Er is de persoon iets aangedaan. De persoon heeft het gevoel omdat het machteloos was in de situatie of in de oplossing. De trauma gedachten zijn terug kerende gedachten die dagelijks er zijn. Omdat het de persoon is aangedaan is het moeilijk om er mee om te gaan of het te accepteren. Hierdoor krijgt een persoon het gevoel dat het machteloos is tegen de situatie.

Wanneer er geen aangifte mogelijk voelt de persoon zich dubbel slachtoffer. Voor een persoon is het vaak niet mogelijk deze alleen te verwerken en is hier trauma therapie voor nodig. De persoon moet wachten waardoor de gedachten meer gaan vastzitten en andere problematiek kunnen veroorzaken.

De oorzaken van het trauma en van PTSS zorgen voor het gevoel van machteloos, hiervan kan een persoon een schuldgevoel krijgen. Aan de situatie kon een persoon niks doen. De persoon kan het omdraaien en van machteloos naar macht van woede naar wraak of het blijven bewijzen dat het anders is.

Het gevoel kan terug komen bij een herbeleving of bij een nachtmerrie. Een persoon beleeft de situatie zoals toen in gevoel, gedachten, emoties. Een persoon heeft vaak het gevoel van schaamte en vind het moeilijk om er oer te praten of om hulp te vragen. Het is een zeer naar onderwerp om te bespreken. Schaamte komt door het trauma wat is aangedaan.

De trauma gedachten zijn terug kerende gedachten die dagelijks er zijn. Voor een persoon is het vaak niet mogelijk deze alleen te verwerken en is hier trauma therapie voor nodig. De persoon moet wachten waardoor de gedachten meer gaan vastzitten en andere problematiek kunnen veroorzaken.