Wat is het

Eigenlijk is het heel simpel, de gedachten veranderen en u voelt zich beter. Hoe rustiger de gedachten zijn, hoe minder hoge signalen u heeft. Het is alleen moeilijk om de gedachten in een balans te houden en om het aan te leren. het is belangrijk om de niet helpende gedachten te erkennen en te weten wat dit voor u betekend. Hoe zou u het anders doen of kunnen aanpakken?

Niet helpende gedachten kunnen zijn negatief denken, piekeren, maalgedachten. Het heeft vaak een negatief effect op de signalen zoals stress. Helpende gedachten zijn positief en kunnen signalen veranderen of verminderen, het geeft een positief gevoel, bijvoorbeeld een leuk feest of vakantie.

Hoe meer positief u in het leven staat hoe meer gezonder u bent en hoe meer u aan kunt. Voor personen met mentale problematiek kan het vaak lastig zijn om positief te denken door de vele gedachten of gebeurtenissen. Om dit om te draaien van negatieve gedachten naar positieve is voor een persoon erg moeilijk.

Richt uw aandacht op wat wél lukt en leuk is en geniet van de kleine dingen van het leven. Door meer aandacht te hebben voor leuke dingen en dingen die wel goed gaan blijft u positiever in het leven en kunt u makkelijk de tijd met het probleem door komen. Het is niet mogelijk om positief te denken als u aandacht steeds uitgaat naar negatieve dingen.

Herkennen

Negatieve dingen winnen het van positieve dingen in uw gedachten. Negatieve dingen worden beter onthouden. Zorg voor meer positieve gedachten door leuke dingen te gaan doen, door meer positief te gaan denken. Positief help bij veel dingen, negatief verslechterd alles. Kijk naar de goede dingen in het leven, de dingen die wel goed gaan en probeer deze uit te bouwen.

Positief denken is positief voelen. Het gevoel is zeer bepalend voor hoe het met u gaat. Door een negatief gevoel word u somber, door positief blij en vrolijk. Positief denken geeft inzichten in mogelijkheden, wat kan en hoe u vooruit kunt komen. Positief zorgt ervoor dat er altijd mogelijkheden zijn. Positief denken is motiverend, het laat u doorgaan als u wilt stoppen, u grijpt meer kansen aan om het te verbeteren, het geeft energie.

Blijf de positieve kant ook bekijken om een goede afweging te maken wat het inhoud en wat de gevolgen zijn. Vind een goede balans in het nieuws van de hoeveelheid nieuws dat u gaat lezen tot het beeld dat het los maakt of hoe u denkt over de wereld. Wees blij met alle kleine dingen die u heeft. Hoe meer u het kleine fijne koestert, hoe rijker u uw zelf voelt.

Veel negatieve gedachten komen door veel te zitten, hoe meer u gaat zitten of gaat liggen, hoe meer kans op gedachten, malen en piekeren, wat een hele dag door kan gaan. Het is belangrijk om een positieve dagstructuur te hebben met voldoende tijd voor een wandeling, naar te sporten en voldoende te bewegen. Hoe meer u beweegt, hoe meer u de gedachten en signalen kunt los laten hoe meer u rustige gedachten heeft, hoe meer andere dingen mogelijk zijn.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben wat het trauma met u doet en wat het inhoud voor u en uw dagelijks leven. Het is belangrijk om positief te kijken naar dingen die juist goed gaan. Het helpt niet om te vechten tegen gedachten, hierdoor kunnen gedachten meer gaan toenemen.

Behandelen

Niet helpende gedachten

  1. “Ik kan ook niets.” -> “Ik moet dit nog wat vaker oefenen, en er zijn andere dingen waar ik wel goed in ben.”
  2. “Niemand vindt mij aardig.” -> “Twee personen zijn onaardig geweest, maar Suzan, Peter en Jody vinden me wel aardig.”
  3. “Het gaat mij nooit lukken om liefde te vinden.” -> “Als ik geduld heb en op genoeg dates ga, vind ik vanzelf iemand. En tot die tijd ben ik blij met alle dingen die ik wel heb in mijn leven.”

Wanneer gedachten opkomen die u liever niet heeft is het belangrijk om afleiding te gaan zoeken, andere dingen te gaan doen, om van de plek weg te gaan en ergens anders te gaan zitten. Het is belangrijk hoe u kijkt naar de problematiek om een juiste aanpak te kunnen die helpend kan zijn voor de signalen die u ervaart bij PTSS.

