Wat is het
Zelfhulp is niet de oplossing voor het verwerken van een trauma, dit kan alleen met een therapie. Zelfhulp is er om het dagelijks leven makkelijker te maken en PTSS beter te begrijpen. De zelfhulp is gericht op het duidelijk maken van de signalen die u ervaart, hoe deze opkomen, wat het kan verergeren en wat u op welk moment kan doen om het te verminderen. Zelfhulp is er voor het dagelijks leven met PTSS.
herkennen
Zelfhulp is geen vervanging voor therapie, het kan meer inzicht geven over wat PTSS voor u betekend en meer duidelijkheid geven over de signalen. De zelfhulp zorgt ervoor dat PTSS meer leefbaar kan zijn in de tijd dat u moet wachten op de therapie, het kan meer inzicht geven in de signalen, gedachten, herbelevingen of nachtmerries. Zeker in deze tijd kan zelfhulp de eerste start zijn van het beginnen van het aanpakken van de PTSS, door de lange wachtlijsten die er zijn.
Het wachten op therapie zorgt er niet voor dat u zich beter gaat voelen, het is belangrijk om de eerste stappen te zetten, door het maken van bijvoorbeeld een signaleringsplan om uit te zoeken welke fase u heeft in de signalen, wanneer de signalen verergeren en hoe dit komt en wat dit betekend. Hoe meer duidelijkheid u heeft over de signalen, hoe meer dingen u kunt uitproberen om het aan te pakken, zo heeft u een goed verhaal wanneer de therapie start. Het zelf onderzoek is belangrijk om de signalen te kunnen herkennen en te weten wat het voor u betekend, hoe het voelt.
Zelfhulp is altijd nodig naast de therapie, in de dagen dat u geen therapie heeft om de dagen door te komen, om om te kunnen gaan met de herbelevingen die extra zijn door de therapie, om een manier te hebben hoe u herbelevingen kunt stoppen en hoe u meer rust kan vinden, krijgen en behouden. Het is de combinatie van therapie en zelfhulp wat ervoor kan zorgen dat u het trauma kunt verwerken en geen last meer heeft van de PTSS.
Zelfhulp is belangrijk om de signalen bij u zelf te kunnen herkennen, een ander kan zeggen dat u een PTSS heeft, maar waar kunt u het zelf aan herkennen. Pas wanneer u uw PTSS kent, de gevolgen van de dag weet met alle situaties en gebeurtenissen kunt u een start maken met het meer grip erop te krijgen. Wanneer er nog veel onduidelijk is is het een grote puzzel en zoektocht om een dag door te komen.
behandelen
Het is zonde om de tijd dat u op de wachtlijst staat om dit niet te gebruiken om een eigen start te maken. Hoe meer u uw eigen PTSS kent hoe beter u het kunt uitleggen aan andere, hoe beter hulpvraag u kunt stellen en hoe meer tips en adviezen u online kan vinden. Het is belangrijk om het overzichtelijk te maken, in plannen en overzichten, om een goed beeld te hebben wat het voor u betekend.
Voor personen kan het erg moeilijk zijn om zelf te gaan starten met zelfhulp of de zelfhulp vol te houden. De tijd dat een persoon wacht op de therapie is er geen hulpverlener die de persoon kan helpen. De persoon is op zichzelf of naasten aangewezen om er meer grip op te krijgen. Zelfhulp is niet een dag, het veranderd niet binnen 1 dag, het is een kwestie van doorzetten en volhouden en steeds weer opnieuw proberen.
gevolgen
Wachtlijsten worden alleen maar langer en langer terwijl bij een trauma een persoon direct aan de slag moet om het trauma te verwerken om meer kans te hebben op geen schade na de therapie. In sommige gevallen kan het tot 3 jaar duren voor een persoon aan de beurt is, hierdoor zijn de signalen al vele malen erger dan toen de persoon zich heeft aanmeld. Op dit moment is er geen andere keuze dan zelf te starten met het aanpakken tot de therapie begint.
Wanneer een persoon lang moet wachten voor een therapie begint kunnen problemen al chronisch zijn, waardoor het veel meer invloed heeft op het dagelijks leven. Omdat er lange wachtlijsten zijn is het niet mogelijk snel te beginnen, het komt meer aan op de persoon zelf om zelf te gaan starten om zoveel mogelijk te voorkomen dat het hoger oploopt.
