Wat is het

PTSS en oud en nieuw zijn 2 dingen die zeer slecht samen gaan. Vuurwerk is een hard geluid, een trigger van PTSS is een hard geluid. Het alleen afsteken op oud en nieuw zou vele personen kunnen helpen om er minder last van te hebben en anders maar 1 dag. Het probleem zit het in de lange tijd vooraf dat het al word afgestoken, een persoon ervaart steeds meer stress en komt steeds moeilijker bij, waardoor het veel minder energie heeft met oud en nieuw.

Iemand met PTSS kan vaak slecht tegen knalvuurwerk, de geluiden zijn veel te hard wat de persoon veel druk in het hoofd geeft, de geluiden zijn onverwachts waarvan een persoon schrikt en veel hoge signalen krijgt. Voor een persoon is oud en nieuw vaak een slechte dag en heel moeilijk door te komen. Het gevoel en de gedachten die een persoon heeft met oud jaar hebben te maken met de signalen gedachten van het vuurwerk ervoor, het is al een maand vuurwerk voor het oud en nieuw is.

Voor een persoon is het lastig te zeggen hoe het gaat op een dag het is afhankelijk van het vuurwerk en het kunnen van de persoon. Voor personen zonder problematiek is het op 1 januari een gewone dag, voor personen met PTSS is het een dag van bijkomen, verwerken, ergens een draai vinden, herstellen van de dag. De persoon is veelal nog vermoeid van de strijd van de dag ervoor.

Herkennen

Van het vuurwerk moet een persoon bijkomen, dit kan pas naar de laatste knal die is gehoord, wanneer het weer stil is. De persoon blijft met de hoge signalen zitten tot het vuurwerk stopt. In de tijd van het afsteken is het niet mogelijk om rust te vinden en te gaan slapen. De persoon heeft te veel gedachten waardoor het meer aan het piekeren is. Een persoon kan een paar dagen naar vuurwerk nog steeds veel last hebben van minder goed slapen, of nachtmerries die herinneren aan nare momenten. Vuurwerk is altijd een trigger van een persoon met PTSS. Vaak kost het bijkomen enkele weken voor de persoon weer in het oude ritme terug is.

Een persoon word in de maand voor oud en nieuw regelmatig gestoord in de nachtrust. Een persoon word hierdoor meer alert op de omgeving waardoor het meer onrustig gaat inslapen of meer wakker krijgt en afwacht of het wel of niet gaat gebeuren. De persoon schikt heel erg wanneer er in de nacht vuurwerk word afgestoken, dit kan direct zorgen voor een herbeleving, angsten of veel gedachten. Het patroon van nachtrust veranderd hierdoor en een persoon krijgt andere tijden van slapen en wakker zijn.

Vermijden

Door het geluid gaan steeds meer personen winkels of naar buiten gaan vermijden. Het vuurwerk heeft te veel invloed op de persoon en de dag waardoor de persoon in de maand al minder buiten komt. Ook de drukte van kerstmis heeft extra invloed op meer vermijden. Hoe meer vuurwerk, hoe meer geluiden, hoe meer triggers, hoe meer een persoon zich ziek voelt, hoe minder naar buiten.

Een persoon heeft in deze periode veel meer hoge signalen waardoor een persoon erg prikkelbaar is en zich hierdoor minder goed voelt. In de tijd van kerst en oud en nieuw komt een persoon vaak minder buiten, dit kan meerdere redenen hebben, het kan zijn om het vuurwerk en de angst van het afsteken, of door de drukte in de winkels. Hierdoor vermijd een persoon vaak enige tijd veel dingen om rust te ervaren, alles wat te veel triggerd word vermeden.

Schrikken

Ieder persoon heeft last van schrikken wanneer er vuurwerk word afgestoken. Vaak omdat het de tijd ervoor stil is en ineens een harde knal. Veel personen kunnen hier weer overheen stappen of het blijft een 1/2 uurtje hangen. Voor een persoon met PTSS kam het zorgen dat de persoon de rest van de dag veel minder kan doen en beperkt word in het dagelijks leven.

