Krijgt iemand met PTSS een herbeleving van vuurwerk?

Een persoon kan van vuurwerk een herbeleving krijgen of in trauma gedachten komen, hoe meer vuurwerk een persoon hoort hoe meer het in het verleden gaat, signalen kunnen hoger oplopen en een persoon komt er pas uit als het weer rustig is. Het geluid van het vuurwerk kan nare gedachten een hele dag blijven oproepen, het hoeven geen herbelevingen te zijn, maar vaak dingen die gelinkt zijn aan iets naars, hierdoor voelt een persoon zich een hele dag naar.

Herbeleven van de gebeurtenissen, nachtmerries. Omdat de persoon al angst ervaart van een herbeleving kan het geluid van vuurwerk heel anders klinken en de angst vergroten. Het geluid dat een persoon dan ervaart van het vuurwerk kan te maken hebben met een wapen of een bom. Het vuurwerk kan te hard zijn, te onverwacht, te veel achter elkaar, er zijn verschillende redenen waardoor een persoon met PTSS er veel last van heeft. Het kan herinneringen oproepen aan nare momenten het kan ervoor zorgen dat een persoon meer in trauma gedachten is en hierdoor weinig meemaakt van het hier en nu alleen getriggerd word door vuurwerk.

Voor een militair of iemand die de oorlog heeft meegemaakt kan het vuurwerk klikken als de oorlog, het geeft traumatische herinneringen. De persoon krijgt herbelevingen en komt hierdoor meer in het verleden. Het geluid klinkt hetzelfde zeker wanneer het vuurwerk bommen zijn of dingen ontploffen. Wanneer dit lang achter elkaar is, ervaart een persoon een zeer nare tijd.

Wanneer het vuurwerk stopt is het voor de persoon nog niet klaar met de signalen en de buien en herbelevingen. Een persoon moet bijkomen van het vuurwerk en weer wennen aan de rust en het als rust ervaren, hier kunnen dagen of weken overheen gaan. De geluiden van vuurwerk als een bom kunnen voor een persoon zorgen voor herbelevingen of nachtmerries, het geluid kan anders binnen komen en veel harder door de hooggevoeligheid. Een persoon heeft veel last van de geluiden waardoor alles door elkaar kan gaan lopen.

Het voelen van vroeger in mijn lichaam. Het vuurwerk zorg voor een herbeleving, deze brengt de persoon terug naar het moment toen, elke knal kan een persoon verder in het verleden brengen. Een persoon ervaart precies hetzelfde als toen, hierdoor kan een persoon misselijk worden, pijn klachten krijgen van de hoge signalen en benauwd worden.