Nederland is nu ook erg onveilig.

De wereld voelt onveilig. Nederland en mijn omgeving idem. Alsof er een zwarte mist tussen mij en alles buiten mij hangt. Afstand. Onverschilligheid. Niets voelt meer echt. Niemand voelt meer echt. Alles buiten mij is fictie. Ik stort in duisternis.

@dwaaltjes

Wat is het

Wat er de laatste tijd gebeurt in het land is onbegrijpelijk, als u denkt het meest verbaasde punt te hebben gehad is er altijd een overtreffende trap. Omdat het zo niet bij het land hoort lijkt het of het niet waar kan zijn, het een film is. In coronatijd laten mensen totaal ander gedrag zien zien, hierdoor lijken personen ineens heel anders, zijn er groepen die zich zo nooit eerder hebben gedragen. In de media word er anders over gesproken, het is een kort lontje of hebben te weinig te doen. Het geeft niet aan dat het vandalisme is, zwaar geweld, de ernst van het probleem.

De problemen zijn er al erg lang in het land, er is jaren bezuinigd, er word vaak gezegd te weinig capaciteit. De rellen en al het geweld zijn niet goed te praten, is geen excuus voor. De personen die het doen hebben geen idee wat het kan doen met iemand met een trauma of PTSS. De personen gaan rellen om te rellen, het heeft vaak niks te maken met het nieuws of dingen die er nu spelen.

herkennen

De rellen van het afgelopen weekend zijn weer zwaar uit de hand gelopen. Voor een persoon die verder geen problematiek heeft komt het al als zwaar en heftig binnen. Voor personen met een PTSS kan het een trigger zijn van geweld. Omdat het op verschillende plaatsen is kan het een onveilig gevoel geven, op het internet lijkt het of het hele land aan het rellen is.

De groepen die het doen zijn soms groot met 100+ soms met 20+. Hoe groter de groep en hoe meer erg gebeurt hoe meer het gevoel van onveilig word opgeroepen. Het in de brand steken van spullen, het gooien van vuurwerk, het weggaan van politie, de angst en vrees die er heerst. De beelden zijn genoeg voor een persoon met PTSS om er dagen last van te hebben.

Het is de laatste tijd een opstapeling aan problematiek, met het rellen, het niet willen houden aan maatregelen, gevaccineerd of ongevaccineerd, veel problemen zijn groot en kort achter elkaar. Sommige problemen zijn er al veel langer, dan alleen coronatijd, maar zijn veel te mild aangepakt en verergerd, zoals geweld naar hulpverleners.

De rellen en alles wat er in Nederland gebeurt zijn we niet gewent en hoort niet bij Nederland. Hierdoor heeft het al veel meer invloed op een persoon, als op een plek waar het vaak gebeurt. In coronatijd vinden vele dat et normaal is om zich anders te gedragen, schelden, bedreigen of negatief uiten. Vaak gaat dit om een groep mensen en niet geheel Nederland, het is een groep van enkele personen die zo te keer gaan dat het lijkt of 1/2 Nederland dit doet.

behandelen

Dissocieer ook erg makkelijk. Het is belangrijk om in het hier en nu te blijven, bijvoorbeeld door het kijken van tv, h4et luisteren van muziek, het actief bezig zijn met iets, zingen, dansen, bewegen. Door een deel van de dag muziek op te zetten en met een koptelefoon te luisteren komt het minder op en kunt u het langer volhouden in het hier en nu.

Het is belangrijk om te praten over hoe u het ervaart, om tips en adviezen te vragen en om uw hart te luchten. Het is belangrijk om het goed te verwerken om het een plek te geven. Met een PTSS is nieuws vaker een trigger, ook minder heftig als dit nieuws. Een persoon kan er kan mee bezig blijven in gedachten overdenken. Omdat dit nieuws onbegrijpelijk is dat het zo gebeurt, is het vaak nog moeilijker.

gevolgen

Het is logisch dat de avond en de dag erna over word gesproken en andere een mening hebben over het gedrag en deze willen uiten. Hierdoor word sociaal media een uitlaatklep van de rellen, zowel het nieuws als andere personen schrijven berichten, de # blijven een hele dag trending, er is weinig ontkomen aan. Hierdoor is er geen plek om de normale dingen te doen op sociaal media, de persoon blijft de berichten binnen krijgen.

Van de rellen kan een persoon herbelevingen krijgen, van situaties die de persoon heeft mee gemaakt. Wanneer iemand in de buurt woont en het schreeuwen, schieten, paniek hoort kan dit zorgen voor paniek, angsten en onveilig voelen bij de persoon. Voor een persoon met PTSS kan het onbegrijpelijk zijn hoe het gaat, hierdoor met veel vragen zitten, waardoor een persoon meer gaat malen.

Door de gebeurtenissen in het land kan een persoon alles negatiever gaan zien, zeker met een PTSS, zie je nu wel personen zijn gewoon zo. Het kan dat een persoon door alle beelden zeer negatieve gedachten krijgt en het gevoel krijgt dat het nergens meer veilig is. De persoon kan er veel aan proberen te doen, maar vaak stopt het pas als het geweld is gestopt en dat er meer rust is een week later voelt de persoon zich vaak wat beter.

Rellen geven ieder persoon een negatief gevoel, bij een persoon met PTSS kan dit extra doorwerken. Hierdoor kan het voor een persoon onoverzichtelijk worden en even niet meer weten wat te doen. Voor een persoon kan het ervoor zorgen dat het geen rust kan vinden, alleen meer triggers ervaart, nachtmerries krijgt. Een persoon die zich onveilig voelt gaat meer vermijden en komt minder buiten uit angst. Het kan enige tijd duren voor de persoon hier weer meer rust in heeft en weer meer naar buiten gaat.

plan

Probeer de # zo min mogelijk te lezen, besluit een paar dagen minder op sociaal media actief te zijn. het geweld is een trigger wat het gevoel van onveiligheid oproept, zodra u weet dat er word gereld ontploft het in het nieuws en sociaal media, wanneer u erover gaat lezen of het gaat volgen kan het de gedachten erg bezig houden. Beperk in deze periode zoveel mogelijk # en het nieuws.

Is het rellen bij u in de buurt of ver van u vandaan? Het is belangrijk om vast te stellen dat het niet dichtbij is en dat u op dit moment niks kan overkomen. Het is belangrijk om het voor u zelf duidelijk te hebben om het gevoel van onveilig minder te ervaren, het is een onveilige situatie maar als u het kan zien als het is daar nu onveilig, ik zit hier veilig kan u er beter mee leren omgaan.

Probeer te benoemen wat u ziet, tot u steeds meer in het hier en nu bent. et benoemen veranderd de gedachten en hierdoor kunt u meer in het hier en nu gaan denken. Benoem gewoon willekeurig wat u ziet, benoem hoe u zich voelt, probeer een signaleringsplan te maken om de fase duidelijk te hebben en te weten wat u kunt doen en wat u helpt om eruit te komen.

Wat zijn dingen die u een veilig gevoel geven? Wat zijn dingen die u nu kunt doen? Wie kunt u bellen? Het is belangrijk voor zulke momenten een plan te hebben of een crisis noodplan zodat u direct kunt starten wanneer het opkomt, het kan helpen op een rustig moment hier over te denken en het plan te schrijven in 4 korte stappen met acties. Kijk naast u netwerk verder naar bijvoorbeeld hulplijnen of lotgenoot chat groepen.