijks leven van de persoon, daarom des te belangrijker om hier veel tijd en aandacht aan te besteden om er een balans in te krijgen.

Behandelen

Voor een beter leven is het aan te raden een therapie te volgen, maar niet iedereen met een PTSS krijgt therapie. Ook zijn de wachtli9jsten van een therapie erg lang en worden steeds langer, hierdoor is er meer zelfstudie nodig voor het aanpakken van een trauma om er zelf mee aan de slag te gaan en manieren te vinden het leefbaar te houden.

Bij lotgenoten kunt u veel steun en begrip vinden voor de situatie en kunt u veel van leren, het kan helpen om in een lotgenoten groep te gaan om te praten over het dagelijks leven en de tips uit te proberen. Het kan helpen om af en toe een chat te voeren met bijvoorbeeld MInd of een andere organistatie.

Gevolgen

Een gevolg van het niet laten behandelen kan zijn dat een trauma de kans heeft meer te gaan groeien, waardoor u meer last krijgt van de lange termijn gevolgen van een PTSS. De signalen kunnen meer chronisch worden waardoor u er steeds meer last van krijgt. Het meer grip krijgen op de signalen en gedachten kan veel tijd over heen gaan door dat er nog geleerd moet worden wat de signalen en gedachten inhouden en welke invloed ze hebben.

Het vergt veel van een persoon om zonder therapie grip te krijgen op alles, omdat het veel kost en zwaar is, is het soms makkelijker op te geven. Maar doorzetten loont en kan dingen verbeteren. het kan soms moeilijk zijn gemotiveerd te blijven. Zeker wanneer een persoon alleen is kan het werken aan soms erg moeilijk zijn.

Plan

Om meer grip te krijgen op de signalen is het belangrijk om:

Een overzicht te maken van alle signalen waar u last van heeft, de gevolgen, wanneer ze opkomen en wat het voor u inhoud. Het maken van een signaleringsplan in fase die u meer duidelijkheid kunnen geven over de oplossingen de verschillende fase zoals wind, storm, tornado en orkaan.

Het lezen over alle signalen en gedachten die horen bij uw PTSS, probeer zoveel mogelijk te leren van uzelf, van de PTSS en van alles wat er meer te maken heeft. Het zoeken naar tips en adviezen die horen bij de signalen en gedachten en deze allemaal uitproberen, kijk ook bij andere diagnose zoals adhd, autisme, hooggevoeligheid en probeer deze ook uit, kijk wat helpt en pas het aan om het een beter effect te laten hebben.

Het maken van een lijstje met 10 dingen die u helpen om meer rust te vinden die u op een vaste plek ophangt waar u regelmatig langsloopt, volg het lijstje in een vastte volgorde, om er aan te wennen en om het eigen te maken. Blijf niet zitten in gedachten een herbeleving of met hoge stress, zoek een manier van afleiding die dan altijd kan, blijven zitten verergerd.

Start elke dag als een nieuwe dag met nieuwe kansen, werk elke dag aan de signalen, probeer het steeds opnieuw, leer een manier van ontspannen, zoek een manier van een uitlaatklep op een positieve manier. Het leren van triggers, wat zijn het hoe komen ze op wat doet het met u. Ga niet vermijden of niet meer naar dingen, probeer mogelijkheden die er wel zijn ander moment, muziek mee.

Het leren werken met vorige momenten door terug te kijken naar een moment en de dingen eruit te halen hoe het anders zou kunnen heeft u een betere oplossing de volgende keer. Evalueer met regelmaat wat gaat er goed wat minder, waar gaat u aan werken, wat word een doel voor deze week

Sta elke dag op tijd op, houd een vast ritme aan, hoe meer het een ritme is hoe meer dingen u aan kan op een dag. Zorg voor prestatie, doelen bereiken, zoals bijvoorbeeld het maken van een website met steeds meer bezoekers waar u dagelijks mee bezig kan zijn. Zorg voor een dagactiviteit die u elke dag kan doen.