maar overdag slapen lukt dus niet door mijn ptss, hoe moe ik ook ben

Wat is het?

Slecht slapen komt vaak voor bij PTSS om diverse redenen, hierdoor zijn er vele dagen dat het minder goed gaat of een persoon meer vermoeid is. Slapen overdag verstoord de nachtrust, het veranderd het dag en nachtritme. Een persoon die regelmatig minder goed slaap heeft al snel een slaapprobleem. Personen met PTSS hebben hier vaak last van.

Herkennen

Het overdag slapen kan voor een persoon een probleem zijn als de persoon onrustig word van het liggen, het gevoel heeft ik moet wat doen bij het liggen. Een persoon is moe en heeft weinig energie, wil gaan rusten maar kan de rust niet vinden omdat het iets moet gaan doen. Door het anders te zien dan slapen, kan u ook rust vinden bij hoge signalen of een slechte nachtrust. Door tegen u zelf te zeggen ik ga even liggen en we zien wel, kan het zorgen voor meer rust, als u in slaap valt is het goed en anders is het ter ontspanning.

Overdag is het hoofd nog te vaak bezig met dingen die moeten, er zijn veel gedachten, hierdoor is het veel moeilijker rust te vinden overdag als bij het slapen. Het zit in het patroon om overdag bezig te zijn en door te gaan, hierdoor is het averechts voor het systeem om te slapen. Om de gedachten te stoppen is het belangrijk voldoende inzicht te hebben wat het met u doet en wat het los maakt. Hoe meer rust in uw hoofd hoe meer rust om te slapen.

Gevolgen

Door geen rust te kunnen vinden bij het gaan liggen en bezig moeten blijven terwijl u te moet bent kan zorgen voor meer onrust en meer gedachten die door elkaar kunnen lopen. Een persoon probeert rust te vinden wat niet gaat lukken, het niet kunnen slapen in de nacht zorgt ervoor dat de persoon meer triggers heeft overdag, waardoor de persoon meer moet vechten op een dag.

Met PTSS kan denken een hele dag doorgaan, zowel overdag als in de nacht als in een droom, hierdoor kan een persoon meer gedachten hebben en minder goed slapen. Pas wanneer de persoon het denkpatroon kan doorbreken kan een persoon meer rust vinden, door anders te denken. Vaak is het een denkpatroon wat de persoon minder in de gaten heeft dat het er al zolang over nadenkt maar wel wakker houd.

Plan

Slapen is niet de enige manier om meer rust te kunnen vinden, vaak is het vinden van een activiteit die wel lukt, een optie om nog een paar uur vol te houden tot de tijd van slapen. Het leren om rust te vinden met oefeningen en bewegen kan helpen betere nachtrust te krijgen. Het is belangrijk om de trauma’s te bespreken en aan te pakken om hier minder last van te hebben in de nacht en overdag.

Het is belangrijk elke dag opnieuw op te starten met de vaste dagstructuur, hoe de nachtrust ook is geweest. Het is belangrijk om de activiteiten te blijven doen om een balans te houden. Dat 1 dag minder gaat kan pak het de volgende dag wel weer op. Plan vaste momenten in van rust zoeken op een manier die bij u past zodat u meer ontspanning heeft.