klaar met corona en klaar met PTSS

klaar met corona en klaar met PTSS

Wat is het

Een persoon kan klaar zijn met corona, een persoon kan klaar zijn met PTSS, alleen PTSS en corona zijn nooit klaar, deze blijven aan. Het klaar zijn met het nieuws of alle regels komt omdat het zwaar valt, het heeft tijd nodig het te verwerken. Het is belangrijk een betere weg te vinden in corona en het erg mee omgaan. PTSS en corona zijn beide een ziekte, van een lichte corona kunt u herstellen net als bij PTSS, van een zware corona is het zeer twijfelachtig net als bij CPTSS en MCPTSS waar vaak geen herstel mogelijk is of zeer langdurig herstellen met minimaal resultaat.

Corona en PTSS hebben beide dingen gemeen, het is een diagnose, het is beide zeer ernstig, beide hebben een twijfelachtig verloop, aan de hand van de ernst is het herstel minimaal. Over beide is niet veel bekend wat de beste manier is van herstellen. Met corona klaar zijn is vaak makkelijk mee te leren omgaan als klaar zijn met de PTSS. Corona zijn gedachten en gevoel die het maken dat u er klaar mee bent, met PTSS is di het gehele verleden wat opspeelt waardoor een persoon er klaar mee is.

Dat zou kunnen, maar dat u klaar bent met corona wil niet zeggen dat corona klaar is met u of met de wereld. Corona is er en blijft er ook al bent u het er klaar mee. Het heeft geen zin er klaar mee te zijn, zolang het in de wereld is. Dat u klaar bent met corona geeft aan dat u minder met corona te maken wil hebben en eigenlijk helemaal niks. het kan ervoor zorgen dat u steeds meer tegen corona gaat keren wat de volksgezondheid in gevaar zou kunnen brengen als u weer gaat doen als voor corona.

Herkennen

Corona is een zwaar en moeilijke tijd voor iedere persoon op de wereld, iedereen heeft er last van op zijn of haar manier. Het klaar zijn met corona is een normaal gevoel omdat het nu al een lange tijd aanhoud, er geen verwachtingen zijn wanneer het stopt en hierdoor geen eindstreep is. Corona kent veel maatregelen en regels die gevolgd moeten worden, hoe minder besmettingen hoe meer leefbaar het is. De regels hebben veel invloed op het dagelijks leven, hierdoor kan een persoon meer weerstand krijgen tegen de regels.

Personen met PTSS zijn vaak hun diagnose zat, de signalen de gedachten, de gevoelens. Een diagnose kunt u niet uitzetten, vak is het ook niet te verlichten of volledig herstel mogelijk. Een persoon kan klaar zijn met de PTSS, maar deze zal niet stoppen, hoe zat de persoon het ook is. Corona is net als PTSS een diagnose, de ene voor mentale problematiek en de andere lichamelijke problematiek.

Personen met PTSS moeten dagelijks de eigen handleiding kennen om signalen niet te hoog te laten op lopen en een dag door te komen. Wanneer er een stukje ontbreekt in d handleiding kan het zijn dat een persoon een hele dag getriggerd raakt en hierdoor overprikkeld. Een ander persoon moet de handleiding van de persoon kennen om er goed mee om te gaan en te weten wat er in de persoon omgaat om te kunnen helpen en zo min mogelijk te triggeren.

Corona (2020) is nu 1 jaar oud, er is nog weinig wetenschappelijk bewezen wat effect zou kunnen hebben om meer grip te krijgen op corona en het aantal besmettingen. Naar corona moet nog veel onderzoek worden gedaan, er is nu een vaccin, maar er zijn ook meerdere varianten in 1 jaar. Het virus was 1 jaar geleden nieuw, het is daarom snel dat er als een “soort van” vaccin is. In 1988 is er begonnen met het vaccineren tegen polio nu nog zijn er enkele landen waar dit nog steeds voorkomt. In 1983 is hiv ontdekt tot op heden is hier geen vaccin voor.

Hebben we corona al onder controle dan, is er al meer grip op? Er zal eerst grip moeten zijn voor er kan worden versoepeld en we corona verder kunnen uitbannen. Voor corona is geen therapie of middel wat bewezen effectief is. Het vaccin wat nu word gegeven is niet bewezen effectief op de lange termijn, er word van uitgegaan van 6 maanden, daarna moet opnieuw bekeken worden. Wanneer iemand ernstige corona heeft gehad, is het herstel er zwaar en moeilijk, een persoon is zeer beperkt in het lopen, en moet weer op krachten komen. Het herstel proces kan enkele maanden tot heden duren. Over het herstel is nog niet veel onderzoek gedaan hoe dit anders of beter zou kunnen worden aangepakt.

PTSS (1980) is een diagnose, waar onderzoek naar is gedaan en waar wetenschappelijk bewijs is hoe het moet worden behandeld en aangepakt. De therapie is bewezen effectief, maar er moet nog veel onderzoek worden gedaan wat nog beter zou kunnen helpen. Voor PTSS is een therapie die kan zorgen voor herstellen, trauma therapie kan signalen verlichten of klachten verminderen. Hierbij word er vaak minder gekeken naar de rest van de signalen die een persoon ervaart van de PTSS, waardoor deze minder worden meegenomen in een behandeling. Bij CPTSS en MCPTSS is de verwachting vaak klein dat een persoon hersteld en is het leren omgaan met de signalen en gedachten. Een persoon moet leren grip hierop te krijgen en alles in een balans te houden. Een persoon is beschadigd in het gevoel, gedachten en emoties. Het heeft de wereld van de persoon op zijn kop gezet.