Bij PTSS is het erg belangrijk gedachten en signalen in een balans te zien te krijgen op een dag. Hiervoor is veel zelf inzicht nodig hoe signalen op komen en wat deze met u kunnen doen. Bij PTSS lopen regelmatig gedachten en gevoelens door elkaar heen, het kan verwarrend overkomen.

De kleine dingen in het leven hebben een groot effect. Eén van de gelukkigste momenten is wanneer u de moed vindt om los te laten wat u niet kunt veranderen. Het accepteren dat het niet kan veranderen en dat er een andere weg genomen moet worden. Door het los te laten zijn er veel meer mogelijkheden. Kijk naar de kleine dingen die u een goed gevoel geven en die u steun geven om door te kunnen zetten om het keer op keer door te gaan.

Om meer positieve gedachten te krijgen, is het belangrijk om doelen te maken, om positieve dingen te gaan doen, om wekelijks leuke dingen te doen. Het behalen van doelen kan helpen om gemotiveerd te blijven om dingen te behalen en te verbeteren. Hoe meer doelen u behaald, hoe meer positief u in het leven staat.

Lees met regelmaat de berichten op sociaal media van @omdenken en @4positiviteit voor nieuwe positieve ideeën, het kan helpen elke dag een paar berichten te lezen om u zelf beter te voelen of om gedachten te veranderen. Schrijf degene die u met meeste doen op in het positief dagboek.

Het is belangrijk om te leren van de momenten die u heeft en vallen alle signalen die u ervaart. Door te leren van eerdere momenten kan u leren om gedachten te herkennen die kunnen zorgen voor een herbeleving, deze kunt u hierdoor steeds eerder aanpakken waardoor u het voor kunt blijven.

Meer grip krijgen op PTSS kan door er elke dag bewust mee bezig te zijn, het is meer als alleen het volgen van EMDR. Het dagelijks leven met de stress en angsten moet meer in balans komen door te gaan sporten of bewegen of dingen te gaan doen die u fijn en of prettig vind. Het is belangrijk te letten op vermijden en een sociaal isolement.

Gevolgen

Soms kan het moeilijk zijn om positieve gedachten te hebben of te houden, zeker als veel negatieve dingen gebeuren. De negatieve dingen blijven vaker langer hangen dan positieve dingen die gebeuren. Zorgen die u zich maakt kunnen zorgen dat u minder positief voelt, of dat dingen minder goed gaan.

Hulpverleners geven vaak aan dat een persoon positiever moet denken, maar een persoon met een diagnose, heeft hier veel meer moeite mee, zeker als het om een trauma gaat of een depressie. Personen word vaak niet geleerd om meer positief te denken of te handelen. De positieve gedachten blijven vaak te kort hangen voor een goed effect. Een persoon heeft vaak minder gevoel, emotie of minder interesse in dingen doen of ondernemen.

Het vinden van de juiste balans kan soms erg lastig zijn. Het is belangrijk dat u afwisseling heeft op een dag, van activiteiten met veel prikkels en daarna een rustige activiteit waar u de rust kunt vinden. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en het lichaam te laten herstellen van de 1ste activiteit. Bent u niet voldoende bijgekomen en gaat u verder kan dit zorgen voor prikkels bij rustige activiteiten of meer vermoeidheid. Loslaten gaat het beste op momenten van rust, wanneer u moe bent is dit veel lastiger, houd het meer bezig.

Met PTSS is er een grotere kans dat een persoon door de signalen van PTSS meer gaat vermijden en minder contacten heeft. Het is belangrijk te weten wat u tegen houd en om geen smoezen te bedenken voor uzelf. Blijf de dingen doe zoals u ze deed, probeer de signalen keer op keer te overwinnen.

Met een trauma kan een persoon sneller negatief gaan denken over dingen die in het dagelijks leven gebeuren. Het is belangrijk om een positieve blik te hebben en te houden om dingen te kunnen aanpakken, door het maken van doelen, door het maken van kleine stapjes die lukken en te blijven kijken naar wat er wel goed gaat.

