PTSS door iets wat ik niet heb meegemaakt

Wanneer iemand geen nare ervaring heeft mee gemaakt word er niet gesproken van een PTSS maar traumatische gedachten. Door beelden of door het verdiepen in de geschiedenis. Het lijkt vreemd om trauma gedachten op te lopen zonder dat een persoon zelf iets traumatisch heeft mee gemaakt.

Gedachten, beelden en verhalen kunnen zorgen dat een persoon meer last heeft van gedachten, hier meer nachtmerries van heeft en meer dingen gaat vermijden, vaak zijn het de eerste tekenen van trauma gedachten. Verhalen kunnen nare ervaringen zijn voor een persoon, door er over te blijven denken en het onderwerp te bespreken is het voor de persoon een nare situatie. Door geen erkenning blijft een persoon in het gevecht met gedachten en de geschiedenis.

De situaties van het verleden zijn naar en houden de persoon bezig, elke dag. Hierdoor is het hoofd vol met zaken uit het verleden en minder uit het heden. De persoon heeft vaak last van opstapeling van de gehele situatie, het verleden, de discussie, uitschelden, uitsluiten. Door alles wat een persoon er nu nog van ervaart kan traumatisch werken.

De persoon heeft veel zorgen over de geschiedenis en hoe het is gelopen en wat er allemaal fout ging. De zorgen voor de persoon kunnen vaak niet worden veranderd. De geschiedenis is een trigger voor de persoon die het verleden niet kan laten rusten. hierdoor kan de persoon het niet verwerken en loslaten, maar word wel getriggerd.

De persoon piekert of heeft maal gedachten over de geschiedenis, hierdoor worden het meer vastzittende gedachten en heeft een persoon meer stress of frustratie over een dag. Een persoon die een nare geschiedenis heeft word hier meestal meer op aangesproken of heeft hier meer last van. Een persoon kan door de geschiedenis vaker worden beledigd of uitgescholden worden. De persoon kan signalen van PTSS hebben maar de signalen vormen nog geen PTSS omdat de persoon het niet heeft meegemaakt, er niet bij was.

De persoon haalt steeds het ergste stuk naar boven waardoor de persoon van dit stuk steeds meer last krijgt en moeilijk kan uitzetten. Herhalend denken over de ergste situatie en het leed. Dit zorgt vaak voor de boosheid en trauma gedachten. De persoon kan herbelevingen krijgen van video of beelden die zijn gezien en als zeer naar kunnen worden ervaren. De persoon kan hierdoor nachtmerries krijgen en slechter slapen en is meer prikkelbaar overdag. Een herbeleving kan zijn naar een film met veel geweld, door de film kan een persoon ’s nacht niet slapen en de dag erna heeft de persoon er vaak nog last van.

Personen die werken voor sociaal media en die de berichten filteren die niet gezien mogen worden, hebben een grote kans op trauma gedachten en op een PTSS. De persoon ziet te vaak schokkende beelden achter elkaar, waardoor de persoon er meer problematiek van krijgt. De personen kunnen het verleden op nu betrekken bijvoorbeeld bij sollicitatie en een afwijzing.

De discussie over de geschiedenis loopt vaak verkeerd, het gaat niet over de punten waar het echt om draait. De geschiedenis is vaak een lastig onderwerp om te bespreken en gaat in een discussie over toen dit toen dat of schelden en verwijten. De discussie zorgt vaak voor 2 groepen die tegen over elkaar staan. De groepen hebben vaak verkeerd word gebruik en zorgen voor meer verdeling dan een oplossing. Voor deze discussie is het nodig gelijk te zijn aan elkaar en te verbeteren zonder groepen van huidskleur. Het is een kleine groep die last heeft van PTSS signalen, het merendeel van de personen heeft er rust in gevonden of minder last van. De groep die er veel last van heeft word het vaakst gehoord.

De trauma gedachten worden vaak niet erkent omdat het iet is uit de geschiedenis, de persoon was er niet bij dus kan er geen last van hebben. Hierdoor is er geen oog voor de gedachten die de persoon heeft en geen begrip voor de situatie. Door er dagelijks mee bezig te zijn word het een standpunt, eis van de persoon dat er iets moet veranderen. Een persoon kan hier te ver in door slaan, waardoor het alleen maar bezig is met de geschiedenis. Door de geschiedenis kan een persoon zich achter gesteld voelen en minderwaardig, niet gehoord worden in het probleem dat speelt. De personen die werken bij sociaal media hebben meer slaapproblematiek, piekeren en malen meer en kunnen herbelevingen hebben.

Door belediging of schelden kan een persoon meer plekken gaan vermijden omdat de persoon hier niet meer wil komen en het herinneringen oproept. De persoon ervaart veel stress of onrust wat lichamelijke klachten met zich mee kan brengen. De personen uiten zich vaak in boosheid of agressie en weten er moeilijker woorden aan te geven. Hierdoor is overschreeuwen belangrijker. De persoon heeft vaak last van buien en of stemmingswisselingen

De geschiedenis is niet te veranderen of aan te passen, het leren omgaan met het verleden en zorgen dat het een plekje krijgt om het meer los te laten en er minder actief in bezig te zijn, waardoor er minder trauma gedachten op komen. De persoon moet leren om te gaan met het hier en nu. Het is belangrijk het onderwerp te bespreken maar het niet uw leven te laten beheren. De gedachten zijn belangrijk om te bespreken, wanneer dit niet gebeurt kropt het op en is er kans op mentale problematiek. Door meer begrip te hebben voor elkaars situatie is het probleem hier rond om heen meer bespreekbaar.