Wat is het

Normaal gesproken is het rustig in een wijk en is er niks aan de hand. Maar wanneer er iets gebeurt kan het traumatiserend overkomen voor personen. Vaak zijn het grote dingen of dingen die niet worden verwacht. In een wijk kennen de meeste elkaar goed, hierdoor kan het extra moeilijk zijn wanneer er iets gebeurt. Een kans op het oplopen van een PTSS is altijd aanwezig.

Het is enkele dagen zeer heftig geweest in de wijk, hierdoor waren er veel sirenes, geschreeuwd, geweld en dingen in de brand gestoken. Het gebeurt vaker en de wijk is vaak doellid van geweld. Hierdoor word de kans steeds groter op het oplopen van een PTSS. Schietpartij in de straat, zorgt voor veel meer angsten in de wijk, de personen voelen zich minder veilig. Wanneer een persoon ooggetuige was, of een deel heeft gezien, of gehoord kan dit zorgen voor vastzittende gedachten die steeds aan dat moment herinneren.

Een overval in een wijk geeft vaak veel ellende, het roepen, schreeuwen, dreigen kan veel personen angstig maken. De personen hebben het vaak gemunt op een supermarkt waar meestal veel personen nog zijn. De personen die de overval hebben meegemaakt hebben dit vaak als traumatisch ervaren en hebben hierdoor een PTSS. Dingen die gebeuren bij buren waar u goed bevriend mee bent kunnen zorgen voor traumatisch gedachten, zoals het opblazen van een voordeur met vuurwerk of een gezinsdrama. Wat als ik toen was langs gegaan? Wat als ik het eerder had geweten? Hoe had ik dit kunnen voorkomen? Een persoon kan zich zelf de schuld geven terwijl het vaak niks kon doen op het moment.

Een persoon word onverwachts bij de situatie betrokken, terwijl het dit eigenlijk niet wilt. De persoon kan niet uit de situatie gaan, maar alleen binnen zitten en afwachten, in de hoop dat het snel stopt. Dit gevoel kan voor een persoon lang bij blijven. Omdat het onverwacht is kan een persoon zich hier niet op voorbereiden waardoor het harder binnen komt.

Angsten die personen hebben in de wijk om binnen te moeten blijven, de politie die er is, de rel jongeren, het onzekere kan zorgen dat een persoon de dagen erna minder naar buiten gaat of naar buiten durft, een persoon kan hierdoor meer gaan vermijden. Omdat het meerdere dagen heeft geduurd heeft de persoon meerdere dagen in hevige angst geleefd. De herinneringen die een persoon hieraan heeft zijn vaak erg naar en kunnen traumatiserend zijn voor een persoon die woont in de buurt. Een persoon uit de wijk kan meer herinneringen krijgen wanneer er een sirene langs rijd. De persoon word herinnerd aan het moment van toen en krijgt hiervan herbelevingen.

Gevolgen

Van de herinneringen kan een persoon moeilijker slapen, de gedachten kunnen bezig houden, hierdoor is er meer kans op slaapproblematiek. Een persoon kan de gebeurtenis erg moeilijk loslaten. De persoon is meer vermoeid overdag waardoor het moeilijker is de dagelijkse dingen te blijven doen.

Bij de impact van de gevolgen van wat er in een wijk gebeurt word niet vaak stil gestaan. De situatie is geweest en het is nu over en klaar, het is gestopt. Maar voor de persoon is dit niet zo en kan het nog vele dagen doorwerken. Bij een overval kan een persoon soms niet meer werken door de impact die het heeft op de persoon en moet hierdoor stoppen met de baan.

Een persoon is beschadigd n het gevoel, gedachten, gedrag, emoties. Een persoon is in 1 klap een ander persoon geworden, wat vaak niet meer terug draait. De heftigheid van de situatie en de therapie die geboden word bepalen hoe goed een persoon kan herstellen. De personen in de wijk die het hebben meegemaakt, hebben gesprekken nodig met slachtofferhulp om de gebeurtenis een plekje te geven, of de situatie te bespreken om het meer met rust te laten en meer grip op te krijgen.

