Maak eenzaamheid bespreekbaar
Wat is het
Durf het te bespreken. Het is belangrijk om te praten over eenzaamheid en hoe het voorkomen kan worden. Eenzaamheid zorgt voor veel mentale en financiële problematiek. Een persoon is niet graag alleen, een persoon vind het moeilijk om ergens heen te gaan om mensen te ontmoeten en heeft wat hulp nodig om het anders te laten zijn.
Eenzaamheid is een veel onbesproken onderwerp, op het onderwerp heerst vaak taboe. Wanneer een persoon aangeeft zich eenzaam te voelen, is dit vaak al lange tijd aan de gang, voor een persoon is het vaak lastig om het aan te geven bijvoorbeeld door schaamte, dat het zelf niet lukt.
Herkennen
Bij eenzaamheid word er vaak gedacht aan ouderen personen, de groep die zich eenzaam voelt is veel groter, het komt veel voor in het land. Sommige hebben periode van zich meer eenzaam voelen, andere hebben er elke dag last van. Na een lange periode kan het zijn dat een persoon het normaal vind om alleen te zijn.
Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich eenzaam. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM. Ook neemt het percentage eenzamen nog altijd toe.
Herken signalen van eenzaamheid
- Geen bezoek, weinig post
- Verwaarlozing van omgeving, vaak gordijnen dicht, vermijden van personen of plekken
- Als de ander het zelf aangeeft
- Lichamelijke of psychische kenmerken: lusteloosheid, slapeloosheid, depressiviteit, gespannen lichaamshouding
- Klagen, klampen of kluizenaar
- Nergens zin in hebben
Behandelen
Neem de tijd om het onderwerp te bespreken, plan een moment in zodat u alle tijd heeft voor de persoon. Begin het gesprek niet direct over de eenzaamheid en de dingen die u zijn opgevallen, het kan rauw op iemands dak vallen, hierdoor kan een persoon dichtklappen of er niet over willen praten.
Geef aan wat u opvalt, wat u heeft gezien de afgelopen maanden, hoe u vind dat het gaat, laat de persoon erop reageren. Vraag hoe de persoon er na kijkt en wat de persoon eraan zou willen veranderen. Luister naar de persoon, kan een goed gevoel geven in het contact, waardoor een persoon misschien meer contacten wilt. Geef niet direct op, maar houd het vol, eenzaamheid is ook niet uit een keer ontstaan.
Eenzaamheid, pijn, u hoeft er niet oud voor te zijn, het komt voor in alle leeftijden, de grootste groep is onder de 50 jaar. Alleen voelen, u hoort er niet meer bij, maar met een praatje maakt u zo iemand blij. Sta daar eens bij stil, kijk eens door een andere bril. Neem even de tijd en kijk door de bril van eenzaamheid.
Gevolgen
Aan de buitenkant van de persoon is niet te zien dat een persoon zich eenzaam voelt, om er achter te komen of het zo is kunt u het de persoon vragen hoe het gaat of hoe de persoon zich voelt. Eenzaamheid komt vaker voor op hoge leeftijd of bij mensen met mentale of financiële problematiek.
Veel personen schamen zich omdat ze eenzaam zijn, het niet lukt wat te gaan doen of om contacten te leggen en te onderhouden. Personen zijn meer binnen, komen weinig buiten, bewegen minder waardoor de kans op mentale problematiek alleen maar groeit, zoals depressie. Een persoon kan het door schaamte ontkennen dat de persoon eenzaam is en hierdoor langer in eenzaamheid blijven zitten.
Gevoelens van eenzaamheid herkennen en erkennen is en blijft voor velen lastig. Iemand die eenzaam is, ervaart vaak bepaalde gevoelens, vaak zijn deze voor andere lastig om te begrijpen of om er iets mee te doen. Oordeel niet over het gevoel, of hoe het nu met de persoon gaat en erken het gevoel en de situatie. Laat de ander voelen dat hij/zij wordt wordt gezien en ertoe doet! Een persoon heeft het gevoel van leegte, er is niks goed, alleen zijn, onbelangrijk.
Plan
Stel u open voor het gevoel van een ander, hoe het gaat met de ander, probeer u in te leven in de persoon. Het is belangrijk om actief te luisteren naar de persoon om goede vragen te kunnen stellen. Geef in het gesprek geen tips maar vraag zullen we een keer naar … gaan, en kom er in de week op terug als het geregeld is. Tips hebben niet altijd het juiste effect in een gesprek.
Let op de signalen van eenzaamheid bij u in de buurt, kent u personen, stuur een kaartje en laat weten dat u graag wilt luisteren of een gesprek wil met de persoon. Direct aanbellen kan soms minder effectief werken. Meestal neemt de persoon dan vanzelf contact op. Luister naar de persoon, naar het verhaal en kijk waar u kan helpen met kleine dingen, zoals een keer boodschappen gaan doen op de markt, waar een persoon anders niet komt.
Om eenzaamheid te verkleinen en er eerder bij te zijn zou er meer aandacht voor moeten zijn in de samenleving, met voorlichting, bijeenkomsten, reclames. Op dit moment krijgt het onderwerp weinig aandacht buiten de week van de eenzaamheid en met de feestdagen om. Eenzaamheid is er elke dag, elke dag kan het worden aan gepakt of veranderd, eenzaam voelen hoeft niet, met een beetje hulp.
In Corona met de lockdown voelde veel mensen zich eenzaam, iedereen kan er een beeld bij bedenken hoe het voor de persoon was, hoe het is ervaren, hoe het was zonder contacten of alleen online, met beperkt dingen doen. Het geeft een duidelijk beeld om het te bespreken aan de hand van een voorbeeld bijvoorbeeld corona, het is een andere kijk op het onderwerp van alleen eenzaamheid.