Wat is het

Met PTSS heeft een persoon vaak last van triggers, de persoon kan er een hele dag last van hebben. Het leven van een PTSS is vaak niet prikkelarm en kan dit ook niet worden wanneer een persoon nog veel last heeft van het trauma. Met enkele simpele dingen kan het leven van iemand met een PTSS wel verbeteren door minder triggers te ervaren of dat er minder zijn. Hoe meer uitgerust een persoon is, hoe beter de persoon tegen triggers kan.

Prikkelarm voor een persoon is beter om te leven wanneer het een PTSS heeft, maar prikkelarm voor een lange tijd kan ervoor zorgen dat een persoon steeds minder goed tegen geluiden kan, het is te stil, wanneer er dan geluiden zijn kan het een persoon veel meer triggeren als in een drukke omgeving wat de persoon is gewent. In stilte klinken geluiden vaak veel harder dan anders hierdoor komt het harder binnen en triggerd eerder.

Met een jeugdtrauma heeft u veel last van stress angsten of stemmingswisselingen, hierdoor is er vaak minder balans in gedachten en gevoelens en kan het een hele dag schommelen. Hierdoor kunnen vele signalen hoog oplopen en een bui veroorzaken, de gevolgen hiervan kunnen zijn dat u veel last krijgt van de spieren. Om de spieren soepel te houden is het belangrijk elke dag rek en strek oefeningen te doen. Door goed te strekken kunt u spanning verplaatsen en geeft het rust, het haalt de druk op de spieren weg waardoor pijnklachten veel minder voorkomen.

Om een dag goed door te komen is het belangrijk vaste rustmomenten op een dag in te zetten. Het is belangrijk om voldoende rust te hebben en manieren te vinden om de signalen en gedachten te veranderen en te verminderen. Dit kunt u doen door een ademhalingsoefening of door het starten van yoga, het geeft rust in het hoofd waardoor signalen kunnen afnemen.

herkennen

Door het maken van een goede gepaste planning op wat u aankunt, plan vaste rust momenten in, neem meer rust voor een drukke dag. Door voorbereiding op gesprekken, activiteiten en plan dit in, hoe meer voorbereiding, hoe minder dingen u vergeet, hoe duidelijker het is, hoe minder signalen u heeft. Hoe meer structuur op een dag, hoe beter ritme van een dag, hoe meer rust u ervaart om dingen te doen of aan te pakken.

Door een goede dagstructuur, met goede nachtrust, voldoende gezonde voeding. Door PRET: Pauzeren plannen, Rustige omgeving, Een ding tegelijk, Tempo aanpassen. Door uit te zoeken welke triggers u heeft geur, woorden, geluiden, licht, hierover te lezen zowel wetenschappelijk als hulpverleners, als lotgenoten

Door een onderzoek te starten naar de triggers die u heeft, wat dit met u doet, hoe u het voelt opkomen. wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en een plan te hebben voor al het voorkomt wat u kunt doen. Door gebruik te maken van een signaleringsplan zodat u direct weet wat u moet doen en op tijd kan ingrijpen. Zoek kleine dingen die stress geven en verander deze zoals sleutels die zoek zijn.

Het dagelijks opnieuw starten van een dag als nieuwe kans dingen aan te pakken en te verbeteren, wat u vandaag leert kunt u morgen toepassen, vandaag werkt u aan de dag van morgen, is het vandaag rustig is de kans dat het morgen ook rustig is groter. Heeft u vandaag een slechte dag, dan is dat meestal de volgende dag, door slecht slapen en veel gedachten ook. Probeer zo positief mogelijk te blijven op elk moment hoe het ook gaat.

Voor een persoon werkt het vaak het beste als de persoon blijft in de omgeving en niet verhuisd naar een rustigere plek, het zorgt vaker voor hoge signalen, het is moeilijker onder controle te krijgen, de persoon is veel minder gewent/ afgeleerd. De persoon kan veel meer gedachten hebben dan anders bij geluiden of veel meer signalen als angsten.

Het bespreken van zorgen en het zoeken van oplossingen kan helpen om minder prikkels van dat probleem te ervaren. Er is een oplossing waar aan gewerkt word, het heeft even tijd nodig maar er is gestart, hierdoor heeft u weer meer geduld om te wachten en andere dingen te bedenken die zouden kunnen helpen.

