Paniek door geen hulp tijdens een lockdown
Wat is het
Een nieuwe lockdown valt niet te voorkomen, de besmettingen zijn te hoog waardoor er zeer strenge maatregelen moeten worden genomen. Het is zeer begrijpelijk dat wanneer het heel dicht bij komt een persoon er veel paniek of angst van ervaart en zich veel meer zorgen hierover gaat maken en nu, hoe verder?
Een nieuwe lockdown kan zorgen voor nieuwe paniek en angst, het kan ook de paniek zijn waar een persoon in de eerste periode veel last van had. De paniek kan hebben gezorgd dat het eerste stuk nog niet verwerkt is, hierdoor kan er meer paniek zijn als in deel 1. Het in lockdown gaan brengt veel zorgen met zich mee, het is weer minder of niet zien van contacten, het gene wat juist hard nodig is in de lange moeilijke en zware tijd. Het niet kunnen hebben van face tot face contact met behandelaren of therapeut kan zorgen dat er minder therapie is waardoor een persoon eerder achteruit gaat.
Doordat het al een zware tijd is geweest zijn veel personen al veel meer vermoeid en lopen al enige tijd op hun tenen. Door minder hulp in het begin, was hier veel minder aandacht voor. Een persoon zit al veel meer in de max. Een persoon kan hierdoor moeilijker een nieuwe lockdown aan. De paniek kan komen door gedachten stromen die u laten nadenken over alles wat er tot nu toe is gebeurt, alle lockdown, alle besmettingen, alle opname ic. Het kan een heel verhaal zijn die als een tornado door het hoofd gaat. Hierdoor kan een persoon veel paniek ervaren.
Therapie werkt het beste met face to face contact. EMDR kan worden gegeven via beeldbellen en het kan effect hebben maar het is anders dan in een normale situatie. Het vertrouwen in een behandelaar is anders via een computer dan live, live komen er meer emoties en gevoelens op. Paniek, angst en stress zijn energie slurpers, het kost een persoon veel om de dag door te komen. De persoon kan hierdoor vaak minder goed slapen waardoor de persoon steeds meer last krijgt van de signalen. Soms heeft het geen aanleiding van corona of lockdown maar ligt het ergens anders.
Sommigen hebben het gevoel dat ze een hartaanval krijgen, anderen denken dat ze niet meer kunnen ademen en sommigen vallen zelfs flauw of moeten overgeven. Een persoon die een paniek bui ervaart, kan last hebben van een zeer hoge hartslag, duizeligheid, tintelingen, gevoelloosheid, pijn op de borst en het gevoel hebben dat hij of zij de controle verliest. Ze komen vaak voor in combinatie, of direct na elkaar.
Met een nieuwe lockdown is er minder face tot face contact en word er overgeschakeld naar bellen of beeld bellen, houden zich al die tijd aan de regels en laten veel dingen bezorgen om minder kans te lopen. Voor veel personen is dit niet voldoende om een week door te komen en het geeft niet hetzelfde effect als met face to face contact. Met beeld bellen kan een persoon sneller dissociatie + herbeleving krijgen waardoor een gesprek niet meer mogelijk is.
Het zijn niet de kwetsbare personen die zorgen voor een lockdown of strengere maatregelen. De meeste personen zitten vanaf deel 1 eind februari 2020 al binnen geheel of zeer af en toe naar buiten. De maatregelen zijn er voor personen die de drukte opzoeken en zich niet houden aan de regels. Toch worden de kwetsbare personen de dupe van de lockdown en geen face tot face contact voor therapie. Deze lockdown is anders aangezien er nu ook de feestdagen bij komen en de stress en de zorgen hiervan. Hierdoor zijn signalen al veel hoger dan anders waardoor het snel kan omslaan naar paniek.
Gevolgen
Het kan zijn dat een persoon het net allemaal een beetje los kon laten en dat het door een nieuwe lockdown alle gevoel en emoties weer in volle hevigheid terug zijn. Vaak heeft dit te maken met het nog niet geheel te hebben geaccepteerd om het te kunnen loslaten. Het is belangrijk niet te blijven zitten en te malen en te piekeren, hierdoor gaan gedachten veel sneller naar paniek en kan een paniek bui geven. Hierdoor kan het overzicht steeds minder worden. De paniek kan om meer dingen terug komen, door een trigger die herinnerd aan een lockdown, paniek door de hoogte van besmettingen, of door het minder therapie.
