Mijn doen knop staat uit
Wat is het
De persoon zonder problematiek, werkt de doen knop vaak goed, met een beetje motivatie af en toe en de knop blijft aan. Bij personen met mentale problematiek kan de knop ook uit, de persoon kan de dag niet opstarten, motivatie is vaak niet genoeg om dit te veranderen. Het heeft vaak therapie en veel tijd en geduld nodig. De doen knop is erg bepalend voor het dagelijks leven wat wel en niet gaat zoals bij een depressie.
De doen knop, de knop van actie, wanneer deze knop uit staat kan een persoon zeer weinig doen op een dag, de persoon komt niet vooruit, de persoon voelt zich down. Alles wat een persoon wilt doen valt zwaar, een ommetje is vaak al ver en lang. De persoon voelt zich vaak naar, hangerig, geen zin iets te doen. Mijn doen knop staat uit, hierdoor is er maar weinig dagstructuur en zijn er weinig mogelijkheden dit te veranderen. Het doen van iets lukt gewoon niet. Het opstarten werkt niet meer, er is meer vermoeidheid en weinig energie. De persoon ervaart van weinig dingen nog energie en kan blijven hangen in het gevoel.
Mijn doen knop staat uit. Dit geeft aan dat veel dingen niet meer lukken, veel moeilijker gaan, dat het aangezet moet gaan worden om stappen te kunnen zetten om het te veranderen. Alleen het opstaan al is zo vermoeiend. De knop krijgt een persoon zelf vaak niet aan. Hier is vaak goede hulp bij nodig. Mijn doen knop staat uit. Het geeft aan dat een persoon hulp nodig heeft bij het opstarten een dag door komen, het plannen van activiteiten om zichzelf bezig te houden. Het kan vele oorzaken hebben waarom de knop uit staat, vaak heeft dit te maken met veel gedachten en veel situaties achter elkaar.
Mijn doen knop staat uit dit zorgt voor veel meer gedachten. Het zorgt ervoor dat een persoon meer gaat zitten en moet bijkomen op een dag. Een persoon heeft te veel gedachten om geconcentreerd bezig te zijn. het heeft invloed op het geheugen. De persoon kan meer bezig gehouden worden door gedachten en hierdoor meer aan het nadenken zijn als actie. Mijn doen knop staat uit hierdoor is het tijd de knop weer aan te zetten. Het is goed dat u ziet dat het uitstaat zodat u het nu kunt omdraaien om het weer aan te krijgen. Het betekend dat u inzicht heeft in de situatie en dat u nu kunt handelen. Het begint met plannen en bespreekbaar maken van de problematiek om de juiste hulp te kunnen krijgen.
Gevolgen
Mijn doen knop staat uit word vaak niet begrepen door andere personen en deze weten vaak niet hoe ze moeten handelen of wat ze er mee moeten, lotgenoten begrijpen wat u bedoeld en wat u nu doormaakt. Deze kunnen u vaak beter steunen dan naasten of hulpverleners. Het is belangrijk het te bespreken met iemand die u vertrouwd en het toevertrouwd. Mijn doen knop staat uit. Het geeft aan dat een persoon niet meer komt tot dingen die de persoon anders wel doet. Het geeft aan dat er een achteruitgang is. Dat de persoon meer moeite heeft de dagelijks structuur aan te houden. Hierdoor word de structuur steeds minder, waardoor er geen structuur over blijft en het lang leven de lol word.
Ik moet wat doen, maar het lukt me niet. Het kan veel meer frustratie oproepen waardoor een persoon meer stemmingswisselingen heeft op een dag. De persoon probeert wel maar komt niet vooruit, het samen doen en het deels overnemen kan de persoon helpen even meer rust te ervaren. Het kan ervoor zorgen als een persoon alleen is dat het verder achteruit gaat.
Mijn doen knop staat uit kan tot gevolg hebben dat een persoon meer alleen thuis is, de persoon meer gaat liggen of hangen en hierdoor meer gaat piekeren of maal gedachten krijgt. De persoon krijgt weinig tot geen energie van dingen. Een persoon kan door de gedachten hoge signalen ervaren en hierdoor meer beperkt raken in het dagelijks leven. Hierdoor zijn er vaak ook minder contacten omdat een persoon vaker nee zegt. Mijn doen knop staat uit. Hiervan kan een persoon en schuldgevoel naar zichzelf krijgen, ik kan het niet eens en andere doen dit zo. De persoon legt de schuld bij zichzelf dat het niet lukt. De persoon kan in het gevoel blijven hangen wat de situatie alleen maar erger maakt. De persoon kan zich minderwaardig gaan voelen of “mislukkeling”.
