Na een opname met een gezonde basis naar huis

Wat is het

De minimale basis die nodig na een opname om het thuis zelf weer te redden, de minimale basis die er moet zijn. Alleen met een gezonde basis kunt u verder komen en nieuwe stappen maken in de toekomst, om de kans op een terugval te verminderen of te voorkomen. Wanneer er geen minimale basis is, is de kans groot dat de persoon binnen het jaar weer word opgenomen. Een opname is erg zwaar voor een persoon, het is niet de plek waar een persoon lang moet zijn en wat beter voorkomen kan worden om er te komen. De gezonde basis kan hierbij helpen om dit voor elkaar te krijgen, door er elke dag aan te werken om het op orde te houden.

Herkennen

Het is belangrijk dat u weet wat goede dingen zijn die u kunnen helpen om meer rust te hebben, die u kunnen helpen meer positief in het leven te staan, die u dingen laten doen zodat u regelmatig buiten komt voor bijvoorbeeld afleiding zoeken om de signalen te verminderen. Het is belangrijk om een manier te hebben meer grip te hebben op uw ademhaling, die bij hoge signalen snel gaat.

Het is belangrijk vaste activiteiten te hebben zoals werk of vrijwilligerswerk, het bezig blijven, zorgt ervoor dat u minder tijd heeft om te piekeren en hierdoor minder signalen ervaart. De activiteiten zorgen ervoor dat u ondanks de problematiek mee blijft doen in de samenleving, dit is belangrijk om u gemotiveerd te houden, mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën te krijgen.

Het is belangrijk om elke dag 10.000 stappen te zetten, door te gaan wandelen. Door te gaan sporten of actief te gaan fietsen kunt u de signalen verminderen, het er letterlijk uit fietsen. Het bewegen is nodig om de spanning uit het lichaam te halen, pijnklachten te verminderen en om gezond te blijven. Het zorgt voor een betere eetlust.

Het is belangrijk dat u een manier weet hoe u dingen kunt loslaten en verwerken, hoe u het juist niet gaat opkroppen op moeilijke momenten. Het is belangrijk om de signalen en gedachten te kennen en het verloop ervan en wat u triggert waardoor het veel hoger oploopt. Het is belangrijk om een manier te hebben om voldoende nachtrust te krijgen ook op dagen dat u veel signalen heeft.

Het is belangrijk dat het huis schoon is, dingen zijn opgeruimd en dat u geordend bent. Hoe meer orde, ritme, en regelmaat hoe meer positief u staat in het leven, hoe meer alles vanzelf gaat, hoe meer u kunt vechten tegen dingen die op uw pad komen. Hoe meer ritme er zit in de schoonmaak, de was doen, verschonen van het bed, hoe meer het een gewoonte word, hoe makkelijker en sneller het gaat.

Het op vaste tijden eten is belangrijk voor een goede structuur. Het halen van boodschappen, de hoeveelheid en voor hoelang u er mee gaat doen, het uitkomen met de spullen die zijn ingekocht, zijn belangrijke punten in een gezonde basis. Door goed te plannen en boodschappen op tijd te halen en een voorraadje aan te leggen komt u nooit zonder te zitten.

Voor een gezonde basis is het belangrijk te weten wat uw inkomsten en uitgaven zijn op een dag, in een week en in een maand, om schulden te voorkomen. Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden en de post te openen en de rekeningen op tijd te betalen, dit heeft veel met plannen te maken. Voor de vaste lasten = vaste dag van betalen.

Behandelen

Voor meer rust kunt u medicatie krijgen die u helpen gedachten te verminderen of signalen te dempen. Deze medicatie heeft als nadeel dat het verslavend kan zijn. Om meer leuke dingen te gaan doen is het belangrijk om u aan te melden bij een club of vereniging en zo mensen te ontmoeten met dezelfde interesse.