Voor de persoon kan de sirene een trigger worden, hierdoor kan een persoon regelmatig een herbeleving krijgen van het moment wanneer het een sirene hoort. De dagen na de gebeurtenis zijn voor de persoon erg zwaar, de persoon moet eerst wennen dat het ook weer anders kan, dat het stil en weer het gevoel krijgen dat het niet opnieuw gebeurt. Dit kan enkele dagen duren voor het gevoel weer terug bij het oude is.

Wanneer gedachten te veel vasthouden en vastzittende gedachten zijn geworden kunnen ze met regelmaat opkomen, hierdoor kan een persoon moeilijker dingen doen in het dagelijks leven. De gedachten blijven herinneren aan de gebeurtenis en hebben veel invloed op een dag. Spanning en onrust, kunnen enkele dagen tot weken aanhouden. Wanneer een persoon het als traumatisch heeft ervaren, ervaart de persoon steeds meer spanning door de gebeurtenis en door hoe het in het nieuws komt.

Prikkelbaar zijn. Een persoon is meer prikkelbaar omdat het de dagen ervoor geen rust heeft gehad, slecht heeft geslapen, meer nare herinneringen heeft aan de situatie, waardoor de persoon minder rust ervaart overdag waardoor triggers makkelijk kunnen binnenkomen. Snel en hevig schrikken van dingen. De persoon kan meer schrikken van een sirene, iets dat hard valt, de geluiden die er toen die dag waren. Een persoon is door de gebeurtenis meer hooggevoelig geworden. De persoon schrik sneller en kan hierbij dezelfde angst ervaren als toen.

Slecht kunnen concentreren. Door dat het hoofd zich bezig houd met de gebeurtenis is het hoofd vol, het voelt vaak vol aan. De persoon kan meer moeite krijgen met het dagelijks functioneren of het lezen van de krant. Door de gebeurtenis kan een persoon meer nachtmerries ervaren, die net als herbelevingen een persoon hetzelfde gevoel geven, met dezelfde beelden net zoals het toen was. Hierdoor kan een persoon meer angst krijgen om te gaan slapen.

Alertheid kan zorgen dat een persoon meer waakzaam is op de omgeving, omdat een persoon het niet vertrouwd en niet weet wanneer het weer start. De persoon houd de boel in de gaten om zich meer veilig te voelen. Hierdoor kan een persoon hyper alert worden. Een persoon kan meer gaan vermijden zoals de plekken waar een persoon kwam, of groepen personen die lijken op de groep die de gebeurtenis heeft veroorzaakt. Het kan veel nare herinneringen oproepen voor de persoon, waardoor een persoon in herbelevingen kan komen of in buien.

Plan

Het is belangrijk de gebeurtenis in de wijk te bespreken en te kijken hoe de wijk het probleem kan aanpakken om het te voorkomen. Het praten erover geeft meer begrip voor de situatie en hierdoor kunt u het meer loslaten. Praat erover in de wijk zoals bijvoorbeeld het buurthuis, om troost en steun te vinden bij elkaar. Vraag hulp bij slachtofferhulp of bij de mentale gezondheidszorg.

Het is belangrijk om de gedachten te gaan verwerken, wanneer u angst heeft ervaren en het trauma gedachten zijn kunt u EMDR proberen om de gedachten te verminderen. Trauma gedachten kunt u vaak niet alleen verwerken en is is therapie voor nodig. Vraag op tijd hulp voor het verwerken van de gedachten, het is belangrijk om niet te lang te wachten en het op te laten lopen tot een PTSS.

Schrijf dagelijks de gedachten zoveel mogelijk van u af om uw hoofd zo leeg mogelijk te maken. Leer signalen die te maken hebben met PTSS kennen en kijk hoe vaak deze bij u voorkomen door het gebruik van het dagboek. Leer de verschillende fase van wind storm tornado en orkaan kennen om meer grip te krijgen op gedachten en signalen.Zorg dagelijks voor voldoende rust, door het doen van een ademhalingsoefening of door het gaan sporten en of 30 minuten zeer actief bewegen. Zorg voor goede afleiding zoekers die u kunnen helpen signalen te verminderen of buien te voorkomen.

Wees alert op de triggers die u heeft gekregen, dit kunnen geluiden geuren of woord triggers zijn. De triggers geven veel meer signalen en hiermee moet u leren omgaan door direct naar de trigger afleiding zoeken mogelijk te maken en door het dagelijks bijhouden van de hoeveelheid triggers, deze te herkennen en te weten hoe deze voelen en opkomen.