niet helpende gedachten naar helpende gedachten

Wat is het

Eigenlijk is het heel simpel, de gedachten veranderen en u voelt zich beter. Hoe rustiger de gedachten zijn, hoe minder hoge signalen u heeft. Het is alleen moeilijk om de gedachten in een balans te houden en om het aan te leren. het is belangrijk om de niet helpende gedachten te erkennen en te weten wat dit voor u betekend. Hoe zou u het anders doen of kunnen aanpakken?

Niet helpende gedachten kunnen zijn negatief denken, piekeren, maalgedachten. Het heeft vaak een negatief effect op de signalen zoals stress. Helpende gedachten zijn positief en kunnen signalen veranderen of verminderen, het geeft een positief gevoel, bijvoorbeeld een leuk feest of vakantie.

Herkennen

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben wat het trauma met u doet en wat het inhoud voor u en uw dagelijks leven. Het is belangrijk om positief te kijken naar dingen die juist goed gaan. Het helpt niet om te vechten tegen gedachten, hierdoor kunnen gedachten meer gaan toenemen.

Het is belangrijk elke dag om afstand te nemen van de problematiek. Het van een andere kant te bekijken. Het geeft een heldere blik op de problematiek, zorgt voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Het kan ervoor zorgen dat u zaken meer los kan laten. Het moment zorgt voor meer rust in het hoofd, gedachten kunnen meer rust krijgen en signalen nemen minder toe.

Neem elke dag een vast moment voor het loslaten, hierdoor word het eerder een gewoonte, bent u erop voorbereid en kan het zorgen voor meer rust of een rustig gevoel. Start met een activiteit die rust geeft, zoals het doen van een ademhalingsoefening of een wandeling in de natuur.

Hoe meer het een gewoonte word, hoe meer rust u ervan kunt ervaren, hoe minder lang het vasthoud. Het verwerken van gedachten en dingen die u heeft gedaan is belangrijk op een dag om een goede nachtrust te hebben. Hoe minder u het verwerkt, hoe meer het opkomt in de nacht, hoe meer u gaat piekeren en u uit uw slaap houd.

Probeer elke dag te genieten van de dag, neem regelmatige een vrij moment, tijd voor u zelf en kom even bij en ontspan. Het is belangrijk om dit in uw vaste structuur te hebben elke dag. De momenten geven een frisse blik op het leven, de dingen die u heeft gedaan op een dag, waardoor u het makkelijker kunt loslaten.

Wees niet te streng voor u zelf, als het een dag minder gaat, laat het zo zijn en start met activiteiten op een 1/2 tempo, het zorgt dat u bezig blijft en aan het eind van de dag toch tevreden kan kijken naar de dag, u heeft toch dingen gedaan. Het is niet altijd een goede dag, hierdoor kan de dag en nachtstructuur gaan schommelen en dit kan zorgen voor andere problematiek. Door toch iets gedaan te hebben op de dag, gaat u beter slapen.

Behandelen

Niet helpende gedachten

  1. “Ik kan ook niets.” -> “Ik moet dit nog wat vaker oefenen, en er zijn andere dingen waar ik wel goed in ben.”
  2. “Niemand vindt mij aardig.” -> “Twee personen zijn onaardig geweest, maar Suzan, Peter en Jody vinden me wel aardig.”
  3. “Het gaat mij nooit lukken om liefde te vinden.” -> “Als ik geduld heb en op genoeg dates ga, vind ik vanzelf iemand. En tot die tijd ben ik blij met alle dingen die ik wel heb in mijn leven.”

Wanneer gedachten opkomen die u liever niet heeft is het belangrijk om afleiding te gaan zoeken, andere dingen te gaan doen, om van de plek weg te gaan en ergens anders te gaan zitten. Het is belangrijk hoe u kijkt naar de problematiek om een juiste aanpak te kunnen die helpend kan zijn voor de signalen die u ervaart bij PTSS.

Bij PTSS is het erg belangrijk gedachten en signalen in een balans te zien te krijgen op een dag. Hiervoor is veel zelf inzicht nodig hoe signalen op komen en wat deze met u kunnen doen. Bij PTSS lopen regelmatig gedachten en gevoelens door elkaar heen, het kan verwarrend overkomen.

Het is belangrijk om te leren van de momenten die u heeft en vallen alle signalen die u ervaart. Door te leren van eerdere momenten kan u leren om gedachten te herkennen die kunnen zorgen voor een herbeleving, deze kunt u hierdoor steeds eerder aanpakken waardoor u het voor kunt blijven.

Meer grip krijgen op PTSS kan door er elke dag bewust mee bezig te zijn, het is meer als alleen het volgen van EMDR. Het dagelijks leven met de stress en angsten moet meer in balans komen door te gaan sporten of bewegen of dingen te gaan doen die u fijn en of prettig vind. Het is belangrijk te letten op vermijden en een sociaal isolement.

