Wat is het

Veel stress zorgt niet voor problematiek met de ademhaling. Niet bij elke stress reageert een persoon hetzelfde op de stress. Bij lichte stress komen de klachten niet voor. Het ligt aan de persoon en hoe goed de persoon kan omgaan met de signalen van de stress en hoe goed deze in een balans zijn of er veel of weinig klachten zijn. De problematiek komt pas wanneer stress in buien is of snel hoog oploopt. De stress die een persoon ervaart wanneer het benauwd is het toppunt van stress voor de persoon. De stress slaat op de spieren en geeft spanningen in het lichaam. Hoe meer spanningen er zijn hoe meer benauwd een persoon het kan krijgen.

Herkennen

Vaak word een persoon benauwd of kortademig in de fase tornado of orkaan. De gedachten lopen al enige tijd op en de stress neemt toe, waardoor er steeds meer spanning in het lichaam is. Stress die hoog oploopt kan verschillende oorzaken hebben zoals te veel werk, nare gebeurtenissen, te veel aan uw hoofd. Hoe meer stress een persoon krijgt hoe meer andere signalen naast de stress kunnen komen. Door de benauwdheid en stress lukt het een persoon vaak minder goed om naar te denken. Er komt minder zuurstof in de hersenen waardoor gedachten veel langzamer gaan. Het hoofd voelt vaak anders aan.

Een persoon heeft gedachten die voor de stress zorgen. De stress loopt op door een trigger of door een situatie, de persoon probeert van alles maar de stress neemt niet af. Hierdoor raakt een persoon geïrriteerd en krijgt meer stress. Omdat de stress en triggers doorgaan word het de stress veel te hoog en krijgt een persoon het benauwd. Wanneer de benauwdheid afneemt, komt er een moment dat het voelt als 1 of 2 ademhalingen te kort per minuut, hierdoor zucht een persoon veel meer en moet de persoon bijkomen van de benauwdheid. De persoon is vaak moe.

Kortademig word een persoon door stress wanneer de stress te hoog is opgelopen. De persoon gaat meer door de mond ademen en hierdoor gaat de ademhaling een stuk sneller. Hoe meer benauwd een persoon is hoe hoger de stress vaak is. Een persoon die hoge stress heeft ademt door zijn mond omdat door de neus er te weinig zuurstof komt, vaak gaat dit automatisch.

Behandelen

Het is belangrijk een goede balans tussen stress en de ademhaling te hebben. Door meer controle ben u minder vaak benauwd. Er is geen behandeling vanuit de mentale gezondheidszorg voor de aanpak van stress of de stressklachten. De stress is belangrijk om goed in de gaten te houden en er dagelijks mee bezig te zijn deze zo laag mogelijk te houden. De stress loopt vaak niet in 1x op tot benauwd, probeer het moment steeds vaker uit te stellen door te letten op de signalen en hoe het voelt voor het moment.

Gevolgen

De gevolgen van benauwd kunnen zijn dat de stress verder oploopt en de persoon gaat hyperventileren. Na de benauwdheid gaat een persoon vaak erover na denken waardoor een persoon minder goed slaapt omdat het aan het piekeren is. Van de stress en kortademig zijn kan een persoon hartklachten ontwikkelen of een hoge bloeddruk. Deze kunnen ook wanneer het vaker voorkomt blijvend worden. Wanneer de stress voor de eerste keer zo hoog oploopt, schrik een persoon en kan het angst krijgen van de benauwdheid, hierdoor loopt stress angst en de benauwdheid verder op. Het kan een zeer naar moment zijn voor de persoon. Stress en een herbeleving kunnen zorgen voor iemand met PTSS voor meer benauwdheid.

Plan

Leer om de ademhalingsoefening weer terug te brengen naar een goede normale rustige ademhaling zodat de stress en de gedachten afnemen en er minder benauwdheid is. Leer van vorige momenten stress toen u benauwd werd. Hoe voelde dit net daarvoor kunt u het gevoel erkennen? Wat is er voor nodig omdat gevoel voor te zijn en eerder te reageren? Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is van de hoog oplopende stress, wat heeft zo gemaakt dat u nu benauwd bent? Wat is er gebeurt? Hoe kunt u dit anders aanpakken de volgende keer of moet het nog verwerkt worden en komt de stress van gebeurtenissen?

Het is belangrijk om het goed in de gaten te houden en zeker te zijn dat het van stress, wanneer het aanhoud is het verstandig een arts te raadplegen. Om de stress snel te verlichten is het belangrijk dat het donker is in de kamer waar u bent. Het is belangrijk om de gedachten even af te lijden met muziek of wat u meer rustig maakt een kopje thee. Door het donker nemen gedachten en stress van zelf af, waardoor u steeds minder benauwd word. Wanneer u kortademig bent probeer naar buiten te gaan of deur open te zetten. haal diep adem en blaas weer uit en herhaal dit een paar keer, blijf buiten zolang de ademhaling nog niet goed is. Vaak helpt het om even frisse lucht te hebben om de benauwdheid te verminderen. Maak een plan of overzicht voor al het nog een keer gebeurt. Met wie kunt u contact opnemen? wat gaat nog wel en wat gaat minder of niet? Wie kan u helpen? wat kunt u er zelf aan doen?

Stress onder controle houden is een dagelijkse bezigheid, het is actief bezig zijn om het te verminderen, het is gedachten onder controle brengen en het over zicht en het inzicht hebben in de stress en hoe het voelt, hoe meer balans u kunt aanbrengen hoe minder vaak u kortademig bent. Maak een crisis noodplan voor als het te hoog oploopt met vier simpele stappen die u kunnen helpen de ademhaling te verbeteren. maak gebruik van het stressdagboek om meer grip te krijgen op de stres. Maak de code wind storm tornado en orkaan om buien en signalen te verminderen en te voorkomen voor een goede aanpak van de stres.