”De therapie-, epilepsie- en PTSS-hond behoren niet tot het verzekerde basispakket omdat de effectiviteit van deze hulphonden op dit moment onvoldoende bewezen is (geen stand van wetenschap en praktijk).” Conny Helder

Wat is het

In veel gevallen kan een hulphond beter helpen als een hulpverlener. De hond weet precies wanneer het minder gaat, een hulpverlener is er vaker niet dan wel. Een hulphond zal altijd direct reageren, waardoor u weet wat u moet doen, kan u uit een herbeleving halen, door u meer naar het hier en nu te brengen. Een hulphond kan zorgen voor meer vertrouwen en een veilig gevoel.

Een hulphond kan vaker meer bereiken dan een hulpverlener, een hond loopt niet weg, vind niks te lastig, helpt graag, geeft niet op en helpt de persoon verder. De hulphond heeft meer doelen als alleen de signalen van PTSS en er grip op krijgen. De hond moet ook naar buiten, het geeft een structuur. Onder het wandelen komt de persoon andere tegen en een praatje is snel gemaakt, goed voor de sociale contacten. Het bewegen is goed om de zinnen te verzetten en nieuwe dingen te bedenken.

Herkennen

Voor veel personen kan een hulphond helpend zijn, er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van het gebruik van een hulphond bij bijvoorbeeld trauma. Een hulp hond voor trauma word niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat er te weinig wetenschappelijk bewijs is.

Wanneer een persoon angsten heeft, weet een hond hierop te reageren, een hond kan ervoor zorgen dat de angsten minder worden door bij de persoon te gaan liggen, de persoon kan hierdoor andere stappen zetten om de angsten verder te verminderen. Een hond kan door bijvoorbeeld te blaffen duidelijk zijn in een herbeleving en door het geluid kan het minder worden, weer meer terug naar het hier en nu.

Honden zijn gevoelige dieren en hebben een groot reukvermogen. Het is wetenschappelijk bewezen dat honden steroïden kunnen ruiken, sommige zijn zelfs door mensen te ruiken (bijvoorbeeld androsteron in zweet). Een persoon met veel angst of stress (bui) gaat vaak zweten en zo weet de hond wat het moet gaan doen.

Een hond voelt fijn loos aan wanneer er iets is, kan dingen als een herbeleving of een bui herkennen en kan de persoon helpen meer rust te vinden. Een hulphond is er altijd en een begeleider is er vaak maar 1 uur per week. Veel personen met een trauma hebben hier vaak in de avond en nacht last van, op dat moment is er alleen een crisisdienst, een hond kan helpen een crisis te voorkomen aan gezien de hond 24 uur bij de persoon is.

Hulphonden die wel worden vergoed:

  • de blindengeleidehond voor verzekerden die blind of slechtziend zijn
  • de signaalhond voor verzekerden die doof zijn
  • ADL-hond (assistentiehond) voor mensen met een ernstige stoornis in het bewegingssysteem (de hand en arm) die daardoor beperkt worden in hun activiteiten in het dagelijks leven.

Er zijn veel personen met een hulphond in Nederland, voor adl zorg is het bewezen effectief. Voor trauma hebben vele personen ook een hond zoals militairen die het vaak wel vergoed krijgen. Wanneer u online zoek naar een PTSS hulphond komt u vaak tegen dat deze voor een militair of agent zijn. De personen hebben vaak de hond al enige tijd, hierdoor zou er al veel meer onderzoek naar kunnen zijn gedaan, als het voor een militair helpend kan zijn is dit voor andere ook.

Behandelen

Er is onderzoek gedaan naar het effect van een hulphond bij PTSS. Het Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht, hebben dit onderzoek gedaan, hierin werd de effectiviteit van dergelijke hulphonden onderzocht. De beide onderzoeken hebben als resultaat laten zien dat de inzet van hulphonden een positief effect heeft op het welbevinden van veteranen of politieagenten met PTSS.

Het inzetten van een hulp hond kan helpen op een dag, om de dag door te komen, waardoor een persoon beter in het leven staat of makkelijker een dag doorkomt. Het is vreemd dat er word gezegd dat er geen voldoende bewijs is, een trauma van een militair is vaak een CPTSS, de persoon houd hier vaak de rest van het leven last van, als de hond hierbij kan helpen om het meer dragelijk te maken, kan dit voor veel andere personen ook helpen.

Een hulphond kan een persoon de signalen van een PTSS leren begrijpen. De hond reageert hetzelfde wanneer een bepaald signaal opkomt, hierdoor weet de persoon dat het zo is en kan gelijk in actie. Het kan helpen om een herbeleving te erkennen of bepaalde negatieve gedachten. Hoe meer een hond het kan aangeven, hoe duidelijker het is voor een persoon, hoe meer een persoon er mee kan.

Gevolgen

Wanneer een persoon graag een hulphond wil, komen alle kosten voor een persoon, de kosten is de hond zelf, de opleidingen en loopt vaak in de duizenden euro’s. Een persoon heeft vaak niet het geld om een hond aan te schaffen. De kosten van langdurige zorg wegen niet op tegen de kosten van een hulphond. Nu er veel wachtlijsten zijn, de zorg minimaal is, moet een persoon meer wachten en groeit de problematiek. Juist door een hulphond kan een persoon nieuwe kansen krijgen, gemotiveerd zijn dingen weer aan te pakken, dingen anders te zien.

Door dat de hulphond niet word vergoed, kunnen mensen er geen gebruik van maken en zijn hierdoor afhankelijk van een hulpverlener. De persoon moet zelf leren een balans aan te brengen in de problematiek. Wanneer een persoon meer angsten ervaart kan een persoon die alleen is zich meer onveilig gaan voelen, de angsten kunnen meer toenemen. Hulpverlening heeft het vaak te druk en hierdoor minder aandacht voor de rest van de week.

Er is onderzoek gedaan naar het effect, maar dit is niet voldoende, dus het word niet vergoed. Er word hiermee weggekeken van het onderzoek van de universiteit, er word geen gehoor gegeven aan de ervaringen van de beroeps PTSS, terwijl dit juist bewijst dat het beter is voor de persoon.

Plan

Er zou meer onderzoek moeten komen naar de effecten van een hulp hond bij trauma. Voor een persoon met een trauma is een hulphond goed omdat het veilig voelt, het zorgt dat de persoon buiten komt wandelen, minder vaak depressief, contacten kan opdoen, het zorgt ervoor dat een persoon meer rustiger kan leven.

Er is een mogelijkheid om een PTSS hulp hond vergoed te krijgen via uw gemeente. Hiervoor kunt u een WMO aanvraag doen, als u kunt aangeven baat te hebben bij een hulphond, vaak worden deze wel afgekeurd, door onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Wanneer u overtuigende feiten heeft uit onderzoek zou u meer kans kunnen maken op een ja.

Welke bewijzen heeft de minister nog nodig om het wel te vergoeden? Welke stukken ontbreken nog? Wanneer het word vergoed kunnen meer personen er gebruik van maken en kunnen zorgkosten verminderen, doordat de hond, problematiek kan erkennen en herkennen en deels bijdraagt in de oplossing.