Snel en hevig schrikken van dingen, in de maanden voor oud en nieuw schrikt een persoon erg vaak van het onverwachte vuurwerk, vaak op een stil moment in de avond. Hierdoor kan een persoon meer pijnklachten ervaren. Van de schrik kan een persoon zijn adem even in houden de ademhaling stopt voor een paar tellen. Hierna kan een persoon het erg benauwd krijgen of meer gaan zuchten.

Heftig schrikken van onverwachte dingen, zoals het vuurwerk, het komt elke keer onverwacht hoeveel een persoon ook rekening mee houd. Het geluid zeker wanneer het stil is en plotseling word afgestoken, zorgt voor een heftige schrikreactie. Door het schrikken is een persoon veel meer waakzaam op de omgeving. Hoe stiller het is, en hoe harder het geluid is, hoe meer kans op een hevige schrikreactie. De schrikreactie gaat zo snel dat het niet te voorkomen is.

Onveilig

Vuurwerk zorgt voor angsten, hoe harder het klinkt hoe meer angst een persoon ervaart. Een persoon kan van het vuurwerk pijnklachten krijgen zoals aan het hart of het hoofd. Wanneer het lang duurt kan het zorgen voor een opstapeling aan emoties, gevoelens, pijn en angsten, hierdoor komt een persoon steeds meer in een crisis. Het onveilige gevoel gaat vaak pas weg half januari of eind januari. De persoon moet er weer rust in vinden dat het niet meer word afgestoken en zich ervan verzekerd zijn om meer rust te vinden, dit heeft te maken met de alertheid op vuurwerk en hoeveel een persoon is getriggerd in de maand.

Herbeleving

Een persoon kan van vuurwerk een herbeleving krijgen of in trauma gedachten komen, hoe meer vuurwerk een persoon hoort hoe meer het in het verleden gaat, signalen kunnen hoger oplopen en een persoon komt er pas uit als het weer rustig is. Het geluid van het vuurwerk kan nare gedachten een hele dag blijven oproepen, het hoeven geen herbelevingen te zijn, maar vaak dingen die gelinkt zijn aan iets naars, hierdoor voelt een persoon zich een hele dag naar.

Herbeleven van de gebeurtenissen, nachtmerries. Omdat de persoon al angst ervaart van een herbeleving kan het geluid van vuurwerk heel anders klinken en de angst vergroten. Het geluid dat een persoon dan ervaart van het vuurwerk kan te maken hebben met een wapen of een bom. Het vuurwerk kan te hard zijn, te onverwacht, te veel achter elkaar, er zijn verschillende redenen waardoor een persoon met PTSS er veel last van heeft. Het kan herinneringen oproepen aan nare momenten het kan ervoor zorgen dat een persoon meer in trauma gedachten is en hierdoor weinig meemaakt van het hier en nu alleen getriggerd word door vuurwerk.

Behandeling

Vuurwerk valt niet te vermijden, een persoon moet het ondergaan, het zijn steeds weer onverwachte momenten, het weg lopen van een situatie is niet mogelijk. Nergens op de wereld word er geen vuurwerk afgestoken, voor een persoon met PTSS kan dit voor veel problematiek zorgen. Het geluid van vuurwerk kan alleen worden gedempt, maar met oud en nieuw en de week ervoor hebben hulpmiddelen vaak veel minder effect.

Voor een persoon met PTSS kan het vuurwerk een zeer onveilig gevoel geven. Het kan ervoor zorgen dat een persoon meer bang en angstig door de harde knallen die lijken op een ontploffing. Wanneer het regelmatig zeer dichtbij is maakt dit de persoon steeds meer bang en durft de persoon de deur niet meer uit. Een persoon kan hierdoor in de tijd dat het word afgestoken steeds minder buiten komen en meer winkels gaan vermijden, de persoon vind het onveilig om over straat te gaan of word te veel getriggerd.

