Wat is het

Er zijn zeer veel redenen waarom ontspannen niet lukt. Het zijn vaak gedachten die bezig houden waardoor het moeilijker word. Vaak word er gezegd dat een persoon niet kan ontspannen, maar ontspanning is vaak erg makkelijk en oefeningen heel simpel.

Ontspannen van de spieren word vaak erg lastig gevonden. Met spierspanning wordt iedere toestand bedoeld waarin het spierstelsel zich niet meer kan ontspannen. Dit houdt in dat de basisspanning van de spieren voortdurend toeneemt. Het niet kunnen ontspannen van de spieren kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de spieren te vaak in spanning staan, krijgt u vaker last van kampen.

Herkennen

Ontspannen lukt niet door gedachten; gedachten kunnen bezig blijven en een persoon wakker houden of zorgen voor niet voldoende ontspanning. Tijdens een ontspanning is het belangrijk de gedachten te negeren en de kunst niks te doen. Ontspannen lukt niet door zorgen; zorgen kunnen bezig houden en hierdoor kan een persoon meer gaan piekeren of malen waardoor er meer gedachten zijn en de persoon moeilijker rust kan vinden.

Ontspannen lukt niet door gebeurtenis; Een nare gebeurtenis kan een persoon bezig houden, overdag en in de nacht, de persoon heeft meer stress en spanningen, door de gebeurtenis is er minder rust. Ontspannen lukt niet door gevoel; Het gevoel kan zorgen dat een persoon minder ontspant door dat een persoon er boos is, een bui heeft of dingen opkropt.

Er zijn vele redenen on niet te kunnen ontspannen, of het het veel moeilijker gaat als anders. het is belangrijk om er dagelijks mee bezig te zijn. Ontspannen een paar dagen overslaan kan zorgen voor meer signalen, slechter slapen en een verminderde eetlust. Om minder stress te ervaren is het belangrijk dagelijks voldoende ontspanning te vinden en te krijgen. Voor personen die dagelijks veel stress ervaren kan dit erg lastig zijn. Het ontspannen gaat dat steeds moeilijker en duurt langer.

Wanneer een persoon meer stress heeft als anders krijgt de persoon vaker last van spierspanningen in de schouders en nek. De stress kan komen door meer piekergedachten of een vol hoofd. Wanneer een persoon enige tijd in een verkeerde houding zit of staat verkrampt langzaam het lichaam. Wanneer een persoon medicatie gebruikt, kan het zijn dat een van de bijwerkingen is dat de spieren gespannen aanvoelen of dat u meer last krijgt van krampen.

Behandelen

Dat het een dag niet lukt kan, dat het meerdere keren niet lukt kan, maar het is een kwestie van oefenen en het blijven proberen. Het is het aanleren van de techniek. Elke dag opnieuw even 15 minuten een oefening en na een maand heeft u hier al veel plezier van. Elke dag heeft nieuwe kansen, elke dag is er een kans om het te leren, het is wanneer u uzelf de kans gunt om het aan te pakken en het opnieuw te proberen.

Het is vaak niet alleen de relax oefeningen of mindfullness die zorgen dat u bijvoorbeeld minder stress heeft vaak gaat dit in combinatie met een verandering van uw voedingspatroon of eetgewoonte. Ontspannen kan de ene keer beter gaan als de andere keer. Het is niet dat altijd dezelfde oplossing werkt, hierdoor zijn er vele manieren nodig om overdag minder stress te ervaren afleiding te gaan zoeken. Ontspannen is leren en lukt vaak niet binnen 1 dag, door actief te blijven proberen gaat het steeds beter. Het is belangrijk de vraag regelmatig te stellen en te kijken waar verbeterpunten mogelijk zijn om meer mindfull te gaan leven

Sport overdag en probeer alle spanningen eruit te sporten. Ga daarnaast enige tijd op een dag wandelen. Al heeft u veel spanningen in de spieren of kramp probeer altijd voldoende te blijven bewegen. Alleen door te blijven bewegen kunnen spanningen of krampen verminderen.

Gevolgen

Wanneer een persoon niet kan ontspannen, kost dit erg veel energie. Een persoon kan minder bijkomen van de dag en ervaart meer signalen op een dag. Hierdoor kan een persoon naar lange tijd de rust kwijt raken en dagelijks zeer vermoeid zijn. Wanneer een persoon niet kan ontspannen zorgt dit voor hoge signalen met kans op mentale problematiek. Een persoon heeft meer kans op een depressie of een burn-out. Een persoon kan van hoge signalen lichamelijke klachten krijgen. Doordat een persoon meer vermoeid is kan het zich minder goed concentreren en functioneren. Hierdoor kan een persoon meer beperkt raken in het dagelijks leven.

Spieren verkrampen daardoor sneller waardoor de doorbloeding afneemt en het herstel na inspanning onvoldoende is. Wanneer stress oploopt van wind naar storm komt er meer spanning op de spieren. Door spierspanningen kan het lastig zijn om in slaap te vallen en dit kan een slaaptekort voortbrengen en/of slaapproblematiek. Zorg voor bewegingen van nek en onderrug voor meer rust om te gaan slapen. gedachten lopen meer op en veroorzaken meer stress. De gedachten gaan meer in gedachten stromen waardoor een persoon meer gaat piekeren.

