Wanneer een persoon een tornado heeft , is het lastig om met de persoon in gesprek te gaan. Wanneer een persoon alleen wilt zijn is dit vaak een manier die de persoon zich heeft aangeleerd om meer rust te kunnen vinden. Wanneer een persoon bijvoorbeeld weinig hulp heeft gehad, bij de mentale problematiek kan het zijn dat het voor de persoon niet veilig voelt. Wanneer een persoon niet wilt praten is het niet verstandig te gaan dwingen om te praten, het gaat averechts werken en de persoon kan doorschieten naar een orkaan.

Maak het onderwerp bespreekbaar op een ander moment, kijk hoe de persoon zich voelt, wat de persoon graag zou willen dat u dan op zo’n moment deed. Het vooraf bespreekbaar maken kan helpen met nieuwe inzichten krijgen in de problematiek, hoe het oploopt en wat er vooraf gebeurt, het kan helpen met het vinden van een oplossing. Kom op een ander moment bij de persoon terug, laat de persoon even met rust en ga daarna over iets anders het gesprek aan. Maak op een rustig moment de bui en tornado bespreekbaar. Voor een persoon kan het door de tornado niet of moeilijk mogelijk zijn te praten.

Voor de persoon kan het op het moment lastig zijn zich te uiten in gevoel emoties. De persoon zou wel graag willen dat een andere iets zou doen maar kan dit moeilijk aangeven wat het moet zijn. Het accepteren dat een ander persoon helpt kan zeker in een bui erg lastig zijn. Hierom is het belangrijk om het te bespreken zodat een bui eerder kan worden gezien en als preventie kan dienen. Het is belangrijk om het te evalueren en te kijken wat de persoon fijn vond aan de aanpak, wat de persoon anders zou willen, wat meer kan helpen en zo het plan steeds meer te verbeteren.

Door het erna te bespreken kan u samen een signaleringsplan op stellen en bekijken wat de verschillende fase zijn, wat dit inhoud en wat u kunt doen voor de persoon, zo hoeft u niet te praten maar kunt u gelijk in actie komen. Het is belangrijk te weten naast de dingen die u kunt doen, wat u niet moet doen, dit is per persoon verschillend, zo kan aanraken het erger maken, of woorden die gezegd worden. Maak een overzicht van dingen die u beter kan laten voor een ander moment, het moet voor de persoon goed voelen, om uit de fase te komen.

Stel de persoon gerust door regelmatig wel even te kijken hoe het gaat, of de persoon nu wel wilt praten, het is belangrijk dat er een persoon is die de persoon een goed gevoel geeft, de gedachten in een tornado kunnen negatief gestemd zijn. Wanneer de persoon meer uit de tornado komt komt de persoon vaak zelf voor een gesprek.

Zorg voor een prikkelvrije omgeving waar het donker is, zorg dat de persoon er rust kan vinden door iets te gaan doen of te gaan rusten. Door de rustige ruimte kan een bui zakken, de omgeving waar de persoon is in een bui roept te veel op, het patroon moet doorbroken worden in gedachten, het blijven zitten in de ruimte kan het erger maken, het is belangrijk te gaan verzitten en een stukje te lopen, zorg dat het voor de persoon veilig voelt. Hoe donkerder het is hoe meer de prikkels en gedachten verminderen.

Maak een crisis noodplan met 4 simpele stappen die de persoon direct kan inzetten om de bui te verminderen. Het plan zorgt voor meer rust, door het doen van een oefening, het zorgt ervoor dat de hoogte van een tornado naar een lage tornado gaat, hierdoor is er meer energie over om de rest van de bui te stoppen. Schrijf in het plan het gene wat de persoon ervaart hoe voelt het nu, signaleer de oorzaak en hoe het is gekomen, maak een overzicht met 10 punten voor afleiding zoeken en start een ontspanningsoefening.

Het is belangrijk te weten hoe de tornado kan zakken, wat zijn dingen die rust geven, wat kan verlichting geven? Het kan helpend zijn iets zoets te eten of te drinken, pas hierbij wel op verslikking. Vaak zit er door de tornado veel druk in het lichaam waardoor het anders reageert, hierdoor kan het zijn dat het voelt als een prop in de keel maar dat dit pas merkbaar is bij een eerste slok. Zoet kan helpen de suikers weer aan te vullen wat nieuwe energie geeft waardoor het een makkelijker gevecht word tegen de fase waardoor het kan afnemen.