Wat is het

Een moeilijke tijd is een zware periode waar een persoon door heen moet. Met naasten is er steun voor een persoon met mentale problematiek. Wanneer een persoon alleen is, is de persoon aangewezen op hulpverleners. Dit kan het voor de persoon extra zwaar maken. In een moeilijke periode is het belangrijk te praten en dingen van u af te zetten en ondanks dat het minder gaat leuke dingen blijven doen.

In een moeilijk periode kan het fijn zijn om een luistert oor te hebben van iemand, die begrip heeft voor het moeilijke moment waarin u zit. Hiervoor zijn er een hulplijn, chat en lotgenootgroepen. Het is een periode waar u door heen moet, bedenk u dat het niet voor altijd is. Aan en moeilijke tijd komt een einde, naar regen komt zonneschijn, blijft de zon zien.

Veel problematiek is vaak een kwestie van geduld en tijd voor het beter gaat en een persoon hersteld. In een zware periode is het belangrijk goed de gedachten en signalen in de gaten te houden en op tijd hulp te vragen. De periode is vaak extra zwaar door gedachten die niet afnemen, waardoor een persoon wakker ligt en de volgende dag meer last heeft van de gedachten.

Herkennen

Een lastige zware periode is voor een persoon heel zwaar en kan zorgen voor mentale of lichamelijke problematiek. Door een periode met meer zorgen kan een persoon meer stress ervaren, meer piekeren en minder goed slapen. Een zware periode is belangrijk om goed te verwerken om er minder schade aan over te houden. Iedereen heeft wel eens een zware periode, de ene periode is het sneller verwerkt dan een andere keer. Zware periode kunnen komen door het vaststellen van iets medisch, door het nieuws of door veel werkdruk.

Een moeilijke tijd heeft vaak meer gevolgen als van te worden was veerwacht, een persoon krijgt meer last van piekeren of vastzittende gedachten. Het is belangrijk het moeilijke moment te verwerken en meer los te kunnen laten. De gedachten houden veel meer bezig over de dag waardoor een persoon er meer last van krijgt in het dagelijks leven. Een moeilijke tijd heeft vaste einddatum wanneer de periode voor bij is of voorbij moet zijn. Bijvoorbeeld met rouw waarvan word gezegd na een jaar moet iemand er over heen zijn.

Een moeilijke tijd is een tijd waarin veel gebeurt, veel gebeurtenissen achter elkaar of nare momenten. De persoon ervaart hoge signalen en hierdoor is het meer vermoeid overdag. Het kost veel energie een dag door te komen. Een moeilijke periode heeft veel nieuws, veel gebeurtenissen, of nare gebeurtenissen, het kan als een bom binnen komen in het hoofd.

Een moeilijke tijd geeft vaak veel zorgen, wat meer gedachten oproept die vasthouden. Een persoon kan hier meer stress van ervaren en het kan zorgen dat een persoon minder goed eet of slaapt. Een moeilijke tijd alleen is erg zwaar voor de persoon, het kan gedachten stromen geven die zwaar zijn voor de persoon. Voor een persoon is het vaak lastig zich te uiten omdat er geen andere zijn. Dit maakt het extra zwaar.

Door een zware periode kan een persoon meer problematiek krijgen in de slaap. Door minder goed te kunnen slapen is een persoon meer prikkelbaar overdag en heeft hierdoor meer moeite goed te functioneren. Een persoon kan meer slaapproblematiek op lopen of medicatie nodig hebben om te slapen. Voeding veranderd vaak negatief naar steeds minder eten. Een patroon is vaker ongezond. Door meer stress veranderd het voedingspatroon en kan een persoon veel meer of veel minder gaan eten. Een persoon kan hierdoor een stoornis oplopen in de voeding.