Wanneer het vuurwerk stopt is het voor de persoon nog niet klaar met de signalen en de buien en herbelevingen. Een persoon moet bijkomen van het vuurwerk en weer wennen aan de rust en het als rust ervaren, hier kunnen dagen of weken overheen gaan. De geluiden van vuurwerk als een bom kunnen voor een persoon zorgen voor herbelevingen of nachtmerries, het geluid kan anders binnen komen en veel harder door de hooggevoeligheid. Een persoon heeft veel last van de geluiden waardoor alles door elkaar kan gaan lopen.

Voor een persoon kan oud en nieuw traumatiserend zijn wanneer het dagen in de ellende zit dit word aangedaan door een groep. De groep denk dat ze alles zijn en alles mogen. Er is geen grip op de groep waardoor een persoon meer angsten kan krijgen en zich minder veilig voelt. De dagen erna moet een persoon bijkomen van de gebeurtenis. De persoon heeft deze dagen weinig zekerheid van of het opnieuw gaat starten of niet. De persoon moet afwachten en kijken wat er gebeurt. Hierdoor kunnen gedachten meer bezig houden omdat de persoon er nog geen rust in heeft gevonden. Wanneer een persoon een nare herinnering heeft aan de dag kan een persoon hier de rest van zijn leven last van hebben. Het kan een heel jaar goed gaan, maar de week ervoor of de dag zelf komen er meer herinneringen en herbelevingen op.

“Volgend jaar heb ik echt de neiging om op een vuurwerkvrij vakantiepark te zitten ver van de buitenwereld”. Over heel de wereld is er vuurwerk, er zijn landen met alleen een vuurwerk show. Het op vakantie gaan voor vuurwerk leert een persoon niet om beter om te gaan met het vuurwerk en er een manier op te bedenken om het volgend jaar anders te doen en anders aan te pakken. Het vuurwerk is altijd een probleem voor iemand met PTSS, maar het is ook te leren om met veel knallen beter om te gaan. Vanuit de mentale gezondheidszorg is vaak geen hulp op oud en nieuw, op 24.00 uur moment op begeleiding voor het beter omgaan met vuurwerk. Hierdoor komt het op de kennis en kunde van de persoon neer hoe goed een persoon ermee om kan gaan.

Gevolgen

Trigger

Trigger zijn het vuurwerk, de drukte van oud en nieuw, het feest, de feestdagen, de signalen, die kort achter elkaar zijn waardoor signalen sneller oplopen en een persoon minder rust heeft op een dag en hierdoor minder zichzelf is. Het is een trigger die een persoon elk jaar een maand lang minimaal ervaart. De persoon moet hierdoor kosten wat het kost en kan het nergens ter wereld zonder vuurwerk. Hierdoor is er geen plek waar het echt rust is en is een persoon verplicht het te accepteren dat het zoveel met de persoon doet.

In het hier en nu blijven met de hele tijd triggers is bijna niet te doen, wanneer een persoon het blijft proberen kan het voor een persoon erg zwaar zijn en een strijd die een persoon gaat verliezen omdat er steeds meer vuurwerk word afgestoken. Door de strijd is een persoon te vroeg uitgeput waardoor het 24.00 moment de angstig of gestrest is.

Doordat de trigger heel de dag aanwezig is kan het zijn dat een persoon al snel in tornado of orkaan zit. Vaak met oud en nieuw zijn maar weinig mogelijkheden voor het zoeken van afleiding. De triggers zorgen heel de dag voor overprikkeling. Het knalvuurwerk waar een persoon last van heeft zijn vaak de bommen, de harde knallen, maar hier heeft een groot deel van Nederland last van tijden de jaarwisseling, de PTSS verergerd het voor de persoon. Hoe meer een persoon getriggerd word, hoe meer een persoon in het verleden gaat, hoe meer een persoon herbeleeft en meer signalen krijgt.

