Fataal politie-optreden raakt agenten: ‘Politieman schoot overvaller dood en kreeg 30 jaar later PTSS‘ bron: ad.nl

Een agent heeft door een politie optreden een PTSS opgelopen. Op het moment dat de situatie voor deed heeft de persoon deze opgelopen. In het begin heeft de agent hier goed mee kunnen omgaan, maar naar 30 jaar kreeg de agent er last van en is PTSS vastgesteld. Een PTSS loopt een persoon alleen op, op het moment zelf, niet naar 30 jaar.

Alleen door een zeer nare en ernstige gebeurtenis kan een persoon een PTSS oplopen, dit kan dus alleen op het moment zelf. De oorzaak dat de persoon nu een PTSS heeft ligt in de gebeurtenis van toen. In het nu gebeurt er niks waar de persoon een PTSS aan kan overhouden. De persoon heeft dit opgelopen 30 jaar geleden.

De situatie die de agent heeft meegemaakt was toe ernstig, de persoon is gewoon doorgaan werken en had minder last van de signalen van een trauma of PTSS. Het kan zijn dat er door een andere gebeurtenis of door meer rust in het leven door bijvoorbeeld met pensioen te gaan de persoon er meer last van heeft gekregen. Dat een andere situatie meer gedachten oproept aan het moment van 30 jaar geleden. Veel dingen die een agent mee maakt geeft een trauma, een persoon kan er direct last van hebben of het kan later steeds erger worden.

Als de persoon naar de gebeurtenis direct hulp was gaan zoeken had het een PTSS kunnen zijn, het is een zeer nare gebeurtenis om iemand dood te schieten, de persoon is naar 30 jaar pas hulp gaan vragen waardoor er dan pas word vastgesteld dat het een PTSS is. Maar al die jaren kan de agent wel last hebben gehad van de signalen en meer gedachten aan de gebeurtenis.

Het is pas een PTSS als de diagnose word gegeven, daarvoor zijn het nog signalen en gedachten. Het kan zijn dat de persoon al 30 last heeft van signalen maar hier wel mee kon leven, maar dat het nu steeds meer invloed gaat hebben op het dagelijks leven, het gezin en het functioneren. Waardoor nu pas de diagnose is vastgesteld, maar eigenlijk heeft de persoon er dan al 30 jaar last van en is het trauma gegroeid.

De titel zoals gekopt word in de krant klopt niet en zou moeten zijn: agent schoot een overvaller dood en kreeg 30 jaar later last van. Dan zou het gelijk duidelijk zijn hoe ernstig het trauma is dat de agent heeft opgelopen. Hoe lang een trauma en alles wat erbij hoort zou kunnen meegaan.