Gevolgen

Het vinden van de juiste balans kan soms erg lastig zijn. Het is belangrijk dat u afwisseling heeft op een dag, van activiteiten met veel prikkels en daarna een rustige activiteit waar u de rust kunt vinden. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en het lichaam te laten herstellen van de 1ste activiteit. Bent u niet voldoende bijgekomen en gaat u verder kan dit zorgen voor prikkels bij rustige activiteiten of meer vermoeidheid. Loslaten gaat het beste op momenten van rust, wanneer u moe bent is dit veel lastiger, houd het meer bezig.

Met PTSS is er een grotere kans dat een persoon door de signalen van PTSS meer gaat vermijden en minder contacten heeft. Het is belangrijk te weten wat u tegen houd en om geen smoezen te bedenken voor uzelf. Blijf de dingen doe zoals u ze deed, probeer de signalen keer op keer te overwinnen.

Met een trauma kan een persoon sneller negatief gaan denken over dingen die in het dagelijks leven gebeuren. Het is belangrijk om een positieve blik te hebben en te houden om dingen te kunnen aanpakken, door het maken van doelen, door het maken van kleine stapjes die lukken en te blijven kijken naar wat er wel goed gaat.

Sommige dingen lijken voor andere niet zo veel en doen hun zo, voor u kan het veel zijn en veel kosten om het te laten gebeuren of uit te voeren. Kijk naar wat u bereikt in een week of een maand, schrijf het op in een schriftje wat u er bij kunt pakken op moeilijke momenten om meer kracht en steun te hebben. Benoem dagelijks de positieve dingen van de dag, kijk wekelijks terug naar wat er is gebeurd en wat u heeft gedaan.

Plan

Wat zijn niet helpende gedachten voor u? Wat zijn niet helpende gedachten die vaak terug komen en kunnen aanhouden of blijven hangen? Waarom blijft het hangen? Kunt u deze gedachten erkennen en weet u met de gedachten om te gaan om ze te veranderen? Welke gedachten heeft u het meest helpend of niet helpend? Hoe vaak komen niet helpende gedachten voor op een dag of week?

Wat zijn helpende gedachten voor u? Hoe vaak zet u deze gedachten in? Het is belangrijk om helpende gedachten op te schrijven bijvoorbeeld in positief dagboek. Wanneer u niet helpende gedachten heeft kunt u het boek erbij nemen en door te lezen kunnen gedachten veranderen. De helpende gedachten zijn dingen die goed zijn gegaan, die u hebben geholpen, die zijn behaald.

Wat zijn gedachten die als helpende gedachten kunnen helpen als de gedachten vaker of langer aanhouden? De gedachten kunnen zijn aan een verjaardag of een vakantie of iets leuks wat u heeft gedaan. Vaak is het erg lastig om de gedachten op te roepen als de andere gedachten er zijn. Hiervoor kunt u een hulpmiddel gebruiken door het maken van een positief dagboek. In het positief dagboek schrijft u dingen die goed gingen, zinnen die u positief motiveren, plakt u foto’s van leuke momenten.

Door het boek te openen en te bladeren veranderen de gedachten.Hoe ziet u eruit als u weer lekker in uw vel zit. Wat doe u dan, wat denk u dan? Welke dingen zou u nu eraan kunnen doen? Wat zijn dingen die u hiervoor nodig heeft? Wie kan u hierbij helpen? Hoe gaat u het aanpakken? Heeft u een signaleringsplan voor de gedachten om meer grip te krijgen op de gedachten?

Wat zijn dingen die beter kunnen? Wat zou u kunnen aanpakken? Wat zijn zorgen die u heeft en wat is er voor nodig om dit te verminderen? Wat zijn activiteiten voor rust? Hoe kunt u de dingen meer loslaten en niet opkroppen? Het zijn vragen die u zich met regelmaat kunt afvragen om dingen meer los te laten. Het kan helpen om dingen uit te spreken of ze op te schrijven, het te uiten in sport of creatief.

Wat betekenen de gedachten voor u? Wat doen ze met u? Wat zijn de gevolgen voor een dag? Wat voor soort gedachten zijn het? Hoelang zijn de gedachten er al? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de gedachten om deze gerichter aan te kunnen pakken. Lees meer informatie online over de gedachten die u heeft en kijk wat u met de tips kunt doen.

Wat houd u het meest bezig? En waarom? Wat is het vervelende stuk wat het meest bezig houd? Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is van de gedachten en hoe naar deze gedachten zijn. Een duidelijk beeld van de gedachten kunt u maken door vast houden de gedachten te tekenen op een groot papier met diverse cirkels van prioriteit.

Het is belangrijk om te leren wat niet helpende gedachten zijn en dat u deze kunt erkennen bij u zelf om ze op tijd te kunnen omdraaien. Maak een lijstje van deze gedachten en deel ze in 4 fase van ernst. Deze kunt u samen met het signaleringsplan gebruiken met de stappen die u kunt zetten om de gedachten in die fase te verminderen. Door ze in te delen heeft u een duidelijk beeld wanneer u welke actie moet nemen.

Pak het denken aan door een groot doel te stellen waar u langer mee bezig bent bijvoorbeeld het maken van een website, het heeft geen einddoel omdat het nooit geheel klaar is en er altijd informatie bij kan, hierdoor blijft u gemotiveerd en door pakken op momenten om de website verder uit te breiden. Hierdoor heeft u een vast onderdeel van de dagstructuur.