Sommige dingen lijken voor andere niet zo veel en doen hun zo, voor u kan het veel zijn en veel kosten om het te laten gebeuren of uit te voeren. Kijk naar wat u bereikt in een week of een maand, schrijf het op in een schriftje wat u er bij kunt pakken op moeilijke momenten om meer kracht en steun te hebben. Benoem dagelijks de positieve dingen van de dag, kijk wekelijks terug naar wat er is gebeurd en wat u heeft gedaan.

Plan

Wat zijn niet helpende gedachten voor u? Wat zijn niet helpende gedachten die vaak terug komen en kunnen aanhouden of blijven hangen? Waarom blijft het hangen? Kunt u deze gedachten erkennen en weet u met de gedachten om te gaan om ze te veranderen? Welke gedachten heeft u het meest helpend of niet helpend? Hoe vaak komen niet helpende gedachten voor op een dag of week?

Wat zijn helpende gedachten voor u? Hoe vaak zet u deze gedachten in? Het is belangrijk om helpende gedachten op te schrijven bijvoorbeeld in positief dagboek. Wanneer u niet helpende gedachten heeft kunt u het boek erbij nemen en door te lezen kunnen gedachten veranderen. De helpende gedachten zijn dingen die goed zijn gegaan, die u hebben geholpen, die zijn behaald.

Wat zijn gedachten die als helpende gedachten kunnen helpen als de gedachten vaker of langer aanhouden? De gedachten kunnen zijn aan een verjaardag of een vakantie of iets leuks wat u heeft gedaan. Vaak is het erg lastig om de gedachten op te roepen als de andere gedachten er zijn. Hiervoor kunt u een hulpmiddel gebruiken door het maken van een positief dagboek. In het positief dagboek schrijft u dingen die goed gingen, zinnen die u positief motiveren, plakt u foto’s van leuke momenten.

Door het boek te openen en te bladeren veranderen de gedachten.Hoe ziet u eruit als u weer lekker in uw vel zit. Wat doe u dan, wat denk u dan? Welke dingen zou u nu eraan kunnen doen? Wat zijn dingen die u hiervoor nodig heeft? Wie kan u hierbij helpen? Hoe gaat u het aanpakken? Heeft u een signaleringsplan voor de gedachten om meer grip te krijgen op de gedachten?

Wat zijn dingen die beter kunnen? Wat zou u kunnen aanpakken? Wat zijn zorgen die u heeft en wat is er voor nodig om dit te verminderen? Wat zijn activiteiten voor rust? Hoe kunt u de dingen meer loslaten en niet opkroppen? Het zijn vragen die u zich met regelmaat kunt afvragen om dingen meer los te laten. Het kan helpen om dingen uit te spreken of ze op te schrijven, het te uiten in sport of creatief.

Wat betekenen de gedachten voor u? Wat doen ze met u? Wat zijn de gevolgen voor een dag? Wat voor soort gedachten zijn het? Hoelang zijn de gedachten er al? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de gedachten om deze gerichter aan te kunnen pakken. Lees meer informatie online over de gedachten die u heeft en kijk wat u met de tips kunt doen.

Wat houd u het meest bezig? En waarom? Wat is het vervelende stuk wat het meest bezig houd? Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is van de gedachten en hoe naar deze gedachten zijn. Een duidelijk beeld van de gedachten kunt u maken door vast houden de gedachten te tekenen op een groot papier met diverse cirkels van prioriteit.

Het is belangrijk om te leren wat niet helpende gedachten zijn en dat u deze kunt erkennen bij u zelf om ze op tijd te kunnen omdraaien. Maak een lijstje van deze gedachten en deel ze in 4 fase van ernst. Deze kunt u samen met het signaleringsplan gebruiken met de stappen die u kunt zetten om de gedachten in die fase te verminderen. Door ze in te delen heeft u een duidelijk beeld wanneer u welke actie moet nemen.

Pak het denken aan door een groot doel te stellen waar u langer mee bezig bent bijvoorbeeld het maken van een website, het heeft geen einddoel omdat het nooit geheel klaar is en er altijd informatie bij kan, hierdoor blijft u gemotiveerd en door pakken op momenten om de website verder uit te breiden. Hierdoor heeft u een vast onderdeel van de dagstructuur.

Het is belangrijk elke dag om afstand te nemen van de problematiek. Het van een andere kant te bekijken. Het geeft een heldere blik op de problematiek, zorgt voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Het kan ervoor zorgen dat u zaken meer los kan laten. Het moment zorgt voor meer rust in het hoofd, gedachten kunnen meer rust krijgen en signalen nemen minder toe.