Het leren omgaan met vuurwerk is bijna niet mogelijk doordat het een maand of langer is. Het is onverwachts en hard, wat een trigger is van een persoon. Wanneer het 1 dag zou zijn, heeft een persoon er 1 dag last van, nu doorstaat een persoon dit minimaal 31 dagen. Omdat er voor de rest van het jaar geen vuurwerk word afgestoken heeft een persoon er in de rest van het jaar minder problemen mee, hierdoor word er minder hulp gezocht voor het probleem met oud en nieuw. Vanuit instanties is hiervoor ook weinig aandacht in de december maand.

Door het geluid van vuurwerk word een persoon een gehele tijd getriggerd. Hierdoor heeft een persoon minder rust op de dag waardoor geluid harder binnenkomt. Hoe meer vuurwerk er word afgestoken hoe minder rust een persoon heeft, hoe langer het vuurwerk word afgestoken hoe meer een persoon van te voren al getriggerd is voor het oud en nieuw is. Vuurwerk is voor een persoon met oud en nieuw een trigger op topniveau. Meer getriggerd kan een persoon niet raken, dan om de zoveel tijd een knal.

Oud en nieuw

Oud en nieuw is dan ook voor de persoon een strijd tegen hoge signalen, buien, trauma gedachten, gedachten stromen, herbelevingen, waakzaamheid, alertheid en de triggers. Knalvuurwerk vaak achter elkaar maakt dat het hoofd kan aanvoelen als een vol hoofd, er zijn veel gedachten stromen waar moeilijk een touw aan vast te komen is. De harde knallen kunnen zorgen voor meer druk in het hoofd of meer hoofdpijnen. Hierdoor word het alleen maar zwaarder als het 24.00 uur met migraine.

Oud en nieuw en knalvuurwerk zorgen ervoor dat een persoon met PTSS een slechte dag heeft, een persoon moet het er voor over hebben en het door staan, het heeft geen andere keuze. Voor een persoon is dit zwaar en moeilijk. Het is belangrijk om begrip te hebben voor iemand die er veel last van heeft.

Slapen

Een persoon slaapt al slecht door het trauma, met vuurwerk wat vaak in de avond of nacht word afgestoken word een persoon vaker gestoord in de nachtrust, waardoor een persoon vaak veel slechter kan inslapen. door het vuurwerk kan een persoon nare herinneringen krijgen waardoor het onrustiger gaat slapen met een grote kans op een nachtmerries of een nare droom.

Overdag kan een persoon hier nog last van hebben van gedachten aan de nachtmerrie of herbelevingen van het moment gisteren. Het slecht slapen zorgt voor een extra slaap te kort, de persoon blijft rekening houden met het afsteken van vuurwerk waardoor het veel minder goed inslaapt buiten het slecht slapen van het trauma om. Door het vuurwerk en het slecht slapen is een persoon meer vermoeid op een dag, hierdoor kost het veel meer energie om op de dag te vechten tegen alles wat vuurwerk los maakt.

Wanneer een persoon probeert te gaan slapen en kan niet slapen door het vuurwerk, word een persoon nog onrustiger van, er zijn geen mogelijkheden het geluid van vuurwerk zachter te zetten of uit te zetten, dus de persoon is beperkt in de mogelijkheden om rust te vinden zowel in de nacht als avond. Als de persoon normaal zou gaan wandelen heeft at nu geen zin, omdat het buiten net zo klinkt als binnen. Wat kan helpen om rust te ervaren is met een koptelefoon aangesloten op de tv en op vol volume, het geluid wat ver over stemt waardoor u door het programma kunt volgen en minder last heeft van vuurwerk, het kan helpen om zo te slapen voor een paar dagen. Vaak is dit nog niet voldoende op oud jaar 24.00 uur.