De persoon voelt zich vaak futloos, ervaart weinig plezier, ziet dingen meer negatief, ervaart geen leuke dingen, laat het meer liggen en heeft meer uitstelgedrag. De persoon heeft een depressie, hierdoor kan een persoon alles niet in balans houden. De persoon slaapt veel en is zeer weinig actief. Het dagelijks leven gaat verder achteruit. Hierdoor komt de persoon zelden buiten, het opstarten om boodschappen te doen, kost veel energie, de persoon stelt het steeds vaker uit, het word een nieuwe gewoonte, de persoon kan steeds meer gaan vermijden en uitstellen tot zeer minimaal boodschappen doen. Mijn doen knop staat uit dit kan zorgen voor meer problematiek op verschillende gebieden zoals financieel door de post niet te openen, rekeningen te laten liggen en geen aandacht te hebben hoe de persoon ervoor staat. De kans is groot dat de persoon schulden gaat opbouwen en het overzicht verliest.
Plan
Hoe komt het dat de knop is uitgegaan? Wat is de oorzaak? Wat maakt het dat het uit blijft? Wat heeft u nodig het te veranderen? Wat zijn stappen die u kunt zetten? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van hoe het komt dat de doen knop uit is, hoe het gekomen is dat het nu zo is. Het is belangrijk te leren van het moment om de volgende keer dit te voorkomen.
Mijn doen knop staat uit maar hoe krijg ik hem weer aan? Hoe krijg ik weer de energie terug? Waar zit de knop? Wat is stimulerend? Het kan veel vragen oproepen, het geeft aan dat de persoon meer hulp nodig heeft bij de doen knop, die vaak weinig word gezien. De persoon kan het niet of wilt het niet, dit is onbegrip voor de situatie, de persoon lukt het niet. De persoon staat er vaak alleen voor om de knop aan te krijgen.
Mijn doen knop staat uit maak een dagstructuur om weer op te starten plan elke dag vaste momenten van een activiteit. Probeer het elke dag opnieuw en wees er elke dag mee bezig. Pas de planning aan als het goed gaat, plan meer activiteiten in tot het op het oude niveau is. Het is volhouden en doorzetten waar een wil is is een weg, het gaat u lukken.
Plan vaste momenten van boodschappen doen en bereid het voor. Maak zo vast een lijstje, leg alles al klaar, als u opstaat eerst kunt u gelijk gaan. De tas motiveert om het ook te gaan doen. Wanneer dit het eerste van de dag is bent u al klaar met de boodschappen en hikt u hier niet tegen aan, u bent al buiten geweest, wat motiveert verder te gaan met de dag. De dag is al gestart.
Mijn doen knop staat uit, voor vandaag, ik neem er voor vandaag genoegen mee, ik mag wel een rust dag tussen door. Voor een keer kan het geen kwaad , soms heeft u gewoon een dag wat meer rust nodig. Maar let op dat het geen nieuwe gewoonte word en u vaak blijft liggen, of gaat liggen. Morgen is een nieuwe dag en vandaag ga ik een planning maken voor morgen en morgen start ik de dag opnieuw op en probeer ik het gewoon opnieuw. Elke dag heeft nieuwe kansen, grijp deze om het te verbeteren. Houd van de kansen die u heeft gepakt een positief dagboek bij het kan helpen in een moeilijke tijd.
Wat zijn activiteiten die u leuk vind om te doen, die rust geven, die zorgen voor meer vrolijkheid? het is belangrijk te weten wat activiteiten zijn die u gevoel kunnen veranderen in meer positief. Maak hiervan een overzicht zodat u kunt starten met deze activiteiten voor het afleiding zoeken als het gevoel meer opspeelt.
Mijn doen knop staat uit, maar er zijn mogelijkheden om de knop weer aan te zetten. het is belangrijk niet te blijven hangen in de gedachten dat het uit staat, hierdoor komt u niet verder. het is belangrijk te achterhalen waardoor de knop uitstaat, wat het heeft veroorzaakt. Door de oorzaak te weten kunt u met vorige momenten leren hoe u dit een ander keer anders kunt aanpakken.
Mijn doen knop staat uit dit hoort in fase orkaan, het is te ver opgelopen waardoor de knop uit is gegaan, het opstarten en weer terug naar tornado kan moeilijk zijn om het vol te houden. Er zijn stappen nodig om het weer naar storm en wind te krijgen. Het is belangrijk om de fase goed te kennen en te weten wat u moet doen, maak hiervoor een signaleringsplan.