Wat is het

Muziek kan veel verschil maken in de gedachten, door actief te luisteren is er geen mogelijkheid om anders te denken. Door te luisteren en mee te zingen krijgen gedachten minder kans om op te komen, u bent actief bezig met iets anders, hierdoor kunt u de gedachten meer met rust laten. Muziek geeft in vele manieren een bepaald gevoel, bepaalde gedachten waardoor het goed te gebruiken is in het dagelijks leven met PTSS als hulpmiddel bij herbelevingen.

Een herbeleving zijn trauma gedachten. Gedachten kunnen worden veranderd met muziek. Het geeft vaak een verminderd effect aan de gedachten waardoor er iets meer rust en ontspanning komt. Het kost meer moeite om actief te luisteren naar muziek in een herbeleving. De gedachten zijn bezig met het trauma, waardoor het moeilijk word anders te denken of te handelen. Het is belangrijk om het tegenovergestelde te doen een herbeleving geeft angst, muziek geeft rust.

Herkennen

Muziektherapie en klaktherapie zijn er voor meer rust in het hoofd, hierdoor zijn deze twee een goede manier om dagelijks toe te passen. Door te actief te luisteren naar muziek kunnen gedachten veranderen, door mee te zingen/ playbacken kunt u ontladen. Door mee te bewegen op het ritme van de muziek, ontlaad u, ervaart u meer rust, veranderen gedachten.

Het actief luisteren kan ervoor zorgen dat u meer in het hier en nu blijft en minder in het trauma en het verleden. Hoe minder u aan een herbeleving doet hoe meer de gedachten blijven hangen. Door muziek op te zetten heeft u vaak al snel een ander gevoel of gedachten. Hierdoor kunt u de herbeleving beter aan en de andere gedachten gebruiken om het helemaal te stoppen.

Beelden van een herbeleving zijn vaak oplopend, het begin vaak mild en de beelden komen steeds meer op de voorgrond, het kan ook in 1x op de voorgrond staan. In het eerste geval kunt u reageren door muziek op te zetten en veranderen gedachten sneller, dan in het tweede geval, hier gaat het meer om meer rust te vinden en weer even tot u zelf te komen, dit duurt vaak langer.

Behandeling

Door regelmatig muziek op te zetten voelt u zich anders in uw vel zitten, door een koptelefoon kunt u zich meer afsluiten en komt het geluid van bijvoorbeeld gesproken meditatie beter binnen. Wanneer u alleen luistert naar de stem of het geluid komt er meer rust. Het gebruik van muziek kan handig zijn in een supermarkt wanneer u voelt dat u meer stress, angst of paniek ervaart. Door de koptelefoon bent u meer afgeleid waardoor u minder op andere dingen let en u meer bezig kunt zijn met de boodschappen.

Muziek kan voorkomen dat het een bui word en u net nog kan afrekenen en snel naar buiten kan. Het stoppen van een herbeleving kan door actief te zijn, op het moment van een herbeleving zijn vaak veel minder mogelijkheden, hierdoor is muziek een makkelijke keuze om het aan te pakken of te veranderen en altijd beschikbaar. Een herbeleving stopt wanneer gedachten of gevoel veranderd zijn.

Gevolgen

Een herbeleving komt onverwachts, hierdoor is het lastig te time wanneer u muziek kunt gaan luisteren om het te voorkomen. Het kost veel oefenen om actief te luisteren naar muziek in een herbeleving. Het aanleren van het juiste moment kan pas als u de signalen ervoor kunt erkennen en herkennen bij uzelf. Wanneer een persoon langer muziek op heeft om herbelevingen te voorkomen, sluit een persoon zich zelf af van de samenleving en sociaal contact. Het voorkomen is niet altijd mogelijk, maar elke keer dat het lukt is mee genomen.

Bij herbeleving komen komen signalen kijken die erg hoog zijn, de signalen houden een herbeleving en het gevoel in stand. De gedachten zorgen voor angst en de angst zorgt voor gedachten en gevoel. Door het patroon niet te doorbreken kan het oplopen tot een herbeleving met hoge signalen. De muziek kan tegen werken en ervoor zorgen dat signalen hoger oplopen, hierdoor kan muziek helpend zijn maar ook averechts werken, het is belangrijk het dan direct af te zetten om erger te voorkomen. De geluiden geven nog meer prikkels waardoor er meer gedachten zijn.

Plan

Het is belangrijk om te weten hoe een herbeleving loopt, hoe het voelt, wat erin u opkomt en welke beelden het oproept. Wanneer u een volledig beeld heeft van de herbeleving kunt u door dingen te herkennen een herbeleving steeds eerder stoppen en blijven het gedachten aan het trauma of trigger.

De punten kunt u leren door te kijken en onderzoeken van vorige momenten in een herbeleving. Herbelevingen zijn vaak hetzelfde en hebben hierdoor een patroon. Wat weet u er nog van? Hoe verliep het? Wat waren herkennende beelden? Wat heb ik gedaan? Wat zou ik nu anders doen? Wat zou het kunnen verminderen of anders laten zijn? Het is een manier die u kunt oefenen met allerlei soorten muziek of gesproken audio. De gesproken audio heeft vaak een ander effect dan muziek. Bij muziek ligt het aan de nummers of het meer rust geeft en dit is vaak afhankelijk van hoe u zich dan op het moment voelt.

Maak een playlist van muziek die voor helpend kan zijn in verschillende fase van signalen of buien. Zet deze in een map op uw computer of mp3 speler zodat u deze altijd kunt starten. Het is belangrijk om in het hier en nu te blijven, dit kan door het horen van muziek of door stem zoals van de tv. Hoe meer u in het hier en nu kunt blijven hoe meer de herbeleving weggaat.

Een herbeleving of getriggerd raken kunt u voor een deel voorkomen door gebruik te maken van muziek en een koptelefoon, door de muziek heeft u afleiding waardoor u minder getriggerd raakt, minder getriggerd is minder herbeleving. Hierdoor kunt u in een supermarkt minder snel in een bui komen en boodschappen halen.

Met herbelevingen is het belangrijk om het hoofd rust te gunnen. De gedachten maken herbelevingen vaak erger en door in de gedachten mee te gaan krijgt u meer angst stress of paniek. Zorg voor minimaal 15 minuten ontspanningsoefeningen en probeer zoveel mogelijk te relaxen. Het kan helpen om muziek op te zetten en hard te gaan meezingen om een herbeleving te stoppen.

Het is belangrijk om grip te krijgen op een herbeleving en het gevoel, te weten wat het met u doet en steeds meer erkenningspunten te vinden die het zouden kunnen veroorzaken. Door een duidelijk beeld te hebben wat een herbeleving voor u betekend en wat het voor gevolgen kan hebben kan u opzoek gaan naar mogelijkheden voor rust. Door te kijken met vorige momenten en hiervan te leren kunt u steeds beter de punten en gedachten herkennen en erna handelen.