Wat is het
Een PTSS behandeling gericht op het herstellen van een trauma door middel van een trauma therapie kan het trauma verlichten, het trauma kan niet verdwijnen. van een trauma met behandeling wil niet zeggen dat een persoon volledig hersteld. Aan de hand van het aantal trauma’s en de ernst ervan is een leven na een behandeling wisselend.
De ene persoon heeft baat bij de behandeling en het verlicht genoeg om het los te lasten, bij een andere persoon blijft het trauma hangen en blijft er nog lang last van houden. Hoe meer een persoon bezig is met zijn eigen herstel en het verwerken van de gedachten en het oppakken van het leven hoe meer kans het heeft meer te herstellen.
Omgaan met PTSS is leren en blijven leren van signalen, deze onderzoeken en tips en adviezen uitproberen om steeds beter te worden in het direct handelen en aanpakken. Omgaan met PTSS heeft tijd nodig en leert u niet binnen 1 dag. Probeer zoveel mogelijk dingen uit die kunnen helpen in buien om meer grip te krijgen op de signalen. Leer met vorige momenten hoe u het anders kan aanpakken, hoe het beter zou kunnen werken.
Omgaan met PTSS is het starten met een goede dagstructuur, met bezigheden voor afleiding zoeken en voor het ontladen van de signalen zoals bewegen of sporten. Hoe meer ritme u heeft op een dag hoe rustiger de dag verloopt, hoe minder signalen oplopen. Het is belangrijk vaste slaap tijden aan te houden en niet het dag nacht ritme om te draaien wat wel erg verleidelijk is voor triggers omdat het rustig is in de nacht.
Omgaan met PTSS is leren van de fase die de signalen hebben. Hoe worden signalen erger? In welke fase zit u nu? Wanneer is het een fase hoger? Wat is er voor nodig een fase naar beneden te gaan? Wat zijn dingen die kunnen helpen in de 4 fase? Hoe voelt u zich in de fase, hoe kunt u de fase herkennen?
herkennen
Neem meer rust dan anders om de trigger te laten afvlakken en bij te komen. Maak triggers bespreekbaar met naasten, vrienden of hulpverlening. Door erover te praten zijn oplossingen mogelijk. Niet alles kan een persoon alleen en zelf oplossen. Vermijd altijd tijdelijk iets, probeer het enkele weken later opnieuw en bouw het weer langzaam op.
doe op vaste momenten boodschappen. Kijk op welke tijden het rustig is in de supermarkt dit voorkomt overprikkeling. Hoe meer structuur u kunt vast houden hoe makkelijker het word stress en overprikkeling te voorkomen. Voor iemand met PTSS is het belangrijk een duidelijke structuur aan te houden en veelal hetzelfde te doen op een dag. Hoe meer ritme, hoe minder last van de klachten.
Heeft u moeite in slaap te vallen door gedachten die u wakker houden of bent u juist heel vroeg wakker . Heeft u nachtmerries of van nare dromen? doe hiervoor ademhalingsoefeningen of relax dagelijks minimaal 15. Schrijf overdag zoveel mogelijk de gedachten van u af en/of maak ze bespreekbaar. Geef aan dat onduidelijkheid stress geeft en blijf vragen tot het duidelijk is. Maak een nieuw lijstje en begin weer opnieuw, hoe meer inzicht u krijgt in de oplossing hoe makkelijker het gaat. Door het lijstje leert u uw zelf een oplossing te vinden in een trigger.
Het is belangrijk om te werken aan het vertrouwen van personen en aan het zelfvertrouwen, het weer durven op te komen voor u zelf, door het volgen van een cursus, door sporten en het regelmatig te oefenen. Het opnieuw leren vertrouwen van personen kost veel tijd, geef het deze ook.
Stel duidelijk grenzen voor u zelf wat wel en niet gaat, ga er niet overheen want dit kan zorgen voor nare situaties, het is belangrijk te weten waar de grenzen liggen en om dit te kunnen aangeven bij andere. Neem meer rust dan anders om de trigger te laten afvlakken en bij te komen. Maak triggers bespreekbaar met naasten, vrienden of hulpverlening. Door erover te praten zijn oplossingen mogelijk. Niet alles kan een persoon alleen en zelf oplossen.