Plan

Het is belangrijk te onderzoeken waarom het niet lukt om te ontspannen. Wat is hiervan de oorzaak, is er iets wat bezig houd? Door de oorzaak te weten, kunt u deze aanpakken waardoor het ontspannen makkelijker gaat. Het is belangrijk te praten over dingen die u bezig houden, om uw hoofd te legen en om meer rust te vinden. Schilder uw gedachten, gevoel van u af op een groot schildersdoek. Schrijf gedachten zoveel mogelijk van u af zodat ze minder bezig houden. Sport frustratie en stress en zoveel mogelijk uit.

Kunnen ontspannen begint bij een goede dagstructuur met voldoende activiteiten die actief zijn en ontspannend. De afwisseling houd u gemotiveerd. Hoe meer actief u bent overdag hoe meer u de rust kunt vinden in de avond. Het is belangrijk te weten wat u kunt doen wanneer signalen hoog oplopen aan de hand van de fase wind storm tornado en orkaan, om op het juiste moment afleiding zoeken mogelijk te maken, wanneer u op tijd start kunt u veel voorkomen.

Het is belangrijk een dagboek bij te houden met de signalen die u ervaart en de reen waarom het niet lukt. Maak de reden bespreekbaar en zoek naar mogelijkheden om het aan te pakken. Houd een positief dagboek bij die u kan helpen wanneer het wat minder gaat. Probeer te ontspannen met gesproken meditatie, luister alleen naar de stem en doe verder niks. De stem verteld u hoe de ontspanning gaat en legt dit stap voor stap uit. Door het te ervaren kunt u het later zelf zonder de gesproken meditatie. Het is belangrijk dagelijks 15 minuten per dag bezig te zijn met ademhalingsoefening of met yoga om beter te kunnen relaxen. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk overdag actief in beweging te zijn, om vermoeid te zijn in de avond, waardoor u beter kunt slapen.

Het is belangrijk om de spanning uit de spieren te laten gaan. Masseer regelmatig de spieren die gespannen zijn, door de massage brengt u de bloeddoorstroming weer op gaan waardoor de kramp of spanning afneemt. Hierdoor gaat de spanning uit de spieren en vind u meer rust in het algemeen. Bijvoorbeeld een schouder of nekmassage of een voetmassage.

Ontspannen door meerdere yoga oefeningen, begin met minimaal 4 oefeningen, die u dagelijks oefent. Het zal zeker in het begin niet altijd lukken te ontspannen, maar probeer het dagelijks opnieuw om meer rust te krijgen in de spieren. Met yoga oefeningen leert u bewust met uw aandacht naar alle onderdelen van uw lichaam te gaan en zou dat al een heel eind in de goede richting kunnen zijn.

Houd de spieren warm die te veel gespannen zijn, bijvoorbeeld met een kersenpittenzak of door een warm bad, door de warmte neemt spanning af. Hierna kunt u een ontspanningsoefening doen om de spieren langer ontspannen te laten en om te ontspannen.

Door te bewegen bij spanningen kan het zijn dat enkele botten knakken als u een oefening doet. Dit komt omdat er te veel spanning op de spieren staat, dit voelt u vaak als een druk op de spieren. Na het knakken voelt u deze spieren ontspannen. Dit gebeurt vaak bij de schouders, elleboog en knie.

Houd een dagboek bij om de gedachten zoveel mogelijk van uw af te schrijven en deze te verwerken. Houd voor enige tijd ook de schema’s bij voor bijvoorbeeld stress. Vaak heeft de spanning van de spieren te maken met stress, angst, paniek. Door de signalen te herkennen kunt u deze aanpakken en hierdoor meer rust in uw dagelijks leven kunt vinden.

Wanneer heeft u het meeste last van de spanningen in de spieren? Gebeurt er iets voor wat dit veroorzaakt? Probeer de signalen van de spanningen te herkennen en wanneer spieren te gespannen zijn. Hoe eerder actie hoe minder spanning.

Houd voor een week de bijwerkingen bij van medicatie die u krijgt. Welke bijwerkingen heeft u gekregen of welke signalen zijn verergerd? Komen de spierspanningen door medicatie, ga dan langs de huisarts en geef dit aan met uw schema.

Tips:

  1. Zet op een mp3 speler ontspanningsmuziek en luister hier regelmatig na met of zonder oefeningen. De klanken van de muziek zorgen voor ontspannen effect.
  2. Magnesium tekort misschien? Dat zorgt voor altijd aangespannen spieren. Magnesium citaat slikken kan helpen of magnesium olie smeren.
  3. Door regelmatig de ontspanningsoefeningen te doen leert u een methode om de spanningen ook op andere tijden kunt aanpassen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen.
  4. Wanneer u regelmatig kramp heeft in de spieren of het schiet er in eens in dan is het verstandig dit te laten controleren, het kan ook liggen aan de bloeddoorstroming, bij kramp is deze verstoord. Door te lang met gespannen spieren rond te blijven lopen kunt u overbelaste spieren krijgen of een burn-out of slaapproblematiek