De lockdown kan een woord trigger zijn van een persoon die gelijk herinneringen oproept van de vorige keer. De vorige keer kan heel naar en heftig zijn geweest omdat het allemaal nieuw was en niemand wist hoe het precies zou verlopen. Nu heeft u die ervaring van toe, maak hier gebruik van. Te lang en te veel paniek kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals hartpijnen.
Personen met mentale problematiek hebben al veel door staan tot nu toe, de hulp is weer net een beetje op gang en nu word het opnieuw gestopt. Voor een persoon met problematiek is het zeer belangrijk wekelijkse contacten te hebben. Veel mensen staan al op omvallen en het kan hierdoor erger worden. De nieuwe groep die in ggz komt moet lang wachten op hulp, deze is niet in een aparte corona ggz, deze staan op dezelfde wachtlijst. De groep die al ggz heeft krijgt te weinig ondersteuning in de corona tijd, waardoor veel niet word verwerkt en de kans op meer mentale problematiek groot is.
Paniek komt door de zorgen die u maakt over de nieuwe lockdown, het kan zijn dat u het de vorige keer zeer naar heeft ervaren, hierdoor ervaart u het nu anders dan in deel 1. De paniek kan ervoor zorgen dat u meer gaat vermijden, meer angst ervaart over de dag en u meer vermoeid bent op een dag.
Plan
Het is belangrijk te kijken naar de eerste lockdown waar er geen face to face contact mogelijk was. Wat zijn de punten die minder goed liepen? Wat is meer (buiten het contact) de oorzaak van oplopende paniek? wat heeft u in 1 gedaan om het aan te pakken en te verminderen? Wat zou u nu anders doen? Wat zijn dingen die u kunnen helpen het meer los te laten en te verwerken? Het is belangrijk de 1 lockdown (vorige momenten) te evalueren voor uzelf en een nieuw plan te maken. Het eerste deel hoe het ging weet u, het plan verder kan helpen het beter aan te kunnen deze keer.
Hoe kunt u de paniek stoppen? Wat kunt er aan doen? Hoe hoog is de paniek? De paniek heeft verschillende fase wind storm tornado en orkaan, voor elke fase zijn verschillende manieren van afleiding zoeken mogelijk, het is belangrijk een plan te maken met de signalen die u ervaart en de ernst ervan. Ken de 4 stappen van het crisis noodplan die u kunt nemen wanneer de paniek hoog is opgelopen. In de 4 stappen kunt u leren om 1 fase of meerdere terug te komen om daarna weer meer balans aan te brengen en uit de crisis te komen.
Het is belangrijk om de paniek te bespreken met de behandelaar. De lockdown roept meer dingen bij u op, dit geeft aan dat het nog niet verwerkt is en het u bezig houd. Het is belangrijk om het te gaan verwerken om er minder paniek/angst van te ervaren. Het praten over de paniek kan meer opluchten en zorgen dat er kan worden gekeken naar andere mogelijkheden.
Het is belangrijk te starten met het aanleren van een ademhalingsoefening, en de gehele dag op te letten op hoe u ademt, hoe meer u met de mond open ademt hoe mer paniek of angst er is. Het kunnen toepassen van een oefening kan helpen om boodschappen te doen of om een bui te voorkomen.
Blijf kijken naar de momenten die goed gingen in de gehele corona tijd, houd deze bij in een positief dagboek, het is belangrijk ze regelmatig te lezen en u kunt deze gebruiken om minder paniek te ervaren. Het verminderd de paniek en door het dagboek kunt u beter positief kijken naar corona en de problematiek, het houd u sterk.
Naast de hulp van hulpverleners is het nodig elke dag bezig te zijn met verbeteren. Lees artikelen over paniek en angst en vraag lotgenoten om hulp. Kijk op google voor tips die u kunt gebruiken in het dagelijks leven. Het verbeteren is meer dan alleen een gesprek met hulpverleners. Schrijf dagelijks zo veel mogelijk van uw af, hierdoor kunnen gedachten meer los laten waardoor het minder paniek word. Schilder het van u af door een groot doek en uw emotie hierop te uiten. Sport alle angst en paniek er zoveel mogelijk uit en probeer het gevoel te uiten.