Wat is het

Het is erg verschillend hoe een persoon reageert in een herbeleving, het heeft te maken met het aantal trauma’s dat een persoon heeft, hoe goed de persoon met het trauma kan omgaan, hoe ver de persoon in een herbeleving is of de persoon hulp heeft gehad en hoeveel. Bij de ene persoon kan het zijn dat aanraken een woede reactie geeft, bij een ander persoon kan het helpend zijn, als troosten.

Voor ieder persoon is het anders wat deze fijn vind of wat kan helpen in de situatie van een herbeleving, het ligt eraan hoe ver een persoon in een herbeleving is wat nog kan helpen en wat negatieve invloed heeft. Voor de ene persoon kan het helpen wanneer u rustig het gesprek aangaat, terwijl een ander persoon u niet hoort of niet reageert. Voor de ene persoon kan aanraking helpen terwijl een andere persoon hiervan schrikt.

Het is belangrijk te weten wat een herbeleving voor een persoon betekend en wat de reactie kan zijn bij praten, geluiden of geuren. Het is belangrijk te weten wat het erger maakt en wat u niet moet doen. Dit komt u te weten door het gesprek na de herbeleving aan te gaan over de herbeleving en te kijken wat u kunt doen voor der persoon.

Het is belangrijk te weten in welke fase van een herbeleving een persoon zit, hiervoor moet u de persoon goed kennen en kunnen signaleren, het zijn vaak kleine dingen waaraan u het kunt merken. Maak van de verschillende fase een signaleringsplan en schrijf hierbij wat u kunt doen in de verschillende fase, schrijf hierbij ook op wat u niet moet doen per fase.

herkennen

Een herbeleving kan een persoon elke dag krijgen op elk moment, soms voelt de persoon een aanloop van gedachten of van beelden, maar soms is het een trigger van geluiden of van woorden die het veroorzaken, dit gaat erg snel en valt vaak niet tegen te houden, zoals bij vuurwerk. Aan een herbeleving kan een persoon vaak weinig doen om het te voorkomen, de persoon kan alleen proberen om er weer uit te komen.

Om een persoon goed te kunnen helpen in de herbeleving moet u minimale gegevens hebben wat er is gebeurt en hoeveel last de persoon ervan heeft. Het zegt veel over de manier hoe u het kunt gaan aanpakken. Bijvoorbeeld aanraking kan bij iemand van misbruik een groot probleem zijn maar voor iemand die een ongeluk heeft gehad gerust stellen. De manier hoe een trauma is opgelopen zegt veel over wat een persoon graag zou willen en wat niet, wat een trigger kan zijn.

Een herbeleving van een jeugdtrauma kan een gevoel geven bij de persoon dat het weer 4 jaar is. Hierdoor kan een persoon totaal anders reageren als dat een persoon een trauma heeft opgelopen in volwassen leeftijd. Met een jeugdtrauma zijn andere dingen belangrijk om gerust te stellen en moeten er op andere dingen worden gelet. Een jeugdtrauma kan zorgen voor meer onzekerheid, falen, onveiligheid, een trauma bij een volwassen is vaak meer boos. Een volwassen heeft meer geleerd in het leven en reageert vaak anders, als een kind die al van jongs af aan het heeft doorstaan.

Loop niet weg, omdat de persoon niks zegt of juist heftig in emoties is, oordeel niet, het is een herbeleving en de persoon heeft een tornado of orkaan in signalen en gedachten. De persoon ervaart veel angsten en hierdoor reageert het anders. Het weglopen zou over kunnen komen als ik moet het alleen oplossen, ze laten mij in de steek.

behandelen

Praat in de herbeleving over de herbeleving wat een persoon ervaart of wat de persoon nu ziet. Het is het trauma waar de persoon het meest last van heeft. Juist op dit moment kan het meer duidelijkheid geven voor een hulpverlener, hoe het trauma eruit ziet, wat er is gebeurt, wat het los maakt. Zorg ervoor dat u het positief weer afsluit en de persoon kan leren van de herbeleving. Bespreek een herbeleving na, zodat de persoon meer rust ervaart, het moment meer met rust kan laten.

Ga samen iets anders doen wat afleiding kan geven, zoals het bekijken van filmpjes of het luisteren van muziek. Het geeft een positieve draai aan het contact moment wat helpt kan zijn voor een andere keer. Het zorgt dat een herbeleving kan verminderen en de persoon meer rust ervaart.

gevolgen

In een herbeleving is het vaak dat een persoon erg stil word, stil zit of staat, of de persoon bevriest. De persoon ervaart totaal geen rust, de gedachten gaan als gedachten stromen door het hoofd, de persoon heeft angsten van de beelden die opkomen. De persoon staat onder hoogspanning. Door de spanning in het lichaam, kan het erg moeilijk zijn te praten, of het onder woorden te brengen. Wanneer een persoon word gedwongen te praten, kan het zijn dat een persoon vanuit het trauma boos reageert, dit is niet op u gericht.

