PTSS is het nieuwe ADHD of autisme, iedereen die niet op het lijntje loopt, heeft het.

PTSS is het nieuwe ADHD of autisme, iedereen die niet op het lijntje loopt, heeft het.

Wat is het

PTSS is een diagnose die de laatste tijd wat vaker in het nieuws is of sociaal media komt, de diagnose word vaker besproken, er zijn veel personen die een PTSS hebben maar zich niet uiten of hierover iets schrijven. PTSS word niet vaker gesteld als anders, een persoon heeft een trauma of heeft het niet. Het is de enige diagnose waar een persoon een nare gebeurtenis heeft meegemaakt. Het heeft niks te maken met het beeld in de samenleving, van het mee kunnen doen in de samenleving of niet. In de samenleving gebeurt meer dan genoeg, dagelijks lopen personen een trauma of PTSS op, de omgang van de samenleving met elkaar is sterk veranderd.

herkennen

PTSS heeft niks te maken met ADHD, het kan enkele signalen hebben van ADHD zoals impulsief reageren. De diagnose ADHD is vaak gesteld bij jongere kinderen vaak op de basisschool, het leekt enige tijd of kinderen ADHD of Autisme hadden en dat bijna alle kinderen dit hadden. Autisme is een zeer grote diagnose er valt van alles onder, van zeer licht tot zwaar beperkt in het leven. De diagnose is te groot om er iets van te zeggen, hoe het met de persoon gaat, hiervoor is meer onderzoek nodig om hier achter te komen.

Voor het krijgen van PTSS heeft een persoon een zeer nare ervaring mee gemaakt die niet hoort bij ADHD of bij Autisme, PTSS is de enige diagnose waar naar leed en nare ervaring aan vooraf gaat. De samenleving wil graag weten in welke groep een persoon hoort, het geeft duidelijkheid en daarom worden veel personen in een hokje gezet, het hokje geeft alleen geen duidelijkheid over hoe het voor de persoon is, waar de persoon last van heeft.

PTSS kan een PTSS zijn van een auto ongeluk, van scheiden, maar dit is geheel anders als dat een persoon geweld heeft meegemaakt, mishandeling of misbruik, en dit is weer heel anders als het mee maken van een oorlog. Een PTSS heeft zeer veel invloed op een persoon, op het dagelijks leven en op de manier van leven. Bij PTSS word er vaak vergeleken met een militair die in de oorlog is geweest, hierbij is het logisch dat de persoon er iets aan overhoud. Bij een scheiding of een ongeluk is het vaak dat een persoon er na enige tijd niet meer over moet zeuren en dat het lang genoeg heeft geduurd. De impact op het leven en de PTSS die is opgelopen word minder gezien en de persoon moet er overheen stappen.

Autisme en ADHD zijn diagnose die een persoon heeft vanaf de geboorte, PTSS is daarin tegen anders en krijgt een persoon pas na dat het iets zeer naars heeft meegemaakt. Omdat veel signalen van Autisme lijken op PTSS komt het vaak voor dat er word gezegd autisme, zoals het verwerken van informatie is voor iemand met Autisme lastig voor personen met trauma’s die onverwerkt zijn en hierdoor een vol hoofd heeft ook.

behandeling

Vaak zijn het signalen die worden gezien bij ADHD of Autisme die een persoon heeft, er word minder gekeken naar het verleden waar de persoon val alles heeft meegemaakt. De signalen kunnen passen bij alle 3 de diagnose. Dit maakt het erg lastig om het vast te stellen wat het precies is. De aandacht voor het verleden met nare gebeurtenissen en de impact daarvan op het dagelijks leven word vaak minder besproken en uit gevraagd waardoor er niet voldoende informatie is om PTSS vast te stellen.

Door het niet behandelen van een PTSS kan een persoon zeer beperkt raken in het dagelijks leven, een persoon kan hierdoor werk of huis verliezen, minder goed functioneren, het trauma dat is opgelopen en de signalen die erbij horen kunnen groeien en steeds meer invloed hebben op het leven. Wanneer het niet word aangepakt zal een persoon altijd last hebben van herbelevingen, traumagedachten en nachtmerries.

gevolgen

Een diagnose PTSS krijgt iemand niet zomaar, vaak word de diagnose niet gesteld, krijgt een persoon een andere diagnose. Over PTSS is niet veel bekend, het is een diagnose sinds 1980 en de signalen van PTSS kunnen ook horen bij andere diagnose behalve de herbelevingen. Hierdoor word er meer gekeken naar de signalen als naar de nare gebeurtenis die een persoon heeft meegemaakt.

Veel personen hebben een combinatie van verschillende diagnose bij de PTSS, zoals autisme en PTSS komen vaak voor. Wanneer een persoon deze combinatie heeft word 1 van de 2 behandeld, er is geen hulp voor beide diagnose tegelijk. Hierdoor is er vaker aandacht voor Autisme dan voor PTSS, voor Autisme is er meer hulp en zijn er meer mogelijkheden voor het behandelen. Autisme is een diagnose die al langer bestaat, maar ook hiervan zijn nog lang niet alle onderzoeken gedaan en is alles bekend. Vaak werkt Autisme als contra indicatie bij PTSS en is de kans kleiner dat PTSS word behandeld.

Wanneer u leest op sociaal media komt u vaak tegen dat een persoon tegen een ander zegt dat hij/zij een PTSS heeft, wanneer het bericht ervoor word gelezen, is het vaak geen oorzaak van een PTSS, het is iets wat de persoon denkt te zien en manier van reageren word PTSS reactie. Hierdoor word het leed dat iemand heeft met PTSS in het dagelijks leven niet gezien, het word gedaan of het iets kleins is en dat veel gedrag hoort direct bij PTSS. De persoon heeft heel wat moeten doorstaan om een PTSS te krijgen, voor een persoon met PTSS is het dan ook een belediging als het zomaar word rond gestrooid.

plan

Het is belangrijk dat er een goed beeld komt van PTSS, ADHD en Autisme. Het is vaak een algemeen beeld wat ergens is gelezen of gehoord, het heeft vaak weinig te maken met de diagnose of dingen die algemeen zijn, maar voor alle 3 is de groep zo groot dat algemeen er eigenlijk niet is. Het is belangrijk dat er in de samenleving niet word gestrooid met diagnose naar een ander, alleen een psychiater kan een diagnose stellen. Wanneer een persoon een mindere dag heeft word vaak gezegd ik ben depressief, als de persoon zeer opgeruimd is het een autistische tik. Het veranderen van een diagnose op deze manier kan zorgen dat de juiste beelden van de diagnose niet worden gezien en er anders mee word omgegaan.

Vraag een persoon altijd wat het voor de persoon inhoud, verdiep u in de diagnose voor u iets gaat roepen, maak de diagnose bespreekbaar en stel vragen, zo kunt u meer begrip hebben voor de persoon, weet u meer van de diagnose en is het voor de persoon een betere manier van omgaan. Het is belangrijk dat er een goed beeld is van de diagnose en wat dit inhoud voor de persoon dit kan alleen met vragen, een diagnose is voor een groep mensen, maar zegt niks over 1 persoon.