Zorg voor een goede dagstructuur met een vast ritme van de dag, plan zoveel mogelijk in om u te kunnen voorbereiden. Zorg voor zo min mogelijk onverwachte momenten en voor zoveel mogelijk duidelijkheid. Houd een vaste structuur vast, doe op vaste momenten boodschappen. Kijk op welke tijden het rustig is in de supermarkt dit voorkomt overprikkeling. Hoe meer structuur u kunt vast houden hoe makkelijker het word stress en overprikkeling te voorkomen. Voor iemand met PTSS is het belangrijk een duidelijke structuur aan te houden en veelal hetzelfde te doen op een dag. Hoe meer ritme, hoe minder last van de klachten.
In de periode erna zijn er weer alle kansen voor een nieuwe start, het is belangrijk op te letten wat het werk met u doet, dat het niet te veel is, te zwaar is, te veel vraagt van u, en voldoende rust te nemen. De kans dat u weer last krijgt van meer PTSS klachten blijft, of dat u een burn out, overspannen, oploopt doordat u al meer gevoelig bent.
Bouw de activiteiten, dagbesteding, werk rustig op, na het herstel is het belangrijk om rustig aan te beginnen en niet gelijk full time aan de slag te gaan. Het hebben van een goede dagbesteding is belangrijk voor een goede dagstructuur om zoveel mogelijk grip te houden op de PTSS zoals deze nu is.
Blijf alert op de signalen die u ervaarde in de periode van de PTSS, kijk wat u nog kunt verbeteren aan bijvoorbeeld onzeker, zelfvertrouwen, het zelfbeeld en volg hiervoor een cursus, het kan u nog sterker maken voor en nieuwe positieve start. Neem gelijk actie als u merkt dat signalen vaker terug komen.
behandelen
Wanneer u een PTSS heeft opgelopen kunt u het laten behandelen met EMDR, het kan helpen het trauma te verlichten waardoor de trauma gedachten minder op de voorgrond staan. Hierdoor kunnen signalen als alertheid of hoge signalen van angst of stress afnemen.
Wanneer een persoon volledig is behandeld is er een kans dat een persoon geen last meer heeft van het trauma, een persoon kan weer stappen gaat zetten in de toekomst en een nieuw plan maken. Vaak houd een persoon restverschijnselen over van de PTSS, de persoon is vaak hooggevoelig of kan nog stress momenten ervaren.
Het is niet voor iedereen weggelegd dat er een na PTSS periode is, er zijn veel personen die niet de oude worden, die veel last blijven houden van het trauma. Voor deze groep is het belangrijk om te leren leven met PTSS en alles wat dit betekend voor de persoon.
Het is belangrijk de nare gebeurtenis een plek te geven en het te verwerken, het is belangrijk hiervoor een traumabehandeling aan te gaan en zo de signalen en gedachten te verminderen. Het is belangrijk om de verschillende fase van buien te kennen en herkennen om op een juiste manier die voor u werkt te handelen. het is belangrijk om het elke keer op dezelfde manier te proberen om er een nieuwe gewoonte van te maken om zo te handelen. De fase zijn wind storm tornado en orkaan met alle een eigen oplossing.
Een PTSS van 1 of 2 trauma is na behandeling vaak leefbaar en heeft kleine triggers. Hoe groter de PTSS hoe meer triggers en andere problematiek. Een persoon heeft na een behandeling nog vaak rest verschijnselen, zoals herinneringen aan het trauma of een soortgelijke gebeurtenis of is meer gevoelig voor geluid of geuren.
Een PTSS is vaak van blijvende duur. Het trauma achter de PTSS is wel te behandelen met een EMDR cursus waardoor het ergste deel van een trauma minder word. Maar ook na de cursus kan het zijn dat de beelden aan het trauma nog terug komen, maar vaak voelen ze dan minder heftig aan. Wanneer u een trauma heeft, is het altijd beter om dit bespreken met een hulpverlener en deze te laten behandelen. Wanneer u dit niet doet kan een trauma meer op de voorgrond komen te staan en kan het u dagelijkse leven gaan beïnvloeden.
Blijf elke dag werken aan de PTSS om er grip op te houden, zoek voldoende rust door het doen van een ademhalingsoefening of door te starten met sporten of yoga. Een goede manier van rust vinden en het los kunnen laten is belangrijk om minder kans te hebben op een terugval.
Start met het leggen van nieuwe positieve contacten, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in de buurt te gaan doen, of naar een buurtcentrum te gaan. De positieve ervaringen die kunnen helpen gemotiveerd te blijven voor een nieuwe aanpak, het meer vertrouwen hebben in andere en het kan helpen minder onzeker te zijn.
gevolgen
Verandert er iets in een planning, geef dit dan op tijd aan. Een persoon houd rekening met de tijd en het is vaak moeilijk wanneer dit veranderd op een korte tijd, zorg dat u het minimaal 24 uur van te voren doorgeeft zodat de persoon het kan aanpassen in de dag en het systeem van een dag doorkomen. De persoon kan in een wachtmodus komen en hierdoor minder doen, zoals het wachten bij een huisarts.
