Oefeningen

De 6 oefeningen hieronder zijn een basis voor een mindfulness leven, een leven met zo min mogelijk stress. Veelal van de stress kan voorkomen worden door een simpele aanpak.

Oefening concentratie.

Wanneer u merkt dat u bent afgeleid, is het niet verstandig boos te worden op u zelf. Doordat u boos word krijgt u meer stress en onrust. Neem de tijd om uw concentratie weer terug te vinden en in balans te krijgen. Dit kost enige oefening, de gedachten dwalen in het begin snel en vaker af. Zet u zelf een stop met piekeren over gedachten. Leg het even weg en kom later terug en maak het af.

Schrijf zo veel mogelijk te pieker gedachten van uw af om uw hoofd leeg te maken. Houd een dagboek bij en vul de schema’s in. Maak de gedachten bespreekbaar met naasten en of hulpverleners. Verbeter de concentratie door het doen van spelletjes.

Oefening Inzicht

Hoe is uw ademhaling in een hoge fase? Wat veranderd er ten opzichte van een lage fase? Wat is het verschil in fase wind en tornado? Wat zijn dingen die uw ademhaling weer tot rust krijgen? Het is belangrijk om goed te letten op de ademhaling om hoge signalen te voorkomen, probeer zoveel mogelijk door uw neus te blijven ademen, om zoveel mogelijk rust te ervaren, start u met ademen door uw mond, loopt het vaak veel sneller op. Hoe meer u let op de ademhaling hoe meer balans u erin kunt krijgen, hoe meer rust u ervaart.

Oefening meteen opgeven.

Door meteen op te geven als het een keer minder goed gaat of niet lukt kan u juist meer stress bezorgen en zorgt ervoor dat u zelfvertrouwen afneemt. Probeer het altijd op een later tijdstip opnieuw. Probeer elke dag opnieuw het punt tot het meer vanuit u zelf komt. Hoe vaker u het opnieuw probeert hoe makkelijker het word en hoe meer routine.

Alleen door doorgaan en bezig te zijn met een oplossing van het probleem zult u er minder stress van ervaren. Door kleine stappen te zetten heeft u na verloop van tijd een grote vooruitgang geboekt. Denk positief, denk in mogelijkheden, van negatief denken krijgt u stress en word u depressief. Probeer door te gaan als de gedachten uw concentratie in de weg staan. Hierdoor stel u het moment uit van of geven of later terug komen. Probeer u te herpakken.

Oefening Rust vinden.

Verwacht niet meteen dat u rustig bent, na het doen van een yoga oefening of ademhalingsoefening. Het stressniveau is hoog en kan enige tijd duren voor u onder de knie heeft hoe u het beste u rust kunt vinden. Vaak is het uitzoeken welke manier het beste werkt. De juiste manier of 1 vaste manier van uw rust vinden is er niet, als het voor u helpt helpt het.

Accepteer wat er gebeurt. Door te accepteren dat het nu zo gaat ervaart u minder stress van het moment en kunt u makkelijker de rust zoeken en de oefeningen uitvoeren. Zoek een vast moment op de dag voor een ontlading van de stress, door te gaan sporten, fietsen of wandelen. Hoe meer stress u eruit sport hoe minder snel de stress weer terug komt.

Plan vaste activiteiten op een dag (dingen doen) en maaktijd vrij voor leuke dingen. Ga naar buiten, zeker bij mooi weer, en maak een ommetje. Blijf niet binnen hangen elke dag. Door binnen te zijn en te blijven, verergerd u de problematiek, door meer stress en sociaal isolement.

Doe dagelijks minimaal 30 minuten aan yoga en ademhalingsoefeningen, maak ze eigen en vind u weg in yoga door de oefeningen te doen zoals ze u de meeste rust geven.

Oefening ademhaling

Bij een ademhalingsoefening is rust in de ademhaling erg belangrijk zorg hiervoor door een aantal keer diep in te ademen voor u de oefening begint. Door de oefeningen vaak te herhalen zult u eerder en sneller uw rust vinden, ook op lastige momenten kunt u de rust beter vinden en behouden. Door het doen van ademhalingsoefeningen vergroot u de concentratie

Let erop dat u goed de inadem en uitadem in de buik volgt, door het stijgen en dalen van de buik, deze mag niet te snel dalen want dan krijgt u problemen met u hart of met uw ademhaling, dus doe dit rustig aan. Adem langzaam weer uit.

Ontspanning van het gehele lichaam is belangrijk voor lichaam en geest en voor een totale ontspanning. Door u te concentreren spieren in uw voeten en langzaam naar boven te gaan tot uw hoofd, kunt u de spanning uit het lichaam halen. Deze totale ontspanning duurt meestal een paar minuten, het ligt aan de bui hoe lang het duurt voor u de rust vind.

De buikademhaling is belangrijk bij het vinden van de innerlijke rust. Het is een simpele oefening die u dagelijks kunt uit voeren waar u ook bent. De oefening kan erg goed helpen wanneer u moeite heeft met het inslapen. Een goede ademhaling is ongeveer 4 tellen 21 in 22, 23 vasthouden 24 uit. Door de ademhaling te tellen word u bewust van de snelheid.

Oefening Duidelijkheid geeft rust.

Creëer zoveel mogelijk duidelijkheid, door zaken na te vragen, bewijs te zoeken en punten online op te zoeken. Hoe meer duidelijkheid en voorspelbaarheid aan de hand van een vaste dagelijkse structuur, hoe minder stress u ervaart. Houd aantekeningen bij in een schrift of map en bewaar hierbij de benodigde papieren.

Oefening Voeding.

Eet groente die stress verlagen en pas u voedingspatroon aan door niet te veel suiker te nemen op een dag. Van suiker krijgt u juist stress en onrust. Een goede balans in de voeding is belangrijk bij stress. Eet zoveel mogelijk op vaste momenten op een dag voor ritme en regelmaat en de balans in uw leven. Door actief te bewegen en buitenlucht krijgt u meer trek, hiermee verlaagd u de stress.

Oefening opruimen.

Ruim dagelijks alles geordend op, op een vaste plek. Hoe minder rommel het is in uw huis en hoe meer overzicht u heeft hoe minder stress u ervaart van het zoeken naar spullen. Maak een vaste planning wanneer u wat opruimt en wanneer u wat schoonmaakt. Houd u aan de planning om zo min mogelijk stress te ervaren. Hoe meer geordend hoe meer rust in uw hoofd.