Kerstbezoek bij PTSS

Nodig een beperkt aantal personen uit, het kan al snel te veel worden als heel de familie in huis zit en dit kan zorgen voor veel stress of gedachten. Zorg voor maximaal een groep van 4 personen dit kunt u het langste volhouden.

Door het aantal bezoekjes te beperken ervaart u minder prikkels op een dag, het is rustiger op de dagen. Door de bezoeken te spreiden over de dagen kan het meer rustig voelen door dat u meer tijd heeft in de planning om bij te komen of even te rusten. Kijk naar vorige jaren hoeveel personen er toen waren en of dit goed ging. Ervaarde u toen veel triggers? Waarvan en wat gebeurde er? Zouden het er dit jaar net zoveel moeten worden of moet het veranderen?

Wanneer u met dezelfde groep mensen blijft is het rustiger dan steeds wisselen of meer bezoek. Door te wisselen ervaart u meer stress, het kan dan al snel te veel worden op een dag omdat u er ook naar toe moet en weer terug. Geef duidelijk het bezoek aan als u moe word, het even te veel word, het is belangrijk op tijd de signalen en gedachten weer te stoppen. Helaas heeft PTSS geen kerstmis of een vrije dag.

Beperk de tijd dat u bij iemand op bezoek gaat, het laten zien van uw gezicht en even wat drinken is vaak voldoende en beter dan niet komen of niks laten horen. Het even aanwezig zijn omdat het een mindere dag is kan prima. Het kan helpen om overprikkeling te voorkomen of dat u meer last krijgt van de signalen. Wees eerlijk over de reden als u weggaat, voor de ander is het minder leuk om te horen maar de PTSS stopt niet omdat het een leuke dag is.