Schikken

Het schrikken kan zorgen dat een persoon een soort van black out krijgt, minder goed kan denken of handelen. Een persoon kan van de schik direct in een bui komen of zeer veel paniek ervaren. Wanneer het enige tijd doorgaat kan een persoon steeds moeilijker functioneren. Een persoon kan veel last krijgen van gedachten en gedachten stromen en deze kunnen omdat het feestdagen zijn ook steeds negatiever worden bij bijvoorbeeld weinig contacten of het terug kijken naar het afgelopen jaar.

De schrik zorgt ervoor dat en in 1 x veel spanning en onrust is in het lichaam, een persoon kan hierdoor bevriezen. Van de schrik kan een persoon last krijgen van het hart. Een combinatie van hartpijn, benauwd en hoge signalen met triggers is erg zwaar voor de persoon. Door het vele vuurwerk schrikt een persoon elke keer,m hierdoor krijgt een persoon per keer dat het word afgestoken angst. De angst zorgt voor meer pijnklachten en meer gedachten stromen.

Plan

Maak een plan A. Wat betekend oud en nieuw voor u? Wat betekend het voor uw PTSS? Waar heeft u in december meer last van? Wat zijn gedachten die meer opkomen met oud en nieuw? Wat zijn signalen of beelden die u kunt herkennen dat het een herbeleving word? Het oud en nieuw met PTSS is voor iedereen anders het is belangrijk om veel inzicht te hebben in wat oud en nieuw met uw PTSS doet en hierop een plan te bedenken. Bijvoorbeeld als de stress te hoog oploopt ga ik schilderen of zet ik muziek op. Het actie kan direct worden ingezet waardoor het actie reactie is, waardoor het vaak sneller en korter duurt.

Maak een plan B als een plan van rust, met alles wat u normaal rust geeft. Kijk naar alle mogelijkheden die er zijn er zorg dat het in huis en dat u er optimaal gebruik van maakt. Zorg voor zoveel mogelijks opties en maakt er een overzicht van in de verschillende fase, wat kan helpen bij zacht vuurwerk en wat bij hard? Wat kan helpen bij veel vuurwerk achter elkaar? Bewaar mogelijkheden van plan B als een mogelijkheid die kan helpen op deze dag, maar er minder gebruik van zodat u het kan inzetten als een joker waardoor u meer rust kan krijgen.

Maak een plan C als een noodplan, als alles hoog oploopt dan ga ik … doen. Ken de fase wind storm tornado en orkaan en leer deze bij u zelf kennen en herkennen. Door de fase kunt u voorkomen dat het een crisis word, maak ook een crisis noodplan zodat u weet hoe te handelen in geval van. Zet het in korte duidelijke stappen met maximaal 4 punten.

Maak een plan D hoe gaat u om met het contact moment van 24.00 en het wensen van gelukkig nieuwjaar? Veel personen met PTSS houden niet van aanraking en kunnen hiervan schrikken of zich vies of naar voelen. Het lichaam kan reageren als in de traumatische ervaring. Door voor u zelf te bedenken wat u zo willen en het kenbaar te maken kunnen andere hier rekening mee houden.

Leer van vorig jaar, wat ging er vorig jaar goed? Hoe had u zich voorbereid? Wat zijn dingen die u miste? Wat ging minder goed en hoe laat was het? Hoe kunt u het moment verlaten? Wat zou u dit jaar anders doen en verbeteren, voor een betere start van het nieuwe jaar? Zie vorige momenten.

Blijf goed eten en drinken dit verlaagd de stress, het minder eten door de stress kan ervoor zorgen dat u juist meer getriggerd word door een korter lontje.Wanneer het vuurwerk is gestopt, neem nog wat te drinken en te eten en kom even bij geniet even van het moment dat het geluid weg is, laat de gedachten gewoon gaan zoals ze komen. Ga daarna slapen, u slaapt rustiger waardoor uiteindelijk beter opstaat.