Na een herbeleving is een persoon erg moe, door de snelheid van de gedachten, door spanning in het lichaam, de angsten en het zien van de beelden. Een herbeleving moet een persoon van bijkomen, dit kan soms een 1/2 dag duren voor de persoon meer rust heeft gevonden. Ook na het moment van de herbeleving blijven gedachten nog enige tijd aan.

Een persoon in een herbeleving voelt zich onveilig, dit komt omdat de persoon het naarste van het trauma herbeleeft opnieuw in het angsten, met de nare gedachten en angsten en paniek. De gehele situatie opnieuw zoals het toen was. Het onveilige gevoel kan ervoor zorgen dat angsten alleen meer oplopen en dat gedachten dit mede in stand houden.

plan

Wanneer een persoon een herbeleving heeft is het belangrijk te weten wat u niet koet doen, dit kan het namelijk erger maken. Hiervoor is het belangrijk om de persoon te kennen en hierover een keer het gesprek aan te gaan. Maak samen een plan hoe u een herbeleving samen kan aanpakken.

Maak geen onverwachte bewegingen, doe het rustig aan. Leg alles uit wat u gaat doen of wat u zou willen dat de persoon doen. Hoe duidelijker hoe beter. Onverwacht kan zorgen voor een trigger, schik. Handel in alles rustig, maak niet te veel geluiden, zorg voor rust.

Blijft praten tegen de persoon, laat de persoon benoemen wat er in de kamer te zien is, wanneer een persoon erg stil is, is het vaak ver in een herbeleving, de persoon hoort u vaak wel, hoe meer u praat hoe meer het in het hier en nu komt. Probeer een grapje te maken, te laten tellen van achter naar voor of met sprongen van 2. Lukt het praten niet soms kan schrijven makkelijker gaan om 1 zin op te schrijven.

Zorg voor een veilige omgeving, door van de plek te gaan waar de persoon nu is. Door lopen, kunnen gedachten veranderen,. Zorg dat de persoon in een rustige ruimte is met zo min mogelijk prikkels, laat zoveel mogelijk het licht uit, donker zorgt vaak voor meer rust. Wees er voor de persoon, ook na de herbeleving, voor de persoon is het heel naar dit te ervaren.

Praat rustig met een rustige toon, dwing niet en vraag niet te veel van een persoon. Het heeft een negatief effect. De rust in de stem kunnen zorgen voor meer rustige gedachten waardoor een herbeleving meer kan zakken, door een harde stem kan het juist erger worden door een trigger, zoals vaak schreeuwen tijdens het oplopen van het trauma.

Kijk naar de kleine dingen die u kunt doen voor een persoon, het koken na een herbeleving kost vaak er veel energie. Een persoon in een herbeleving heeft vaak geen idee hoe laat het is, hoe lang het al duurt. Zorg voor wat te drinken en te eten, de persoon komt meer in het hier en nu door de energie uit voeding. Geef de persoon iets in de handen wat vertrouwd is voor de persoon zoals een foto of een knuffel, het kan het gevoel van onveilig weg nemen/verminderen.

Wanneer een persoon het niet lukt te praten, ga dan niet wapperen voor het gezicht met uw hand of het licht aan en uitzetten, om de aandacht te trekken, het geeft nog meer prikkels aan de persoon. De persoon kan hierdoor een bui krijgen, verder in een herbeleving komen, schikken en angst hierdoor voelen.

Voor sommige personen kan het helpen om muziek op te hebben met een koptelefoon die de gedachten kan veranderen. Door actief te luisteren naar de muziek kan de ernst van een herbeleving afnemen. Zorg in een herbeleving altijd voor een veilige omgeving met vertrouwde spullen, in een prikkelvrije omgeving. Praat op een rustige manier met een rustige toon, in een herbeleving kan een persoon meer schrikken als anders.

Door dingen te benoemen wat er in de kamer is kan een persoon meer in het hier en nu komen. De gedachten zijn actief met kijken naar wat er is, het benoemen, waardoor de herbeleving en trauma gedachten kunnen afnemen. Dit kan gewoon aan de hand van de voorwerpen die er zijn of per kleur 5 rode voorwerpen of 5 blauwe. Hoe meer actief de persoon nadenkt hoe meer de herbeleving stopt.

Het kan helpen iets zoets te eten of te drinken, door het actief te lopen naar de keuken het in te schenken veranderen gedachten. Vaak is een persoon al enige tijd in een herbeleving en heeft hierdoor minder gegeten of gedronken. Het is belangrijk om niet op de plek te blijven zitten en te verhuizen naar een andere rustige plek. Door te blijven zitten kan het erger worden.

Lees u in wat een herbeleving voor een persoon kan betekenen, hierdoor heeft u al informatie en kunt u makkelijker het gesprek erover voeren. Praat er open over en stel vragen hoe u kunt helpen. De voor kennis is nodig om het beter te begrijpen, lees hiervoor de ervaringsverhalen of praat met een lotgenoot.