Kan je werken als je PTSS hebt?

Het ligt aan de PTSS die de persoon heeft, hoe de omstandigheden zijn en hoe goed een persoon met de PTSS kan omgaan, of de signalen vaak oplopen of dat er meer balans is. Sommige personen die geen of lichte signalen ervaren kunnen werken met de PTSS. Personen die vaak schommelingen hebben in emoties, gevoelens, gedrag, signalen, word het moeilijk en lastig.

Het hebben van PTSS is erg vermoeiend het hebben van angsten en stress zorgt dat een persoon vaak moe is, het hebben van alertheid zorgt ervoor dat een persoon veel scant van de omgeving, het hebben van veel gedachten zorgt voor veel signalen die pijnklachten geven. Hierdoor kan het een opstapeling zijn van signalen en klachten waardoor een persoon niet meer kan werken.

Werken is vaak mogelijk wanneer een persoon voor het grootste gedeelte is hersteld van een PTSS door een behandeling aan te gaan en het trauma te verlichten. Wanneer een persoon is hersteld heeft het geen invloed meer op de dag. Voor een persoon die hoge signalen heeft op een dag en veel last heeft van het trauma kan het zijn dat het niet meer mogelijk is omdat de klachten chronisch worden in de tijd van behandeling.

Een persoon krijgt er dagelijks te veel last van om goed te kunnen functioneren of voldoende uren te maken. Een persoon met PTSS heeft vaak weinig concentratie. Voor personen die regelmatig een herbeleving hebben en hoge signalen of buien is het vaak niet mogelijk, deze moeten eerst meer in balans komen of een persoon is chronisch waardoor de persoon elke dag veel last ervaart van de PTSS en hierdoor niet kan werken.

Het kan zijn dat een persoon kan werken of een dagbesteding kan hebben van 8 uur per dag, maar dan niet bij een werkgever op kantoor of in een winkel. De omgeving van het bedrijf zegt veel, een persoon heeft een prikkelvrije omgeving nodig, om niet te veel geprikkeld te worden, vaak is deze er niet. Wanneer een persoon 8 uur thuis werkt kan dit wel. De omgeving en de werkplek bepalen voor een deel mede of het werken kan of niet.