kerstplanning met PTSS

Maak een planning van de dag en vul deze goed in, let op wat gaat en niet kan, wat te veel spanningen of prikkels geeft, geef duidelijk uw grenzen aan in de planning. Zorg voor een rustig programma als u ’s avonds ergens heen gaat, neem overdag meer rust. Maak een planning van de boodschappen en wanneer u deze gaat doen, haal zoveel veel mogelijk ruim op tijd in huis. Hoe meer overzicht u heeft over de planning en hoe minder u in de winkels komt in de laatste dagen voor kerst hoe meer rust u ervaart.

Zorg voor voldoende rust in de tijd rond om de feestdagen, rust meer uit en zoek ontspanning, beweeg meer buiten en actief hierdoor kunnen gedachten en signalen meer afnemen. Maak een planning van dingen die u kunt gaan doen voor de dingen die meer stress geven in de tijd rond de feestdagen. Leg de kleding zo vast klaar die u met de kerst aan wilt trekken dit verminderd stress en de keuze is gemaakt. Let op de kleine dingen die stress of spanning geven en probeer deze zoveel mogelijk op te lossen.

Zorg voor een plan om signalen te kunnen verminderen, dat u weet wat signalen met u doen en wanneer u moet ingrijpen, maak een signaleringsplan en leer hiermee om te gaan voor dat het de feestdagen zijn. Zoek een manier die u altijd rust geeft zoals een ademhalingsoefening.