Wat is het

Een persoon met een mcptss (Meervoudige Complexe Post Traumatische Stress Stoornis) heeft een gebruiksaanwijzing, voor een persoon is het belangrijk dat deze word gevolgt om niet te veel te belanden in buien of herbelevingen. Wanneer iemand de gebruiksaanwijzing van een persoon kent is er goed contact mogelijk, wanneer deze niet bekend is kan een persoon totaal anders reageren.

Een persoon met een MCPTSS heeft net als met een PTSS veel last van stemmingswisselingen en van trauma gedachten. De persoon heeft meerdere trauma’s opgelopen en het heeft veel invloed op het dagelijks leven van de persoon. Het is belangrijk om de persoon te steunen en te helpen en dingen samen te doen, de persoon moet opnieuw leren vertrouwen te krijgen in de samenleving. De persoon ervaart dagelijks veel trigger door geluiden en woorden, hierdoor is het voor een persoon snel te veel, te zwaar.

MCPTSS valt onder de DSM bij angststoornissen, het is geen officiële diagnose maar word wel gesteld. De persoon krijgt de diagnose PTSS gesteld. Door het gene wat is aangedaan kan een persoon totaal anders reageren als u gewent bent, het is belangrijk om te weten wat voor trauma’s een persoon heeft opgelopen en wat dingen zijn die de persoon kunnen triggeren. Het is belangrijk om de persoon hiervoor goed te kennen en te durven vragen naar wat er is gebeurt.

Er zijn naasten die het eng vinden of omdat het psychisch is een persoon verstoten, de persoon komt er alleen voor te staan met alles wat is aangedaan en dat er boven op. Voor een persoon kan het dan erg uitzichtloos worden en alles kan en mag worden aangedaan. Zonder naasten is het voor een persoon bijna niet mogelijk te leven als het niet is behandeld.

Wees rustig in het contact, stel de persoon zoveel mogelijk gerust, denk probleem oplossend en geen mogelijkheden en tips wat kan om het aan te pakken. Zorg voor zo min mogelijk triggers zodat het rustig is voor de persoon. Ga niet naar drukke plekken want hier krijgt de persoon meer stress en druk van.

herkennen

Heb geduld ook al een persoon het verhaal voor de zoveelste keer verteld, het zit de persoon dwars, de persoon zit er mee maakt zich hier zorgen over, het geeft een naar gevoel. Het is belangrijk om over het trauma te praten of gevoelens te uiten om meer rust te ervaren. Laat een gesprek over het trauma komen vanuit de persoon en stel vragen uit interesse.

Wensen bij MCPTSS is eigenlijk ongepast. Een persoon kan u wensen dat het beter gaat, maar een persoon hersteld niet meer. Een persoon kunt u wensen dat het een fijne dag heeft, maar een persoon ervaart geen gezelligheid of leuk. Voor een persoon valt het vaak slecht. De beste wensen kan voor een persoon met MCPTSS zeer naar en vervelend zijn om te horen.

Een persoon met MCPTSS heeft veel nare gebeurtenissen en lang achter elkaar, hierdoor is er veel verstoord, een persoon ervaart dingen anders, het voelt anders, het roept andere emoties op waardoor fijne, beste of goede al snel verkeerd vallen en een persoon eerder boos is dan het positief te zien.

Een persoon doet er op een dag alles aan om rust te hebben en te ervaren. Voor de persoon is elke dag een strijd. Neem de persoon altijd serieus in wat de persoon zegt en aangeeft. Vaak zijn de signalen milder verwoord dan dat ze zijn. Een persoon kan heel stil zijn, maar in het lichaam gaan gedachten als gedachten stromen en stress als hoogspanning.

Een persoon ervaart op een dag veel stress en angsten, de persoon heeft last van schrikken en waakzaamheid en alertheid. Deze dingen maken dat een persoon meer het contact kan vermijden omdat het voor de persoon niet veilig voelt. De persoon ervaart door de signalen veel minder rust en slaapt vaak maar erg kort waardoor het overdag veel last heeft van triggers en vaak overprikkeld is.

Om een persoon te leren kennen is het belangrijk om te vragen en open en eerlijk te zijn. Het is belangrijk dat er een nieuwe band kan worden opgebouwd en dat u de persoon een nieuwe kans geeft en niet afstraft voor wat er is gebeurt en wat de gevolgen voor nu zijn in het dagelijks leven en de contacten. De persoon is meer bang en onzeker in het contact.