Het oplopen van een trauma is vaak snel, het verminderen en verwerken van een trauma kan maanden tot jaren duren. Het proces kent geen tijd en heeft geen limiet, het is belangrijk zoveel tijd te nemen als u nodig heeft. Het verwerken van het naarste wat u heeft meegemaakt, is niet iets waar u zo over heen kunt stappen en doorgaan met leven. Maak een planning wat er nodig is voor een herstel, wat doelen gaan worden voor de toekomst, blijft kijken naar mogelijkheden en kansen.

Van een trauma herstellen heeft enige tijd nodig om het te verwerken en meer los te kunnen laten om nieuwe stappen te kunnen zetten in de toekomst. Het is een lang traject waar u in gaat om het verwerken, hierdoor is het extra belangrijk om extra rust te nemen. De signalen van een trauma kunnen hoog op lopen het lichaam vecht tegen de signalen om hiervan te herstellen is het belangrijk om voldoende rust te nemen. De rust en ontspanning zorgt ervoor dat de signalen minder vaak oplopen, maak een overzicht van activiteiten rust geven in alle fase van signaleringsplan.

Behandelen

Het mee maken van een trauma is een zeer nare ervaring. Het vinden van rust kan hierdoor moeilijker zijn als ervoor. Het is belangrijk opzoek te gaan naar mogelijkheden die in de verschillende fase kunnen helpen om de stress of gedachten te laten zakken, dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten door het er letterlijk uit te sporten tot u niet meer kunt, het van uw af te schrijven aan de hand van de gedachten of een vaste methode, door te praten met andere over uw gevoel of te uiten in een sport.

Door u zorgen te uiten, door dingen bespreekbaar te maken die minder goed lopen. Door duidelijke grenzen aan te geven wat voor u goed gaat en voelt en wat niet. Door gebeurtenissen te verwerken en los te laten. Een persoon heeft eerst therapie nodig om het trauma te verwerken om minder last te hebben van stress en angsten en de gedachten. Zolang het trauma nog niet is verwerkt blijft een persoon last houden van de signalen van PTSS.

Werken aan de signalen om ze te verminderen en er meer balans in te krijgen is elke dag ermee bezig zijn, een onderzoek te doen naar de signalen, de oorzaak, het verloop, de gevolgen, plan van aanpak. Hoe meer u ervan weet en hoe meer dingen u kunt erkennen, hoe meer oplossingen u kunt vinden en hoe meer balans erin terug kan komen.

Door mindfulness kunt u leren om meer rust in het dagelijks leven te krijgen, door dingen te onderzoeken die veel spanning geven en deze te veranderen, de gedachten kunnen meer rust krijgen en u kunt dingen makkelijker verwerken, hierdoor kunt u meer in rust door het leven.

Gevolgen

Met een PTSS is het lastig prikkelarm te leven, dit komt omdat er veel triggers zijn waar een persoon last van kan hebben zoals woorden in het nieuws. Het trauma moet eerst worden behandeld voor een persoon kan gaan werken aan het verminderen van triggers. Triggers zijn er elke dag en komen te pas en onpas, hierdoor kan het lang goed gaan op een dag maar kan 1 trigger de gehele dag omslaan.

Geluiden klinken veel harder, in de nacht en wanneer het donker is kan dit zorgen voor extra angsten, het lijkt of er iets gebeurt, het voelt zo maar het is maar een geluid ergens. De persoon kan zich meer bang maken over geluiden die hij/zij hoort en hierdoor vaker in de nacht lopen piekeren of malen of overdenken wat de angsten juist vergroot.

In een trauma zitten nare stukken, die als u sen bent naar boven kunnen komen, hierdoor kunnen emoties en gevoelens meer opspelen, u kunt overladen worden hierdoor. Wanneer dit gebeurt stop direct de oefening, neem wat te drinken en ga rustig zitten en kom bij. Het was deze keer heftig, dit wil niet zeggen dat het een andere keer niet anders is en het wel lukt om meer rust te vinden. Blijf het proberen om met yoga rust te vinden, het helpt bij de gedachten en rust in het hoofd, en een balans in het dagelijks leven.