Maak gebruik van af en toe een koptelefoon om u even af te zonderen van geluid. Doe dit niet te vaak, want u raakt gewent aan het harde geluid, als u de koptelefoon afzet en het is rustig en er komt een geluid dan klinkt dit vele malen harder. Door het gebruik van een koptelefoon kunt u in een isolement komen.
Voorkom dat u gaat vermijden en dat plekken of personen steeds meer stress of angsten oproept. Het is belangrijk om positieve ervaringen te krijgen, ga naar de plek en probeer het zo lang mogelijk vol te houden neem muziek mee voor afleiding. Vermijden kunt u veranderen door het om te draaien en het gewoon te gaan doen. Door u zelf te belonen na het boodschappen doen met iets lekkers, zo dat het ik toch mooi even gedaan. Let hierbij op de vorige momenten en pas hier elke keer verbetering op toe.
Wanneer een persoon een diagnose heeft gekregen krijgt een persoon te maken veroordelen van de samenleving. Veel personen zien het alleen als aanstellen, of daar moet je over heen stappen. Het is voor een persoon erg zwaar dat het onderwerp een taboe, er veel te weinig van bekent is bij veel personen.
Wanneer een persoon de trauma’s nog niet heeft laten behandelen kunnen de signalen die een persoon heeft als angsten en stress toenemen, na 6 maanden zijn de signalen chronisch en zijn ze vaak al erger dan 6 maanden eerder. De persoon kan hierdoor meer lichamelijke klachten krijgen. Voordat een persoon een behandeling krijgt is er vaak al een jaar voorbij.
Het leren omgaan met PTSS is leren van alles wat ptss voor u inhoud. Hier gaat veel tijd overheen om het uit te zoeken, te begrijpen en er in te kunnen handelen. Hierdoor zijn er vele herbelevingen en buien voordat u er mee grip op kan hebben en houden. Ook als u er beter mee overweg kan kan het nog regelmatig hoog oplopen.
plan
Start een onderzoek naar de signalen die u ervaart van PTSS wanneer deze vaak opkomen en hoe deze opkomen en wat de oorzaak hiervan is. Het geeft een duidelijk beeld van de problematiek en het geeft veel inzicht. Maak een signaleringsplan. Door meer inzicht te krijgen in uw PTSS kunt u de signalen van uw eigen PTSS herkennen. Elke PTSS heeft zijn eigen signalen, hiervoor zijn geen lijstjes of overzichten. De persoon moet ze zelf leren ontdekken. Er is geen standaard PTSS.
Lees de ervaringsverhalen van lotgenoten met PTSS, CPTSS of MCPTSS en kijk wat u ervan herkent, kijk wat u kunt doen met de tips en ervaringen van de persoon om problematiek te voorkomen.
In de periode na de PTSS is het belangrijk om weer te gaan plannen, doelen te gaan maken, stappen te zetten in de nieuwe toekomst. Het is belangrijk om het leven weer op rit te krijgen. Bij volledig herstel of bij 80% herstel kan een persoon weer gaan solliciteren en opzoek gaan naar een baan. Een persoon kan weer full time werken.
Gesprek
Praat over de PTSS en de nare gebeurtenis die u heeft meegemaakt, krop het niet op maar wees open hierover naar personen die u het toevertrouwd. Het praten zorgt ervoor dat u het deels kan verwerken. Plan een moment in om het bespreekbaar te maken, kijk hoe u de uitleg kunt verduidelijken met informatie van het internet of met uw eigen dagboek met overzichten en schema’s.
Wees duidelijk in gesprekken. Onduidelijkheid zorgt ervoor dat een persoon zich meer zorgen gaat maken en gaat piekeren en hierdoor meer signalen en gedachten ervaart. Duidelijk in het gesprek wat adviezen zijn kort samengevat van het gesprek, geef meer duidelijkheid op papier zodat een persoon het kan nalezen. Wees eerlijk in de dingen die u zegt en doet.
Communiceer 1 ding/onderwerp tegelijkertijd. Het veranderen van onderwerp is moeilijk wanneer een persoon weinig concentratie heeft. Hierdoor kan een persoon zich minder bij het gesprek houden. Het verwerken gaat langzamer waardoor het sneller te veel kan worden. Gesprekken roepen gedachten op waardoor het minder overzichtelijk is.