Voor een persoon is het moeilijk en zwaar om met alle trauma’s nog te werken of een goede dagbesteding te hebben op een dag. De persoon heeft veel last van drukte, van geluiden en dingen die een persoon zegt. Voor een persoon kan het met regelmaat dagen zijn dat er geen rust zowel binnen als buiten. De persoon vind veel dingen niet meer leuk om te doen en heeft minder interesse in een ander, het leven en MCPTSS is al genoeg voor een persoon.

behandelen

De persoon voelt zich vaak naar en heeft moeite met opstarten of het uitvoeren van taken. Doe zoveel mogelijk samen en help de persoon waar u kan. Steun de persoon door ervoor de persoon te zijn, door mee te gaan naar gesprekken en samen de problematiek aan te pakken. Kom niet onverwacht langs en maak een afspraak, een persoon kan schrikken van de deurbel of kloppen waardoor signalen in een bui schieten. Geef waar kan al aan bij het maken van een afspraak wat u komt doen. Wees zou duidelijk mogelijk in het maken van een afspraak.

De beste wensen klinkt hetzelfde als goedemorgen, voor een persoon word het zelden een goede dag, het is veel strijden en verkroppen, om een dag door te komen. Goedemorgen is voor en persoon niet van toepassing een persoon heeft slecht geslapen of nachtmerrie gehad, als de persoon op staat moet het bijkomen waardoor er zelden een dag positief begint.

Ken de triggers van de persoon en weet welke dit zijn, veel personen met een MCPTSS kunnen slecht tegen harde geluiden of geluiden die vaak terug komen, houd hiermee rekening in het contact, het kan zorgen voor herbelevingen bijvoorbeeld bij een woord trigger, wat te maken heeft met het trauma zoals geweld, misbruik.

Vraag aan de persoon hoe de persoon de mcptss ervaart en hoe hij/zij wilt dat u met de persoon omgaat of wat u beter niet kunt doen. het is voor elke MCPTSS verschillend wat belangrijk is om te doen en waar een persoon niet tegen kan. Voor de ene persoon kan het helpend zijn voor de ander kan het juist tegen werken.

Vaak worden naasten minder betrokken bij een behandeling, als de persoon deze al krijgt, aangezien de persoon vaak als complex word gezien. Veel personen met meerdere trauma’s krijgen niet de gepaste behandeling. Hierdoor hebben naasten weinig of geen informatie hoe ze hier het beste mee kunnen omgaan en kunnen een workshop volgen om te leren PTSS te begrijpen, maar dit is anders dan een MCPTSS. Over MCPTSS is weinig geschreven en weinig bekent en word zelden meegenomen.

gevolgen

Accepteer wanneer een persoon niet wil praten over het verleden, het is een zeer nare tijd geweest voor de persoon. Ga niet aan dringen om het gesprek erover te hebben, het kan de persoon steeds meer gaan triggeren. Een persoon heeft voorbereiding nodig om hierover te praten, plan hiervoor een tijdstip.

Een persoon kan in een herbeleving zitten wanneer er een gesprek is, hierdoor kan een persoon anders reageren dan normaal. Een persoon is vaak meer kort af. Laat een persoon zich uiten en accepteer de herbeleving. Weet hoe u kunt reageren op een herbeleving en hoe u de persoon kan helpen meer in het hier en nu te zijn. Zorg voor een veilige omgeving met een persoon die de persoon vertrouwd. Vraag naar de wensen van de persoon.

Voor een persoon word het nooit een best jaar met herbelevingen, nachtmerries, hoge signalen, buien. Het beste wat een persoon kan gebeuren gaat niet meer, het is rustig zoeken en blijven zoeken om een dag door te komen.Voor een persoon komt het over als geen rekening houden met het leed dat een persoon ervaart.

Een fijne dag is moeilijk omdat er te veel triggers zijn waardoor het zo kan omslaan, geen 1 dag is hetzelfde. Het is voor een persoon vaak onverwacht dat het word getriggerd, hierdoor is er geen rekening mee te houden, over 5 minuten kan het anders zijn. Het voelt voor een persoon al niet fijn om te leven, met trauma gedachten die dagelijks aanwezig zijn. Een persoon heeft regelmatig een depressie of depressieve gevoelens.