Gevoelens van het jeugdtrauma kunnen een negatieve invloed hebben op het contact met andere. Het gevoel van dat het is aangedaan kan zorgen dat u minder vertrouwen heeft in de ander, het kan meer onzeker maken in het contact. De gevoelens die u ervaart zijn gevoelens die niet zijn verwerkt, het jeugdtrauma is nog een open trauma. Door het jeugdtrauma, bent u “anders”, hierdoor kunt u “anders” reageren, door te kunnen praten over het jeugdtrauma, kunt u het gevoel uiten, niet opkroppen, meer los laten, en begrip krijgen voor de situatie.

Een herbeleving kan zorgen dat het gevoel regelmatig extra hoog is, hierdoor kan het meer blijven hangen en onbewust kan het invloed hebben op het dagelijks leven, werk en contacten. In een herbeleving is een persoon in het verleden, met gedachten, gevoel en emoties. Deze gevoelens zijn zeer heftig zoals het die dag is aangedaan. Wees u bewust van het moment van een herbeleving, leer om momenten te herkennen, om het gevoel en gedachten te herkennen, om zoveel mogelijk grip erop te houden en om het eerder te kunnen stoppen.

Plan

Door te zoeken naar manieren van afleiding zoeken die altijd van toepassing kunnen zijn, voor binnen als buiten. Door het aanleren van een yoga oefening of door ontspanningsoefeningen die u meer rust kunnen geven. Door meer grip te kunnen houden op een trigger of een dag, door signalen en gedachten onder controle te hebben door te leren wat signalen en gedachten kunnen doen, door te kijken naar vorige ,momenten en hiervan te leren. Door gebruik van een koptelefoon voor het verminderen van triggers, of minder hard binnenkomen

Door boodschappen te verdelen over de week, doe een paar boodschappen te gelijk en betaal zoveel mogelijk met de pin. Bij voorkeur op een rustig moment. Door actief te bewegen in sport. Door op prikkelarme uren dingen te doen die zijn gepland door gemeente of winkel kermis, kerstmarkt. Door winkels te kiezen die niet te veel prikkelen zoals harde muziek, fel licht, of kies voor online aankopen. Door te zorgen voor duidelijkheid, zekerheid, voorspelbaar

Bedenk u een plan wat u kunt gaan doen om minder prikkels op een dag te ervaren, bijvoorbeeld aan de hand van een signaleringsplan. Wat zijn dingen die prikkels geven? Hoe kunt u deze voorkomen? Wat is hiervoor nodig? Wat zijn mogelijkheden van het direct aanpakken? Hoe kunt u de signalen verminderen en er meer grip op houden? Wat zijn dingen die u meer rust geven? Hoe krijgt u een betere balans in de signalen?

Vaak geven dingen die u moet zoeken veel stress of spanning, zeker als u het niet kunt vinden, zo zijn er dagelijks veel dingen die op die manier stress geven. Zoek naar de dingen die u stress of angsten geeft en kijk naar simpele oplossingen die u kunt inzetten om het te veranderen waardoor het minder stress geeft. Bijvoorbeeld meer opgeruimd leven, meer geordend.

Plan dagelijks een vast moment in op de dag om te starten met het doen van een ademhalingsoefening voor het slapen kan helpen om beter en rustiger in te slapen. Door het regelmatig te oefenen en in buien te gebruiken kunnen buien minder worden of eerder gestopt. Muziek kan helpen met het veranderen van gedachten of een herbeleving door actief te luisteren, door actief mee te zingen kunt u signalen van stress laten afnemen, door te dansen is alles te gelijk in een positievere move.

Het is belangrijk om voldoende inzicht te hebben in de signalen die te maken hebben met het jeugdtrauma. Hiervoor is het belangrijk overzichten en schema’s bij te houden en een onderzoek te doen naar u zelf. Hoe meer inzicht u heeft in de signalen hoe meer u er grip op kunt houden. Leer manieren die u kunnen helpen in het hier en nu te blijven, zoals actief zijn, muziek in dansen zingen, actief luisteren, door in te zetten op het verwerken van het trauma, door het volgen van een cursus om er beter mee om te gaan.

Het benoemen van de gevoelens en gedachten is belangrijk om te weten welke stappen u moet nemen om het aan te pakken. Het geeft duidelijkheid naar u zelf, het helpt bij het aangeven van grenzen. Het kan een eerste stap zijn naar het erkennen van het trauma, de gevolgen die dit heeft voor u gezondheid, en voor het starten van de hulp.