Wat is het

Het delen van informatie over mentale problematiek is aan de ene kant goed om het bespreekbaar te maken, aan de andere kant kan het gevaarlijk zijn wanneer andere het anders zien en het bericht een trigger is voor de persoon. De berichten die worden gepost lijken onschuldig maar kunnen veel doen met een andere persoon die bijvoorbeeld getriggerd word door het bericht of die na het lezen veel gaat piekeren.

Herkennen

Het delen van mentale problematiek kan voor een persoon een opluchting zijn, het kan gehoor geven of meer begrip voor de situatie waardoor een persoon zich beter gaat voelen. Voor een persoon met problematiek is het belangrijk gehoord en begrepen te worden om stappen vooruit te kunnen zetten.

Een persoon die gevoelig is voor problematiek, kan hierdoor reageren in een bui of hoge signalen die zeer negatief kunnen oplopen. De situaties die worden omschreven zijn een herkenning voor een ander, wat herinneringen geeft aan de eigen situatie. Het is afhankelijk van wat voor informatie er word gedeeld over problematiek, is het puur educatief bedoeld of is het echt het gevoel van de persoon? Wanneer het een gevoel is kunnen er woorden in staan die genoeg zijn om zo te gaan denken. Wanneer het educatief is leert een persoon er iets van en kan het ermee verder.

Berichten kunnen meerdere kanten op, het is maar hoe de persoon het bericht leest en wat een persoon ermee doet. Het lezen van een bericht kan genoeg zijn voor veel mentale problematiek, zeker wanneer het vaker gelezen word. Een persoon kan meer gaan twijfelen of onzeker worden of het herkennen en meer angst of stress ervaren.

Een bericht is maar kort een bericht heeft maar een paar zinnen, maar het blijft vaak niet alleen bij dit bericht, er staan meer in een tijdlijn. Hierdoor leest u al meerdere berichten, wat van invloed is op de gedachten, emoties en gevoel. Het valt niet van te voren te zeggen wanneer het minder gaat met de persoon. Hierdoor kan het onverwachts zijn en een hele dag of een week duren. Hierdoor kan een persoon voor langere tijd hierdoor getriggerd worden. De personen kunnen worden genegeerd maar de problematiek word dan niet gezien, de persoon word genegeerd omdat het zich uit.

Behandelen

Lotgenoten willen open zijn over de problematiek, het is goed om het te bespreken en problematiek bespreekbaar te maken. De lotgenoten hebben ervaringen met situatie, de persoon heeft wel een bericht gepost maar er staat niet bij wat het daarna is gaan doen, de persoon weet meestal een manier om er mee om te gaan of het te stoppen. Deze manier is wel belangrijk te vermelden bij zo’n soort bericht.

Lotgenoten onderling begrijpen wat een crisis is en kunnen dit ook met elkaar bespreken. Wanneer een persoon hetzelfde verteld aan iemand in de samenleving word er naar geluisterd omdat het sensatie is minder naar de ernst, de pijnen of hoge signalen.

Zowel bekende als onbekende mensen delen op sociale media hun worstelingen met depressie, angst, PTSS of eetproblemen. Omdat het veel mensen zijn die met problematiek worstelen kan het zijn dat het lijkt dat het een groot deel van het land is. Het kan de klachten van angst of depressie vergroten, door bekende personen die open zijn kan er ook meer begrip komen. Het laat zien dat het iedereen kan overkomen. Voor onbekende mensen die er veel meer zijn is er vaak minder begrip en meer vooroordelen. Op sociaal media worden vaak alleen de negatieve signalen genoemd, hierdoor word het meer opgevat als negatief en krijgen hierdoor meer negatieve reacties.

De berichten die gedeeld word gelden voor 1 persoon, het hoeft niet te zij dat iedereen het zo ervaart met een ongeveer herkent. Een diagnose en de signalen zijn alle diagnose vaak anders per persoon. Het is niet duidelijk of de persoon er lang last van heeft en hoeveel hulp het krijgt en hierdoor heeft geleerd om te gaan met de emotie, gevoelens gedachten. Er is hierdoor geen geheel beeld van de persoon en de problematiek die er is.