Plan
Start van een onderzoek
- Wat houd PTSS voor mij in? Waar heb ik het meeste last van? Wat zijn de signalen waar ik last van heb? Wat is er veranderd in de signalen met voor het trauma? Hoeveel invloed heeft het op uw dagelijks leven? Wat zijn dingen die minder goed gaan? Wat houd een herbeleving voor u in? Wat zijn mogelijkheden om deze te stoppen?
- Wanneer ervaar ik meer stress of angsten? Wat zijn situaties dat het hoger oploopt? Hoe ervaart u dit, spanning in de benen, onrust? Wat zijn mogelijkheden die kunnen helpen? Wat kan ik wel doen en wat beter niet? Werken de oplossingen nog die u voor het trauma had? Welke wel welke niet?
- Wat betekenen de 4 fase voor alle signalen? Wat ervaart u bij wind? Hoe kan dit oplopen tot tornado? Wat ervaart u anders bij wind dan bij een tornado? Wat is het verschil in het gevoel, gedachten, gedrag? Wat helpt bij wind wel wat bij tornado niet helpt? Wat zijn de mogelijkheden bij een tornado? Wat kunnen andere voor u doen in de verschillende fase, hoe kunnen zij dit erkennen?
- Zijn er momenten dat u plaatsen of personen gaat vermijden? Er niet naar toe durft? U meer angsten ervaart bij een persoon of bij mannen of alleen vrouwen? Wat zijn momenten dat dit erger word? Hoe voelt u zich dan? Wat is er dan gebeurt? Hoe hoog zijn dan de signalen? Wat kunt u doen om vermijden te voorkomen?
Maak van de vragen een signaleringsplan met de 4 fase wind storm tornado en orkaan. Schrijf hierin hoe u de signalen kunt herkennen bij u zelf, wat er opkomt, hoe het erger kan worden en de oplossingen die u heeft voor de fase. Wat u kunt doen om van een hoge fase weer terug te gaan.
Mogelijkheden
Maak een lijst met mogelijkheden die bij de signalen kunnen helpen om meer rust te krijgen. Maak een lijst met ongeveer 10 punten, hang deze op een duidelijke plek neer waar u met regelmaat langs loopt, bijvoorbeeld in de keuken. Volg het lijstje met mogelijkheden steeds van 1 tot 10. In een van de mogelijkheden zit meer rust of een verandering. Wanneer punten weinig of geen effect hebben maak u een nieuw lijstje. Het is belangrijk om de vaste volgorde aan te houden om er een gewoonte van te maken, u zult merken dat u na enige tijd zo het probleem gaat aanpakken zonder het lijstje.
Zoek de signalen waar u veel last van heeft op op internet en lees de tips die erbij staan om het aan te pakken. probeer zoveel mogelijk van de tips uit. Als ze niet geheel werken geef er uw eigen draai aan voor meer effect. Hoe meer tips u uitprobeert hoe meer kans u heeft dat er een goed tussen zit. Lees ook tips van bijvoorbeeld hooggevoelig of autisme.
Wilt u eerder dan de therapie gaat starten praten over uw trauma bel dan met slachtofferhulp, zijn kunnen u helpen met een luistert oor, het starten van een basis zodat u meer grip kunt krijgen. Het gesprek kan helpen om meer rust te ervaren op een dag en het even los te laten. Of kijk naar een lotgenoten groep in de buurt.
Zoek naar dingen die u leuk vind om te doen, waar u uw gedachten in kunt uiten, waar u het gevoel in los kan laten, waar u meer rust van ervaart, zoals bijvoorbeeld creatief, sporten. Het is belangrijk om een goede uitlaatklep te hebben om de signalen te verminderen op een dag. Hoe meer rust u ervaart hoe minder nachtmerrie en herbelevingen u heeft. Blijf niet zitten met een herbeleving maar ga een stukje lopen in huis, ga wat drinken en eten, zodat u het gevecht beter aan kan.
Lees op internet over PTSS, wat de signalen zijn, wat de gevolgen voor de lange termijn zijn en wat u buiten de therapie er zelf aan kunt doen om de signalen te verminderen. Het lezen over PTSS kan helpen met mogelijkheden te bedenken, signalen te erkennen, het beter te begrijpen. Lees bij voorkeur de artikelen van medische websites zoals thuisarts of mind. Lees ervaringsverhalen om tips en manieren van aanpak te vinden.