Wat is het?

Personen met PTSS hebben vaak meer moeite met naar buiten gaan. Een persoon ervaart meer angsten of stress buiten en komt hierdoor minder buien of de persoon vermijd plekken of personen. Een persoon moet naar afspraken, maar dit kost vaak veel energie voor de persoon, het is niet spontaan opstaan en ik ga. Het ergens naar toegaan is vaak voor de persoon een hele planning.

Herkennen

Personen met PTSS zijn altijd opzoek naar veiligheid of zich veilig voelen. Hierdoor kunnen personen zich meer focussen op de uitgangen van een gebouw. De persoon weet vaak de weg naar buiten of de nooduitgangen, de persoon is hier alert op bij binnenkomst. Door hierop gefocust te zijn heeft een persoon mogelijkheden te vluchten mocht er iets gebeuren, dit geeft meer een veilig gevoel.

Personen met PTSS ervaren meer angsten of stress, hierdoor word onbekend of onverwachts meer een probleem, het geeft meer signalen die oplopen tot buien of paniek. Personen gaan zelden naar onbekende plekken. Dit geeft geen zeker gevoel. Hierdoor kunnen gedachten, gevoel en emoties toenemen en hoog oplopen.

Personen met PTSS moeten zekerheid hebben als ze naar een nieuwe locatie toe gaan. De persoon zoekt het eerst op waar het moet zijn en kan lang blijven kijken hoe het daar komt. De persoon gaat steeds twijfelen of die het wel kan vinden. Personen zijn vaak onzeker door het trauma wat is aangedaan. Wanneer een persoon de weg niet kan vinden zal het eerder blijven zoeken naar de juiste weg dan het vragen aan een voorbijganger. De signalen lopen vaak snel op waardoor een persoon het minder goed durft.

Personen met PTSS hebben vaak meer moeite naar buiten te gaan. Het is vaak geen spontaan iets en de persoon moet zich hiervan overtuigen dat het beter is te gaan. Een spontaan idee geeft vaak veel stress. Een persoon moet eerst opstarten alles, klaar leggen en kan dan pas gaan. Bij een afspraak heeft de persoon dit kunnen voorbereiden waardoor het makkelijker is. Ik reis bijvoorbeeld niet graag met een trein. De persoon ervaart meer angsten wanneer het in de trein zit. De persoon gaat hierdoor meer de trein vermijden omdat dit naar voelt. Hierdoor komt de persoon op steeds minder plekken en blijft het meer dicht bij huis.

Behandelen

Duidelijkheid voor het beginnen aan iets te gaan doen buiten is belangrijk voor de persoon. De persoon moet weten hoe het er gaat komen en hoe lang het duurt. Het moet logisch zijn hoe de persoon er komt. Maak zoveel mogelijk gebruik van een gps. Voor personen met PTSS is het belangrijk tijd te hebben om zich voor te bereiden op een afspraak of voor het doen van boodschappen. Het is belangrijk dat deze tijd word gegeven, om hoge signalen te voorkomen. Vaak hebben andere hier minder begrip voor.

Gevolgen

Want stel je voor dat ik het niet kan vinden. Wanneer een persoon met PTSS iets niet kan vinden geeft dit zeer hoge signalen van stress of angst en het maakt veel gedachten los. Het kan een persoon er irriteren/ frustreren dat het de plek niet kan vinden. Door veel signalen te ervaren op plekken, krijgt een persoon steeds meer een hekel aan de plek waardoor de persoon de plek steeds meer gaat vermijden. Dit kan met het trauma te maken hebben, maar hoeft niet, zoals drukke plekken kunnen veel signalen oproepen.

Wanneer het erg druk is in een winkel kan een persoon hier veel last van hebben. De persoon kan alleen meer stress ervaren maar kan ook in combinatie met gedachten, trauma gedachten oproepen. Hierdoor kan een persoon een herbeleving krijgen. De persoon wilt de winkel uitrennen onder boodschappen. Wanneer een persoon niet de weg terug kan vinden of niet weet kan een persoon in paniek raken of het geeft heel veel stress. Een persoon kan buiten zichzelf raken en denkt hierdoor minder na over hoe de juiste weg is. Een persoon moet eerst de rust vinden en opnieuw opstarten voor het verder kan. Wanneer personen te vaak getriggerd worden door iets buiten kan het zijn dat een persoon meer gaat vermijden, een persoon kan hierdoor in een isolement te recht komen. Een persoon ervaart te veel triggers tijdens de opstart waardoor de kans op uitstelgedrag erg groot is.

Plan

Wanneer een persoon geen gps heeft en het uit het hoofd moet doen, dan kan een persoon verdwaalt raken. Een persoon moet herkenningspunten hebben wat steeds het gevoel geeft ik zit goed. Het is makkelijk om herkenningspunten als een huisarts of een café te hebben, deze zijn duidelijk aangegeven. Angst in het openbaar vervoer, kunt u verminderen door het vervoer leuker te maken voor uzelf, door een broodjes te eten in de trein, door muziek te luisteren of door afleiding zoeken mogelijk te maken met een boek of naar buiten kijken. Door thuis de fase wind storm, tornado en orkaan te kennen kunt u deze in de trein toepassen waardoor u minder angst ervaart in de trein.

Wat kan u helpen meer zeker te zijn van u zelf dat u rustiger van huis kunt vertrekken? Stel een afspraak in met uzelf bijvoorbeeld het is nu 10.00 uur de boodschappen moeten nog. Ik ga om 11.00 uur boodschappen doen en ik ga. In het uur veranderen de gedachten en gaat u langzaam de spullen pakken die nodig zijn. Hierdoor start u al rustiger. Door een vaste tijd er van te maken, stelt u het niet langer uit, uitstelgedrag geeft meer stress en gedachten.

Werk aan het zelfvertrouwen door te gaan sporten of het volgen van een cursus. Hoe meer zelfvertrouwen u heeft hoe makkelijker alles weer word. Veel dingen hebben te maken met onzeker en twijfel wat signalen van stress of angst oproepen. Het kan helpen alle emoties en gevoelens er letterlijk uit te sporten zodat u minder spanning ervaart, waardoor de dag rustiger is. Ik kan het en daarom ga ik het doen. Ik ga positief de dag starten en begin met boodschappen. De avond ervoor planning ik dit als eerste omdat ik er vaak tegen opzie. In de ochtend is het rustig en heb ik minder last van triggers. Ik ga elke avond een nieuwe dagplanning maken zodat ik mij beter kan voorbereiden.

Lees de ervaringsverhalen van lotgenoten of ervaringsdeskundige hoe zij omgaan met het probleem. Vele personen hebben trucjes die het net iets makkelijker kunnen maken. Stel vragen en kijk welke trucjes voor u zouden kunnen verwerken. Kijk terug naar vorige momenten en leer hiervan. Kijk naar wat er minder goed ging en wat hiervan de oorzaak is. het is belangrijk om te kijken wat het gevolg was van het moment en hoe het toen heeft aangepakt. Wat zou u deze keer anders doen? Kunt het moment herkennen voor de volgende keer zodat u eerder actie kan ondernemen?