Het geluid van het vuurwerk kan blijven hangen in de gedachten door te blijven zitten, niks meer te horen, neemt de alertheid af, en neemt het gevoel veilig weer toe. Vraag een persoon met PTSS of u op nieuwsjaarsdag iets voor de persoon kunt doen, omdat de persoon zo moe is en nog aan het bijkomen is op de dag, kan het fijn zijn bijvoorbeeld een maaltijd te brengen of te maken. Kijk waar u de persoon mee kan helpen de dag iets beter te kleuren en weer te starten met het nieuwe jaar.

Kijk naar de mogelijkheden om meer boodschappen en spullen online te bestellen om minder triggers te ervaren op een dag. Als u naar buiten gaat neem een koptelefoon met muziek mee, hierdoor schrik u minder en zijn u gedachten meer positief gestemd waardoor u het vaak beter aan kunt. Voorbereiding is het halve werk. Plan de week voor oud en nieuw minder in, maak een duidelijke planning wat u gaat doen met de signalen die hoger gaan oplopen, hoe kunt er meer balans in krijgen en wat heeft u hiervoor nodig? Welke aankopen zijn nodig? Zorg dat zoveel mogelijk in huis is, de week voor oud en nieuw, hierdoor moet u niet naar buiten maar kunt u naar buiten als u een andere boodschap wilt

Hoeveel last heeft u van de gedachten? Hoe vaak komen de trauma gedachten op? Wat zijn de gevolgen van de trauma gedachten? wat doet dit met u? Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de gedachten en wat dit met u doet. Het is belangrijk om de gedachten te verwerken om ze los te kunnen laten. Hoe meer inzicht u heeft in de gedachten hoe makkelijker het is om een oplossing te vinden om de gedachten aan te pakken. Lees ook PTSS en vuurwerk

Wat kan u helpen dat het dit jaar een leuk oud en nieuw word? wat heeft u hiervoor nodig? Hoe kunt u de gedachten meer parkeren op de dag en/of meer tegen houden zodat u er minder last van heeft? Het kan helpen om een project te starten in deze dagen waar u minimaal 2 dagen mee bezig bent, bijvoorbeeld het maken van een schilderij wat ontspanning kan geven. Door actief bezig te zijn, heeft u minder last van de opkomende gedachten. Maak een planning voor de spullen die u nodig heeft en zorg dat het ruim op tijd binnen is en geregeld is.

Wanneer u nare ervaringen heeft met oud en nieuw is het belangrijk deze te bespreken met naasten op het werk of met hulpverleners. Door het te bespreken kan het trauma worden aangepakt waardoor er een kans is dat u het kunt verwerken en volgend jaar een beter oud en nieuw heeft. Probeer zoveel mogelijk de vaste dagstructuur aan te houden en te werken aan herstel door afleiding zoeken mogelijk te maken, door te leren van vorige momenten en deze steeds te verbeteren, door te kijken naar de verschillende fase van signalen zoals wind storm tornado en orkaan. Door een duidelijk beeld te hebben van wat u kunt doen in welke fase kunt u veel hoge signalen voorkomen.

Sta zo laat mogelijk op, hierdoor is de dag veel korter en heeft u meer energie te vechten tegen het vuurwerk geluid. Het is eerder 24.00 uur waardoor u er uiteindelijk over de dag minder last van heeft. Het is belangrijk om afleiding te zoeken en niet stil te gaan zitten, hierdoor gaat u veel meer piekeren en malen, het is belangrijk om een activiteit in te plannen waar u de dag mee kunt doorkomen, bijvoorbeeld door creatief, iets wat u thuis kunt doen.

Plan niet te veel dingen op de dag, maak er een dag van van alles mag en niks moet, zo als het komt, dit is het rustigst om de dag door te komen en heeft u er ook een beetje plezier van de dag. Verplichtingen zijn vaak niet mogelijk om het zeker te zijn dat u ze kunt na komen, dit geeft meer zorgen en meer stress.