Wat is het

Door het hebben van een trauma kunnen veel dingen anders verlopen. Door veel drukte in het hoofd kan het moeilijk zijn te lezen, wanneer een persoon veel of hoge signalen heeft is de concentratie voor lezen laag, het kan zijn dat er te veel gedachten zijn dat een persoon meer moeite heeft met het begrijpen van de tekst. Dat lezen minder goed gaat komt vaak omdat het trauma nog niet is verwerkt.

herkennen

Het lezen kan door een PTSS moeilijk worden of heel langzaam gaan. Het kan zijn dat het geheugen minder opslaat wat u heeft gelezen, zoals bij begrijpend lezen, u kunt wel een stuk lezen maar als u het voor zelf moet uitleggen wat u heeft gelezen weet u het niet of een zeer klein deel. De persoon moet goed nadenken over wat er is gelezen en kost meer energie.

Lezen gaat vaak moeilijker door de vele gedachten die een persoon heeft, hierdoor heeft een persoon minder concentratie waardoor het minder blijft hangen. Het hoofd voelt vaak vol aan. Door geen concentratie zijn het losse woorden die een zin vormen maar weinig betekenis hebben. Trauma gedachten kunnen het denken van een persoon verstoren en hierdoor kan het moeilijker worden om te lezen, de trauma gedachten zijn te actief.

Door PTSS is een persoon vaak vermoeid, hoe meer vermoeid een persoon is hoe moeilijker het kan zijn te lezen of te rekenen. Simpele sommen kunnen dan lastig zijn uit te rekenen. Wanneer een persoon meer is uitgerust gaat het gewoon normaal. Zorg voor een rustige omgeving met zo min mogelijks prikkels, dit kan helpen om meer rustig te kunnen werken en niet steeds gestoord te worden door geluiden, geuren of woorden.

behandelen

In de mentale gezondheidszorg is vaak weinig aandacht voor het geheugen, concentratie en PTSS, hier word weinig aandacht aan besteed. Het is belangrijk het zelf in een balans te krijgen of te houden. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voorkomt, omdat zelfstandig wonen, ook lezen is van papieren die moeten worden verzonden, van een mail die binnen komt. Lezen hoort bij het dagelijks leven.

gevolgen

Door lang niet te lezen gaat de taalvaardigheid achteruit, het word steeds moeilijker om te lezen, hierdoor kan u minder snel op woorden komen of u duidelijk uiten. Door PTSS kunt u leesniveaus achteruit gaan, het kan zijn dat er een tijd is dat lezen helemaal niet lukt, en opnieuw moet leren lezen.

Door PTSS is een persoon sneller vergeetachtig, de gevolgen hiervan kunnen zijn dat een persoon dement word. Door er geen oog voor te hebben als hulpverleners en het niet als onderdeel in de behandeling mee te nemen word de problematiek niet gezien en kan vergeetachtigheid groeien.

Wanneer lezen moeilijk is is een kort nieuwsbericht lang, het kan de persoon storen dat het niet lukt om het te lezen, dat de persoon er te lang over doet, het kan zorgen voor hoge signalen. Normaal kan een persoon goed lezen maar moet het er nu meer doen dat het niet gaat en lukt. Het kan voelen als falen.

Een persoon heeft veel triggers met PTSS hierdoor kunnen kleine geluiden een persoon afleiden. Wanneer een persoon regelmatig word gestoord in de bezigheden, hoe moeilijker het is te focussen en door te gaan. In het hoofd komen meer andere gedachten, de stress kan oplopen en er zijn vele andere redenen waarom het opstarten dan na vele keren niet meer lukt.

plan

Het is mogelijk om het weer terug te draaien, het kost veel tijd en oefenen maar het kan wel met voldoende inzet. Probeer elke dag kleine stukjes te lezen, door het blijven lezen, kunt nu het weer verbeteren steeds langere stukken lezen, begin eerst met korte nieuws berichten of tweets en bouw het langzaam op. probeer de concentratie op meerdere manieren op te bouwen door bezig te zijn met een leuke activiteit, door spelletjes. Hoe meer concentratie hoe makkelijker het lezen word.

Hoe goed gaat de concentratie nu? Hoe lang kunt u het volhouden? Wat heeft u ervoor nodig dit op te bouwen? Wat gaat u doel worden voor deze week? En volgende week? Hoeveel kan het verbeterd zijn over een maand? Het is belangrijk een beeld te hebben hoe de concentratie nu is en wat nu lukt en om een plan te gaan maken die u kan helpen met het maken van doelen om deze te behandelen. Lees de tekst hardop voor u zelf, als u u zelf voorleest. Het kan helpen beter te concentreren, het beter op te pakken, het te onthouden wat u leest.

Om minder last te hebben van een vol hoofd is het belangrijk het trauma te gaan verwerken, door behandeling met traumatherapie. Het helpt het trauma verlichten waardoor het meer achterin het hoofd komt en minder vaak op de voorgrond, het kan helpen om de concentratie weer te vergroten. Probeer u te focussen op muziek en mee te zingen het ritme bij te houden en kijken hoe lang het lukt, probeer het steeds wat langer.

Alles wat dan ook maar “piept”, “bliept” en “pingt” gaat op stil, het stoort enorm, het zorgt voor veel minder concentratie. Hierdoor moet u steeds opnieuw opstarten wat veel meer energie kost om bezig te blijven met iets. Laat de telefoon wat vaker liggen en doe iets leuks, zorg voor rust en ontspannen, zorg voor zo min mogelijk stress.

De concentratie kan meer worden bij voldoende rust, neem meer rust momenten en probeer meer te ontspannen, slaap een paar dagen iets langer uit en wees actief overdag. Hoe minder rust u heeft hoe minder concentratie u heeft voor het lezen. Doe een ontspanningsoefening, probeer mindfullness of yoga.