Om weer aan de slag te gaan is het belangrijk om zelfverzekerd te zijn van uw kunnen, het ook echt te gaan doen en vol te houden. Start met eerste enkele dagen in een week voor een paar maanden en wen hier aan, bouw het daarna steeds uit als dit mogelijk is. Zo heeft meer tijd om te kijken hoe het gaat en of het wat is en of het lukt. Kijk bijvoorbeeld eerst voor uitzendwerk zodat u zelf de uren kan indelen.

Om beter overweg te kunnen met de gedachten en signalen zijn er vele cursussen en workshop vaak ook gratis via een GGZ, sommige zijn ook voor naasten. Deze cursus kan u helpen met een goede aanpak of een idee geven hoe u dit kunt gaan doen.

Wanneer u een rekening niet kunt betalen is het belangrijk direct actie te ondernemen en niet te wachten tot het zover is. Wanneer u direct belt wilt het bedrijf eerder kijken naar een afbetalingsregeling als de dag na dat de betaling binnen moet zijn. Het is belangrijk schulden te voorkomen.

Gevolgen

Wanneer het niet meer lukt om uw rust te vinden, heeft u elke dag te maken met hoge signalen, hierdoor zijn steeds minder dingen mogelijk om te doen, ervaart u het sneller als te druk. Door de hoge signalen bent u overdag meer bezig met een strijd hier tegen en dit put u uit waardoor u meer vermoeid bent. Soms kan het helpen afleiding te zoeken maar niet alle mogelijkheden helpen iedere keer, hierdoor heeft u vele mogelijkheden nodig en moet u veel uitproberen om te kijken of het helpt.

Zonder activiteiten op een dag duurt een dag erg lang, is het saai, slaat verveling toe, dit kan zorgen voor veel meer denken en negatief gaan denken, het kan zorgen voor een vast patroon van denken in negatief. Het kan ervoor zorgen dat u depressief word, niks meer wil kan of gaat doen en dat u het uitzichtloos ziet. Zonder een netwerk is het met mentale problematiek erg zwaar, het zoeken van een netwerk kan voor personen met bijvoorbeeld autisme of PTSS erg lastig zijn, een persoon kan hierdoor meer thuis zijn.

Wanneer u meer gaat zitten of liggen nemen gedachten meer toe, kunnen signalen sneller oplopen. Door minder te bewegen kunt u minder uw zinnen verzetten, gaan spieren sneller vastzitten en krijgt u pijnklachten. Hierdoor kan u juist meer thuis komen te zitten en beperkt worden in de dagelijkse mogelijkheden.

Wanneer u minder goed de gedachten onder controle kan houden, is de kans groot dat de signalen hoger oplopen. De gedachten een dag kunnen gaan bepalen, dat u meer piekert of maalt, u veel onrustiger slaapt. Dit kan betekenen dat u overdag veel meer onrust ervaart of meer prikkelbaar bent. Moeilijke momenten zullen er altijd zijn, wanneer u hier minder goed mee om kan gaan, is de kans na een opname groot op een terugval.

Wanneer u minder vaak schoonmaakt in huis gaat het huis steeds meer vervuild raken, van het een komt het ander, u gaat steeds minder doen in huis, het steeds minder belangrijk vinden en voor u het weet laat u alles voor langere tijd staan. De kans is groot als dit lang duurt dat u uw huis kwijt kunt raken.

Wanneer het een tijdje minder gaat is het juist belangrijk voldoende gezond te eten, maar het maken van een maaltijd of het doen van boodschappen kan dan een hele klus zijn. Meestal eet een persoon op deze momenten veel minder of slaat maaltijden over, hierdoor is er vaak een grote schommeling in het gewicht.

In een periode dat er veel dingen gebeuren, kan het zij n dat er minder aandacht is voor rekeningen, wanneer er geen orde in is, kan het zijn dat u een rekening ergens neerlegt en vergeet, waardoor achterstanden ontstaan die vaak lastig terug te betalen zijn. Er is een grens aan uw budget van een maand 1x de huur vergeten is 2x de huur betalen de volgende maand.