Behandelen

Probeer zo positief mogelijk te blijven en de hoop te houden op beter. In een zware periode is de kans groot dat de hoop minder word waardoor er meer negatieve gedachten zijn. Door positief te blijven kijken naar de situatie en kansen te zien heeft u hier minder kans op. Het is belangrijk om de gedachten te verwerken in de zware periode, dit kan door ze er letterlijk uit te sporten, het eruit te schilderen of te schrijven of door muziek en mee te zingen. Er zijn vele manieren om gedachten verminderen mogelijk te maken.

Ik ben door een moeilijke tijd gegaan, maar ik ben nu beter, wijzer en sterker dan ik was. Het geeft motivatie om door te gaan en nieuwe doelen aan te pakken. Elke dag is een nieuwe kans om meer te verbeteren en te leren en dingen anders aan te pakken. Een moeilijke tijd is zwaar, zorg voor voldoende rust, voordat u de zorgen van u afpraat of afschrijft. Maak u hoofd zo leeg mogelijk door alles er letterlijk uit te fietsen of te sporten. Houd de positieve gedachten gang in balans en herstel is dichterbij.

In een moeilijke periode is het des te meer belangrijk om contacten te hebben die u kunnen ondersteunen en die u begrijpen. Waar u bij terecht kunt voor een gesprek of een knuffel. Het alleen doorstaan geeft vaak mentale problematiek omdat het niet juist word verwerkt. Het is belangrijk te praten over wat u lastig vind in de periode en te vragen om steun en begrip.

Gevolgen

Een moeilijke tijd alleen kan zorgen voor veel mentale problematiek, door het piekeren kan een persoon meer maal gedachten krijgen. Wanneer een persoon een periode naar ervaart kan het als traumatisch ervaren worden waardoor er een kans is op een trauma en meer angst. Door een langdurige periode kan een persoon een stoornis oplopen zoals van bijvoorbeeld stress. Een persoon heeft een grote kans op een depressie. Een persoon kan een PTSS ontwikkelen door gebeurtenissen die zijn ervaren. De persoon heeft meer last in het dagelijks leven om een dag door te komen.

Slapen in een zware periode is vaak erg lastig maar erg belangrijk voor het herstellen van het lichaam en de gedachten meer met rust te laten. Vaak heeft een persoon last van vastzittende gedachten of maal gedachten. Een persoon in een drukke periode slaapt vaak kort en is meer vermoeid overdag.

Dagplanning gaat vaak niet zoals het moet lopen, er komen dingen tussen wat het extra druk maakt. De planning is wel belangrijk bij een goede dagstructuur. Door de veel wijzigingen ervaart een persoon meer stress. Stress ervaart een persoon meer doordat er vaak veel dingen onduidelijk zijn, een persoon zich meer zorgen maakt, of omdat het veel is in 1x. De onduidelijkheid zorgt ervoor dat een persoon meer nerveus is, meer angsten kan hebben of het geheel minder goed kan overzien.

Voeding en een zware periode gaan vaak niet goed samen. Door gedachten en het piekeren is vaak de eetlust minder, ook door de stress en de spanning is er een verminderde eetlust. Zorgen maken zorgt voor veel stress waardoor een persoon meer vermoeid kan zijn op een dag, meer stemmingswisselingen kan hebben en hoe meer het hoofd vol aanvoelt.

Stress kan op de lange termijn zorgen voor chronische stress, een burn-out of een depressie. In een zware periode hebben personen vaak negatieve gedachten. Voor een persoon is het vaak niet mogelijk goed te functioneren en de kans is groot dat een persoon zijn baan verliest. Zorgen op de lange termijn zorgen voor meer vastzittende gedachten waardoor het dagelijks leven van een persoon kan veranderen en een persoon minder goed kan functioneren. Zorgen hebben veel invloed op het dagelijks leven.

Door te lang te blijven zitten in een periode kan een persoon veel mentale problematiek oplopen. De periode kan hierdoor langer zijn dan een jaar. Door langdurig zware periodes te hebben worden signalen al snel chronisch en kan een persoon dagelijks veel last hebben van signalen. Een persoon kan hierdoor een burn-out krijgen.