Ga niet mee in het negatieve moment van de persoon, geef de persoon de kans zich te uiten en het bespreekbaar te maken, de persoon wil open zijn voor het zoeken van een oplossing, geef de persoon hiervoor de kans en geef het een luistert oor. Let op de signalen van depressie en van vermijden, het kan dat deze steeds meer oplopen als er te weinig zicht op is. Depressie komt in periode voor, vermijden komt vaak door meer wantrouwen naar personen. Vraag de persoon hoe u kunt helpen en wat u kunt doen het te verbeteren.

Wanneer een persoon word verstoten door familie omdat het de diagnose MCPTSS heeft gekregen zorgt dit voor een extra trauma. De persoon voelt zich niet gehoord en begrepen. De persoon word onzeker over het eigen kunnen. De persoon krijgt meer last van depressie en eenzaamheid. De persoon sluit zich meer af voor de samenleving want als zelf de familie er niet is ….. De persoon krijgt een schuldgevoel of het allemaal aan de persoon ligt.

Plan

Houd rekening ermee dat een persoon niet van te voren kan zeggen of het wel of niet op een afspraak kan komen, het leven met MCPTSS is heel schommelig waardoor een persoon niet kan zeggen hoe het dan gaat, vaak is een uur al lastig in te schatten. Heb begrip wanneer een persoon een afspraak afzegt voor/door de gezondheid.

Raak de persoon niet aan, de persoon kan schikken en angst krijgen, wanneer het onverwachts gebeurt. De persoon kan een woede bui krijgen. Een persoon kan een arm beweging maken van de schrik of eerste reactie. De persoon heeft meer moeite met het aangaan van sociale contacten, hierdoor is het lastig om een gesprek te voeren en kan een persoon zich veel zorgen maken vooraf. Hierdoor zijn signalen al heel hoog voor het gesprek begint.

Wanneer u op bezoek wil komen bij de persoon doe dit niet onverwachts de persoon kan schikken van de deurbel en houd geen rekening met bezoek, hierdoor kan een persoon een bui krijgen, maak een afspraak met een dag en tijd zodat de persoon dit weet en een trigger voorkomen kan worden.

Een persoon ervaart van de signalen hoge spanning in het lichaam en heeft hierdoor vaak pijnklachten. Vraag de persoon wat u kunt doen de kleine dingen hebben vaak een groot effect als het doen van een boodschap naar een paar dagen dat het minder gaat voor de persoon. Het is belangrijk om te begrijpen dat een persoon elke dag aan het overleven is en probeer een dag door te komen.

Praat altijd rustig en positief, geef de persoon het gevoel dat u er voor de persoon bent en dat de persoon bij u terecht kan met vragen of voor een gesprek. Weet wat de woord triggers zijn van de persoon en vermijd deze zoveel mogelijk. Vraag hoe de persoon bejegend wilt worden.

Is een gesprek wat minder goed verlopen, kom er de volgende keer op terug en praat het uit. De persoon zit er vaak mee dat het naar is verlopen, het kan zorgen voor meer gedachten en hogere signalen. Een persoon wilt de situatie ook niet maar het overkomt de persoon. Het uitpraten kan veel problematiek in het contact voorkomen.

Geef altijd een duidelijke uitleg in uw verhaal en vat het kort samen aan heet eind van het gesprek. Schrijf het belangrijkste stuk op voor de persoon zodat de persoon ermee verder kan in de rest van de week. Een persoon heeft vele signalen en het gevoel van een vol hoofd waardoor het soms dingen mist of niet heeft opgeslagen, ook de concentratie is vaak laag.

Zorg voor duidelijkheid en een vaste structuur. Hoe meer er onduidelijk is hoe meer een persoon zich zorgen maakt en hoge signalen heeft. Help een persoon met het maken van een signaleringsplan aan de hand van wind storm tornado en orkaan. Maak een crisis noodplan voor het geval het uitloopt op een crisis.

Help de persoon waar u kunt met bijvoorbeeld het doen van boodschappen of het maken van een maaltijd, het kan voor de persoon veel uitmaken op een dag en het zorgt voor minder prikkels. Een persoon kan zich door de vele signalen vaak niet lekker voelen. Kijk naar kleine dingen die u voor de persoon kan doen en maak deze bespreekbaar.