Gevolgen

De uitwerking is veel al het zelf, ik heb er geen zin meer in, laat het lekker zo, zoek het uit beide erkennen het gevoel. Alleen bij corona zijn er manieren om met het gevoel overweg te kunnen, bij PTSS blijft het vaak hangen waardoor het een bui word. Dit kan ervoor zorgen dat personen veel slechter de regels gaan naleven. Dit kan een keuze zijn van een persoon, de persoon ziet het nut van de regels niet en gaat doen als of er niks aan de hand is en pakt de draad weer op.

De persoon kan juist gaan zorgen voor meer besmettingen waardoor we langer met corona zitten. Omdat het zolang duurt kan het zijn dat personen minder het nut inzien van de regels die er zijn met corona, als er geen bewezen effect is. Wanneer personen zich minder aan de regels gaan houden kan de persoon het gevoel krijgen klaar te zijn met corona. Wanneer en persoon klaar is met corona kan het steeds meer negatieve gedachten krijgen over corona en het beleid dat nu gevoerd word, een persoon kan meer gaan geloven in complottheorieën, omdat dit beter voelt voor de persoon. Hierdoor kan een persoon veranderen in gedachten, gedrag en uitingen.

Beide hebben het erg zwaar, het is in corona zwaar in een lockdown, personen die besmet raken of overlijden, het dingen niet meer mogen doen en de vele regels. PTSS is zwaar door het dagelijks herbeleven van het trauma, het gevecht tegen de signalen, het moeilijk een dag doorkomen, veel angsten en stress ervaren. Van de rouw kan een persoon een PTSS oplopen.

Het omgaan met PTSS, herbeleving, nachtmerrie, angst, stress is geen keuze, het een dagelijkse verplichting om het in balans te houden om het zo leefbaar mogelijk te houden. Voor een persoon is het een dagelijkse strijd, waar geen einde aankomt. Een PTSS valt niet uit te zetten. Wanneer een persoon klaar is met de PTSS krijgt het hierdoor juist nog meer gedachten vaak aan het trauma en kan in tornado en/of orkaan komen. Een persoon krijgt hierdoor een crisis, deze is vaak niet zelf te stoppen.

De persoon krijgt vaak te maken met momenten in het verleden waar het een weg in moet vinden. Personen met PTSS kunnen zich zelf zelden uiten zoals het voelt, het word niet geaccepteerd in het land en er heerst een taboe op veel onderwerpen, hierdoor is het niet bespreekbaar waardoor een persoon het meer opkropt. Een persoon moet zelf een weg vinden in de signalen.

Plan

Voor beide geld dat het erg belangrijk is zoveel mogelijk te verwerken om er zo min mogelijk last van te hebben door erover te praten, door het van u af te schrijven of sporten, door een manier te vinden in afleiding door, meer rust te gaan zoeken. Voor beide is het belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de problematiek en hoe het is gekomen dat het nu meer opspeelt en meer bezig houd. Het is belangrijk het beeld te bespreken en hulp te vragen. Houd hiervoor dagelijks het dagboek bij met overzichten en schema’s.

Het zat zijn met corona is een logisch, maar het is altijd belangrijk de regels en de gezondheid op de eerste plek te zetten. Denk hierbij niet alleen aan uw eigen belang maar ook dat van de mensen om u heen. Houd u aan de regels om dit zo kort mogelijk te laten duren. Het is belangrijk te kijken naar andere momenten en te kijken hoe we bezig zijn meer grip te krijgen op corona. Het is belangrijk om het samen te doen en hier is iedereen voor nodig. Probeer opnieuw meer motivatie te krijgen en moed om door te gaan.

Over corona kunt u openlijk spreken, het heeft als voordeel dat bijna alles bespreekbaar is en er geen taboe heerst op het onderwerp, hierdoor kunt u uw hart luchten en kunt u zich uiten over het onderwerp. Er zijn veel personen die met hetzelfde zitten als u. Wat kunt u doen om meer gemotiveerd te raken? Wat zijn dingen die u leuk vind en mogelijk zijn? Wat zijn dingen die het gevoel van zwaar verminderen? het is belangrijk de draad weer op te pakken en door te zetten we zijn er nog lang niet, hoe meer u er klaar mee bent hoe moeilijker de tijd word die komen gaat. Probeer het positief te bekijken en te denken in mogelijkheden en kansen.

Het is belangrijk te weten wat PTSS met u doet, wat de signalen zijn die regelmatig hoog oplopen en hoe u deze meer in balans kunt krijgen. Dit kunt u doen door het maken van een signaleringsplan met de fase wind storm tornado en orkaan. Het is belangrijk te leren kijken naar vorige momenten en hier zo veel mogelijk van te leren. Het is belangrijk te starten met trauma verwerking en dit aan te gaan. Het is een zware therapie die kan helpen met de PTSS klachten, het is belangrijk de therapie aan te gaan om het te verwerken om er later niet nog meer last van te hebben.

Lees over wat PTSS is en wat dit kan inhouden voor het dagelijks leven, maak zoveel mogelijk bespreekbaar wat u bezighoud om mer grip te kunnen krijgen op de signalen. Het is belangrijk het te uiten in bewegen of sporten en voldoende afleiding zoeken mogelijk te maken. Het is belangrijk te lezen over PTSS en wat dit inhoud, het is belangrijk te weten wat signalen met u kunnen doen en wat dit op de lange termijn voor u betekend. Lees hiervoor verhalen van lotgenoten of ervaringsdeskudige en stel hun vragen.