Plan

Maak de zware periode bespreekbaar met personen die u vertrouwd. Maak bespreekbaar wat uw zorgen zijn en waar u bezig houd. Door het te bespreken zijn er mogelijkheden voor een oplossing en kunt u al een deel verwerken. Vraag naasten wat ze voor u kunnen betekenen. Wat is er voor u veranderd sinds de tijd van een zware periode? wat gaat er nog goed en wat gaat minder goed? Het is belangrijk een duidelijk beeld te krijgen van veranderingen en hiermee aan de slag te gaan en weer op te pakken om het te verbeteren.

De gedachten zijn nog niet verwerkt en houden vast. Het nieuws kan zorgen dat het een zware periode is wanneer het nieuws heftig is of voor een langere periode. In een zware periode is het belangrijk om naasten te hebben die u kunnen ondersteunen. Een zware periode alleen zorgt vaak voor meer problematiek. Maak het leven niet onnodig ingewikkeld. Denk eenvoudiger, vaak zijn de simpelste oplossingen de beste en het meest uitvoerbaar.

In een moeilijke tijd is het belangrijk om positief te blijven denken en te kijken naar mogelijkheden die er nog wel zijn. Door positief te blijven kijken zijn er altijd mogelijkheden om het aan te pakken of anders te bekijken. Positief denken kan helpen om een periode minder naar te ervaren. Het is belangrijk om voldoende rust te zoeken, door het doen van een ademhalingsoefening, afleiding zoeken, te gaan sporten, door u hoofd leeg te schrijven, door muziek en mee zingen. Hoe meer u in uw hoofd heeft dat het moeilijk en zwaar is, hoe meer zwaar het voelt. Hierom is het belangrijk te rusten, bij te komen en te herstellen. Probeer ondanks de periode leuke dingen te gaan, de lol in te zien van kleine dingen, gezellig contacten om iets te doen. Het doen van andere dingen die leuk zijn veranderen de stemming en kunnen voor even een ander gevoel geven.

Adem rustig in en uit. Deze periode is maar een klein deel van het jaar en van uw leven. Het komt goed. Na regen komt zonneschijn. Naar een moeilijke periode, komt vaak weer een betere of een goede periode. Een zware tijd kan zorgen voor meer spanning en stress. Het kan ervoor zorgen dat een persoon meer gaat piekeren en malen. Hierdoor slaapt een persoon minder goed. Dit kan pas veranderen wanneer een persoon de periode achter zich kan laten.

Zorg dagelijks voor ontspanning door het doen van een ademhalingsoefening en door relaxen. Schrijf zoveel mogelijk de gedachten van u af in een dagboek aan de hand van de 5g methode om een duidelijk beeld te krijgen van de zorgen en problematiek. Leer te kijken naar vorige momenten en hoe u deze kunt verbeteren.

Zorg voor meer rust door er even tussen uit te gaan, het even los te laten en even de boel de boel te laten. Rust in een zware periode is zeer belangrijk voor de tijd erna. Plan leuke dingen om te gaan doen en plan vaste momenten van ontspanning. Leef zoveel mogelijk met een vaste structuur voor de dag.

Houd een goede balans in het voedingspatroon en let op wat u eet, als u minder eet zorg ervoor dat het gezond is en geen zak chips. Het is belangrijk toch de voedingsstoffen binnen te krijgen anders word u ziek. Soms zijn de kleine dingen in het leven meer dan genoeg. Het is belangrijk in een zware periode om het overzicht te behouden, door schema of overzichten, of door even wat afstand te nemen. Door een duidelijk beeld is het vaak makkelijker te verwerken. Let deze periode extra goed op, op uzelf en zorg voor een gezonde levensstijl, zorg voldoende rust u heeft het extra nodig deze tijd.