Hoe zat het ook al weer?

Veel personen hebben last van het verzetten van de klok. Wanneer de zomertijd ingaat gaat de klok 1 uur vooruit. Hierdoor is het eerder licht en later donker. Bij de wintertijd gaat de klok achteruit en is het eerder donker en langer donker. Voorjaar = vooruit. Najaar = achteruit.

Wennen

Voor veel personen is het wennen aan een nieuwe tijd. Dit heeft te maken met de biologische klok van een persoon. De persoon heeft een vast ritme van tijden, wanneer dit veranderd moet de persoon eerst wennen voordat het weer gewoon word. De persoon word uit zijn ritme gehaald. Begin al op de vrijdag voor het verzetten van de klok in de avond.

Start op vrijdag

Het verzetten van de klok is altijd in het weekend. Zet de klok op vrijdag al op de nieuwe tijd, zodat u er het hele weekend aan kan wennen. Hierdoor is het al voor een deel gewent voordat het maandag is. Zet de wekker al vast op de juiste tijd, zo kunt er al aan wennen, voordat u maandag op uw werk moet zijn. Zet op zaterdag de wekker voor de zomertijd al vast 30 minuten vooruit en doet dit op zondag 1 uur vooruit. In de wintertijd 30 minuten eerder op zaterdag en op zondag 1 uur eerder. Zo kan uw lichaam er langzaam aan wennen eerder of later op te staan.

Voeding

Begin de maaltijden eerder in het weekend. Zet de wekker voor de juiste tijden. Zorg ervoor dat het verschil aan het eind van het weekend op 1 uur is. Hierdoor went u sneller aan de nieuwe tijden van eten en heeft u ook eerder trek zoals anders rond etenstijd. Vaak de eerste dagen is het juist erg vroeg of laat.

Zorg in het weekend voor een licht ontbijt en een meer zwaarder diner, dit zorgt ervoor dat u ’s ochtend eerder opstaat doordat u trek heeft. Hierdoor geeft uw biologische klok het signaal dat het tijd is op te staan.

Natuur

Ga het weekend er op uit, ga lekker wandelen in de natuur, dit zorgt ervoor dat de biologische klok op een natuurlijke manier word gerest. Het wandelen bevordert de eetlust en de nachtrust, hierdoor kunt u meer dingen los laten. Waardoor u ’s avond meer moe bent en eerder gaat slapen en beter kan slapen.