Gevolgen

Bij de persoon waar het een trigger is kan het gedachten op roepen die in gedachten stromen kunnen gaan en steeds meer negatief gekleurd zijn en zo in een crisis komen. De persoon kan maal gedachten krijgen van een bericht. Wanneer een ander lees dat een persoon in een crisis of hoge signalen zit, gaat deze persoon zich veel meer zorgen maken waardoor het meer gaat piekeren, hierdoor zijn er meerdere met problematiek.

Wanneer er veel word geschreven over geweld of misbruik roept dit altijd een gevoel op, dit gevoel kan bij mentale problematiek en dan met name PTSS zorgen voor een herbeleving en het kan een woord trigger zijn van een persoon. Het woord komt regelmatig voor in de krant en op sociaal media, voor aandacht te vragen voor e onderwerpen, elke keer is het voor de persoon een stress of angst moment.

Wanneer een persoon iemand volgt die regelmatig in hoge signalen zit of een crisis gaat de persoon zich ook steeds meer somber voelen en meer over dingen nadenken. Het lezen van alleen de berichten kan een groot effect hebben op de dag in gevoel, gedachten of emoties. Voor een lotgenoot is de situatie herkenbaar en onder tussen normaal geworden bij het leven, de persoon kent het gevoel en kan een soort gelijke situatie geven als voorbeeld. Voor de rest van de samenleving is het niet zo normaal, waardoor hier anders tegen aan kijken en eerder de gedachten kan oproepen.

Lotgenoot verhalen zijn vaak verhalen met een nare rand, hierdoor is het vaak dat een persoon er veel langer over nadenkt, om het verhaal een plek te geven en het met rust te laten. Het kan een persoon aanzetten tot denken in verandering, het kan ook negatieve gedachten oproepen en in ik doe niks meer.

De woorden hoeven niet letterlijk te zijn op geschreven, veel lotgenoten doen dit niet, maar de omschrijving van het woord wat vaak wel in het bericht staat kan zorgen voor een actie bij de ander. Door het niet uiten van mentale problematiek kan het zijn dat er nog meer taboe komt op onderwerpen, waardoor er nog minder besproken kan worden. Hierdoor kan het meer gaan lijken dat het er niet is en niet bestaat.

Plan

Het is belangrijk op te letten wat voor berichten u de wereld in stuurt, en hoe dit zou kunnen zijn voor andere. Berichten over menatle problematiek kunnen vele gevolgen hebben, het vragen om advies of tip bij lotgenoten kunt u beter via de tijdlijn doen en een crisis via dm. Het echte leven met een diagnose is erg zwaar en de samenleving kent dit niet als ze er zelf niet mee te maken hebben. Hierdoor kunnen woorden die met mentale problematiek te maken hebben voor iedere persoon een woord trigger zijn. Wanneer er veel word gesproken over somber, depressie kan een persoon zich ook gaan voelen.

Als lotgenoten is het goed om het duidelijk te maken voor andere, dat er meer begrip kan komen en dat de problematiek word gezien als het dagelijks leven van de persoon. Het is belangrijk wel op te letten hoe u het schrijft, welke woordkeuze en hoe u het omschrijft. Als lotgenoten kunt u een website opzetten met informatieve en educatieve artikelen, zodat andere kunnen leren van de ervaringen die u heeft opgedaan, zodat niet iedereen hetzelfde wiel moet uitvinden. De artikelen kunnen bijdragen aan een herstel. Een draadje met 20 berichten is ook een kort artikel.

Voor de samenleving is het belangrijk om meer begrip te hebben voor personen met mentale problematiek. Hierdoor moet er meer begrip komen voor de signalen en buien die een persoon heeft die komen door de problematiek. Het is belangrijk om de persoon te steunen en te kijken wat u voor persoon kan doen om de problematiek te verminderen.

Om meer begrip te krijgen voor het dagelijks leven met mentale problematiek is het belangrijk de mentale problematiek te kennen en te begrijpen. Lees hierover op het internet en vraag het aan de persoon. Wanneer u een goede basis heeft aan informatie voert u anders het gesprek dan geen kennis of minimaal. Hierdoor kunt u de problematiek beter begrijpen en is er meer begrip voor de persoon.