Wanneer iemand een trauma heeft word er vaak traumatherapie voorgeschreven, het trauma word van gezegd dat het gewist word uit het hoofd. Het trauma voor behandeling is open hierdoor staat het op de voorgrond, na een behandeling is het trauma verwerkt en staat het op de achtergrond. Het geheugen kan niet worden gewist dat het trauma geheel uit het hoofd verdwijnt.

Het trauma kan hierdoor terug komen na behandeling en een persoon kan er weer meer last van krijgen. Het trauma blijft in het geheugen, maar komt alleen minder vaak op of blijft langer weg door behandeling. Bij een trauma word vaak het ergste stuk besproken en behandeld, de rest van het trauma niet of veel minder. Hierdoor kan een persoon ook last hebben van de rest van de situatie er rondom.

Emdr is een manier om op een andere manier met het trauma om te gaan, het meer los te kunnen laten en verwerken. Hierdoor kan het beeld veel minder in het hoofd aanwezig zijn. Een traumatische herinnering zal altijd in het hoofd blijven en vroeg of laat kunnen worden opgeroepen door bijvoorbeeld iets anders zeer naars. EMDR kan voor een persoon aanvoelen als het wissen van het trauma, om het steeds meer word verwerkt, het steeds minder vaak opkomt, de persoon er minder last van heeft.

Met PTSS is de persoon beschadigd, hierdoor is er ook andere schade in het gevoel gedrag of emoties. De oorzaak is het trauma geweest, wanneer u meer stress ervaart of meer hooggevoelig bent kunt u vaak nog denken aan hoe dit kwam en via een heel verhaal aan gedachten weer uitkomen bij de oorzaak het trauma.