Plan

Wat zijn dingen die u kunnen helpen dingen positief te zien, meer positiviteit in uw leven kunnen geven? Wat zijn dingen die u leuk vind om te gaan doen? Wat kan u helpen om afleiding te zoeken en wat is hiervoor nodig? Maak een overzicht van 10 activiteiten en loop deze elke keer af als signalen hoger worden, denk u mogelijkheden die makkelijk uit te voeren zijn. Houd een positief dagboek bij met dingen die goed gaan, voor lastige momenten.

Wat zijn activiteiten die u dagelijks inplant op een dag? Wat gaat u doen overdag? Heeft u voldoende motivatie dit vol te houden? Heeft u een baan of wilt u een baan? Wat zijn uw mogelijkheden hiervoor? Wat zou u graag willen? Is omscholing nodig of een mogelijkheid? Plan elke dag vaste activiteiten in, start elke dag de dag met de min leuke, dan heeft u deze al vast gehad. Plan 1 dag waarop alle mag van uzelf, het is een rustdag, niks moet, het geeft meer rust voor de andere dagen.

Wat zijn sporten die u leuk vind en zo kunnen gaan doen, wat zijn de mogelijkheden van een eventuele tegemoetkoming? Zijn er personen in uw omgeving die sporten die u leuk vind, zou u samen kunnen gaan? Wat zijn plekken in de omgeving die u leuk vind? Hoe vaak komt u er? Zijn er plekken voor een leuke fietstocht? Er zijn vele mogelijkheden om voldoende te bewegen op een dag, zowel gratis als betaald. Het ontmoeten van nieuwe contacten kan ook tijdens het hardlopen of de hond uitlaten. het is belangrijk een netwerk op te bouwen.

Van welke gedachten heeft u last? Wat is de oorzaak van de gedachten? Kunt u de gedachten herkennen als ze opkomen? Hoe kunt u de gedachten aanpakken om het te verminderen? Wat zijn mogelijkheden om dingen te verwerken en los te laten? Hoe goed kunt u dit? Heeft u leer punt wat u eraan zou willen verbeteren? Een signaleringsplan kan meer duidelijkheid geven over de verschillende fase, oorzaak en mogelijkheden. Houd voor enige tijd een schema bij van gedachten die vaak opkomen, maak deze bespreekbaar en kijk naar hoe het opkomt, wat de oorzaak is, hoe vaak, welke tijdstippen en ontdek het patroon.

Maak een rooster wanneer u gaat schoonmaken, wat de dingen zijn die u gaat doen, hang het op een duidelijke plek waar u vaak langsloopt, u herinnerd u eraan dat het nog moet gebeuren, hoe lang u dit doet, hoe meer het een ritme word. Koop nieuwe spullen zoals een leuk dekbedovertrek wat u motiveert het bed te verschonen, of leuke hangers voor de was, of een leuke houder voor een spons, het kan allemaal motiveren het weer beter op te pakken en het ergens nog leuk te vinden.

Plan een vaste dag voor het doen van boodschappen, haal alleen deze dag alles wat u nodig heeft, zo hoeft u niet vaker en kan een hoop schelen in hoge signalen, of druk maken dat u nog moet gaan. Zijn er goede aanbiedingen bij de supermarkt, kijk naar de mogelijkheden van bezorgen, wanneer u voldoende korting heeft, is het bezorgen gratis. Zorg voor een kleine voorraad in huis die u langer kan bewaren, die u vaak nodig heeft, wat toch wel opgaat, maar nu goedkoper is zoals 1 +1 gratis. Let op moeilijke momenten en plan zoveel mogelijk in zodat u op deze dagen alles in huis hebt, maak een maaltijd voor vandaag en vries er 1 in voor een moeilijke zware dag.

Om een duidelijk beeld te krijgen van uw inkomsten en uitgaven kunt u een budgetplan maken, wanneer u schulden heeft een schuldenplan, houd uw administratie van schulden apart van de andere, voor een duidelijk beeld. Zorg voor een goede basis van vaste lasten die u elke maand kan betalen. Open elke dag de post en kijk wat u ermee moet doen, doe dit direct of leg het op een vaste plek. Ruim de administratie zoveel mogelijk geordend op, dit scheelt veel zoekwerk.