Gebruik korte zinnen. Een persoon met PTSS heeft vaak een vol hoofd en veel gedachten hierdoor kan een heel verhaal te lang duren waardoor een persoon de helft van het verhaal niet meer kan volgen. Hierdoor kan het een totaal ander soort gesprek worden en het erg verwarrend zijn voor de persoon.
Als u vragen stelt, doe dan dan kort en bondig. Hoe duidelijker u bent, hoe beter het gesprek verloopt, door onverwachte dingen die gebeuren kan een persoon worden getriggerd en een bui krijgen. Het stellen van duidelijke vragen die alles omschrijven geven de persoon meer mogelijkheden voor een goed gesprek. Vraag altijd of de persoon erover wilt praten.
Wees voorspelbaar. Een persoon kan moeilijk tegen onverwachte dingen, zoals onverwacht langskomen, het triggert de persoon. Als u wat gaat ondernemen, leg dan stap voor stap uit wat er gaat gebeuren of geef het duidelijk aan wat het plan is. Zodat het duidelijk is voor de persoon en niet elke stap meer stress gaat geven door onduidelijkheid. Zorg dat het duidelijk is wat de persoon mag verwachten. Laat de persoon hierbij zelf duidelijk de grenzen aangeven. Houd rekening met triggers en overprikkeling en de kans erop bij het plannen van een activiteit.
Ontspannen
Start met het dagelijks doen van een ademhalingsoefening voor het vinden van meer rust op een dag en voor het slapen gaan, het kan zorgen dat signalen meer kunnen afnemen of minder hoog oplopen. Het is belangrijk om dagelijks zeer actief te zijn om de signalen meer in een balans te houden. Doordat stress hoog oploopt heeft u meer kans op vastzittende spieren of pijnklachten. Om stress te verminderen is het goed om actief te sporten.
Zoek afleiding en doe dingen waar u plezier in hebt. Ga bijvoorbeeld naar de film, fietsen of wandelen. Kies ervoor om elke dag te gaan lopen minimaal 30 minuten om alle signalen te verminderen en om beter de signalen aan te kunnen.
Maak gebruik van af en toe een koptelefoon om u even af te zonderen van geluid. Doe dit niet te vaak, want u raakt gewent aan het harde geluid, als u de koptelefoon afzet en het is rustig en er komt een geluid dan klinkt dit vele malen harder. Door het gebruik van een koptelefoon kunt u in een isolement komen
Dagstructuur
Pak beetje bij beetje je dagelijkse bezigheden weer op. Het is een moeilijke tijd, maar u heeft nog een heel leven voor u, probeer dagelijks een nieuwe stap te zetten in de toekomst, probeer positief te blijven kijken naar de mogelijkheden en kansen die er zijn.
Houd een vaste dagindeling aan, ook als je slecht slaapt. Blijf niet liggen maar begin de dag, kies er voor om in de middag een uurtje te gaan liggen, voorkom het verdraaien van het dag en nachtritme.
Slecht kunnen concentreren. Probeer een manier te vinden om u meer te focussen op waar u mee bezig bent. Bijvoorbeeld een mandala die u 30 minuten kleurt en dan even stopt, kijk hoe ver u komt. Kijk terug in de week wat heeft u gisteren gegeten en eergisteren en de dag ervoor, kijk hoever u terug komt in het denken.
Vermijden
Herbelevingen zijn gedachten, gedachten kunt u veranderen met muziek, door actief te luisteren naar muziek in een herbeleving kunt u iets meer rust vinden o er weer uit te komen, het houd u meer in het hier en nu door mee te zingen.
Alertheid kunt u verminderen door het gebruik van een koptelefoon, met of zonder muziek. Door dat het over de over zitten hoor u niks of de muziek en bent u minder alert wat er rondom u heen gebeurt.
Schuldgevoel en wantrouwen zijn problematiek die u met hulpverleners moet bespreken om het aan te pakken. Voor beide is alleen positieve ervaring wat het zou kunnen veranderen
Trigger zijn belangrijk om verder te onderzoeken en om te kijken wat het met u doet, hoeveel u er heeft en wat de mogelijkheden zijn om deze minder vaak hard binnen te laten komen. Hiervoor is het belangrijk om een overzicht te maken van de triggers om een duidelijk beeld te krijgen wat het makkelijker maakt een oplossing hiervoor te vinden.