Neem elke dag een vast moment voor het loslaten, hierdoor word het eerder een gewoonte, bent u erop voorbereid en kan het zorgen voor meer rust of een rustig gevoel. Start met een activiteit die rust geeft, zoals het doen van een ademhalingsoefening of een wandeling in de natuur.

Hoe meer het een gewoonte word, hoe meer rust u ervan kunt ervaren, hoe minder lang het vasthoud. Het verwerken van gedachten en dingen die u heeft gedaan is belangrijk op een dag om een goede nachtrust te hebben. Hoe minder u het verwerkt, hoe meer het opkomt in de nacht, hoe meer u gaat piekeren en u uit uw slaap houd.

Probeer elke dag te genieten van de dag, neem regelmatige een vrij moment, tijd voor u zelf en kom even bij en ontspan. Het is belangrijk om dit in uw vaste structuur te hebben elke dag. De momenten geven een frisse blik op het leven, de dingen die u heeft gedaan op een dag, waardoor u het makkelijker kunt loslaten.

Wees niet te streng voor u zelf, als het een dag minder gaat, laat het zo zijn en start met activiteiten op een 1/2 tempo, het zorgt dat u bezig blijft en aan het eind van de dag toch tevreden kan kijken naar de dag, u heeft toch dingen gedaan. Het is niet altijd een goede dag, hierdoor kan de dag en nachtstructuur gaan schommelen en dit kan zorgen voor andere problematiek. Door toch iets gedaan te hebben op de dag, gaat u beter slapen.

Wees u bewust van het moment dat u negatiever gaat denken en probeer gedachten op te roepen die aan iets leuks herinneren. Door de gedachten bewust om te zetten, leer u ze beter en vaker te erkennen. Een negatief moment heeft vaak een positieve kant, vaak komt u achter dingen die u noodgedwongen veranderd, maar wel positief zijn voor u leven of zorgen voor een verbetering. Zoals bijvoorbeeld uw auto is stuk, u moet u met de fiets naar het werkt waar u normaal erg tegen op ziet. Maar door het fietsen voelt u zich nu meer fit en actief.

Maak een positief dagboek of plakboek van leuke dingen en positieve dingen die zijn gebeurt in deze periode. (als herinnering voor later en steun voor nu) Kijk of deze situatie ook iets positiefs toevoegt. Wat zijn goede dingen die ondanks het probleem zijn veranderd of beter worden gezien? Het opstarten van initiatieven. Maak hiervoor een positieve dagboek met foto’s of leuke herinneringen dat u kan helpen in moeilijke momenten.

Zorg ervoor dat u de positieve punten blijft benoemen, deze kunt u gebruiken voor inspiratie of een motivatie. Schrijf zoveel mogelijk positieve gedachten van u af. Wanneer u een minder moment heeft neemt u het erbij, dit kan u helpen er door heen te komen. Zet positieve gedachten in de plaats van negatieve gedachten door er bewust over te denken.

Maak alle zorgen bespreekbaar om samen een oplossing te zoeken, pak problematiek direct aan en zoek zoveel mogelijkheden om dingen op te lossen of aan te pakken. Zorg voor een goede dagstructuur, met een goed dagelijks ritme, met voldoende afleiding, met voldoende nachtrust. Schrijf de zorgen zoveel mogelijk van u af, schrijf vragen die u heeft op om het los te laten.

Wat zorgt er voor meer negatieve gedachten? Wat zijn situaties die u minder prettig vind? Wat zijn dingen die zorgen, stress of spanning geven? Het is belangrijk te weten wat de oorzaken zijn van negatieve gedachten en hier een oplossing voor te vinden om het zo snel mogelijk te kunnen stoppen, maak hiervoor gebruik van een signaleringsplan, om een duidelijk beeld te krijgen van de gedachten.

Wat zijn dingen die u blij maken? Wat zijn dingen die u een goed gevoel geven? Wat zijn momenten dat het beter gaat? Hoe kunt u meer van zulke momenten krijgen? Wat is hiervoor nodig? Hoe meer dingen u heeft dat u een goed gevoel geven, hoe meer u positief naar de toekomst kunt kijken.