Second opinion
Wat is het
Een persoon die hulp krijgt in de geestelijke gezondheidszorg krijgt als eerste een diagnose, om zo in een bepaalde richting te kijken van een behandeling. Een persoon kan het niet eens zijn met de keuze, naar veel overleg en gesprekken kan er dan worden besloten om een nieuw onderzoek te laten doen door een onafhankelijk psychiater. Hiervoor moet u worden doorverwezen naar een onafhankelijk psychiater, dit kan uw behandelaar of psychiater doen. Een second opinion kunt u altijd aanvragen, voor, tijdens en na een behandeling.
Het kan verschillende reden hebben waarom twijfelt aan de diagnose die is gesteld. Vaak word deze gesteld in een instelling (grotere algemene GGZ) of een onderdeel hiervan. De personen die hier werken zijn meestal algemeen opgeleid waardoor ze van veel diagnose maar een klein beetje weten. In de mentale gezondheidszorg worden diagnose vaak binnen het uur gesteld bij een kennismakingsgesprek. Hierdoor is er nog weinig tot niets bekend over de persoon maar wel een diagnose. Vaak is deze niet passend of klopt niet. Officieel word een diagnose vastgesteld door een psychiater of gz psycholoog.
Herkennen
Een diagnose geeft een richtlijn welke behandeling u nodig heeft. Een diagnose veranderd een persoon niet, maar door het vaststellen van een diagnose kunnen naasten of vrienden wel anders gaan doen en anders gaan zien. Een persoon heeft vele signalen die duiden op een diagnose. De signalen die een persoon ervaart kunnen bij verschillende diagnose horen zo hebben autisme, adhd en PTSS veel overeenkomsten. Hierdoor kan altijd de vraag blijven bestaan, waarom niet een andere diagnose?
Wanneer u het niet eens bent met een diagnose die is gesteld of met een voorgestelde behandeling heeft u in Nederland het recht op een second opinion, door een onafhankelijk psychiater. Deze kan opnieuw een diagnose voorstellen en een behandeling. Van het onderzoek krijgt u een verslag, het is een officieel onderzoek, waarmee u ook juridische stappen kan zetten mocht dit nodig zijn.
In veel gevallen is een diagnose te snel gesteld, of een psychiater heeft een mening die anders is dan een andere psychiater, hier kan het voorkomen dat een persoon veel verschillende diagnose heeft, het geeft vaak meer onduidelijkheid dan dat het beter is voor de persoon of de hulp.
Veel diagnose liggen met signalen dichtbij elkaar, als de diagnose niet zou bestaan, zouden veel personen op elkaar lijken met verschillende diagnose, zoals de uiting van autisme komt veel overeen met die van PTSS. De diagnose, de signalen, zijn vaak hetzelfde en hebben 1 of 2 dingen anders. Hierdoor kan een psychiater zeggen autisme terwijl een persoon herbelevingen heeft van PTSS. De behandeling van autisme is totaal anders dan die van trauma.
Bij autisme is het vaak leefbaar maken, leren omgaan met, bij PTSS is het belangrijk het trauma te verwerken. Wanneer iemand autisme heeft word het niet behandeld voor trauma, iemand die trauma heeft niet voor autisme. met regelmaat worden beide diagnose gesteld bij 1 persoon, een persoon krijgt dan of autisme hulp of PTSS hulp, beide is vaak niet mogelijk, met grote kans dat trauma’s blijven liggen.
Roept twijfel en vragen op klopt wel of waarom niet … Een persoon kan bij het horen van een diagnose opgelucht zijn maar het kan ook hard aankomen met twijfel of het wel klopt. Een psychiater stelt de diagnose maar dit wil niet altijd zeggen dat deze gelijk heeft. Een diagnose waar een persoon over twijfelt, klopt vaak niet, een persoon kan zich er niet in vinden. Wanneer een behandelaar hier toch op doorgaat kan dit het contact in de weg komen te staan. Het kan de persoon erg onzeker maken wanneer de persoon overweegt of het wel of niet klopt, een persoon kan meer gaan twijfelen aan zichzelf.
Behandelen
Wat zijn mogelijkheden van behandeling. Wanneer een persoon gaat google op de diagnose zijn er vaak vele mogelijkheden om het aan te pakken. Niet alle mogelijkheden zijn in elke regio of in elke mentale gezondheidszorg. Een persoon is hierdoor meer afhankelijk van het aanbod in de buurt.
Het krijgen van een diagnose is vaak een moeilijke tijd. Twijfel speelt snel een rol of een diagnose wel of niet klopt. Een diagnose is een mening vaak van 1 persoon over 1 persoon. De diagnose word snel gesteld en niet uitgebreid de tijd voor genomen. Veel personen binnen de mentale gezondheidszorg hebben binnen het uur van een gesprek de eerste diagnose of meerdere. Een goede juiste diagnose stellen kost tijd en onderzoek om daarna de hulp hierop af te stemmen en het beste te kunnen bieden van de persoon nodig heeft.
Twijfel ontstaat vaak wanneer de signalen niet juist zijn opgevangen, de persoon zich niet gehoord of begrepen voelt of als signalen niet overeenkomen. Een nieuwe behandelaar neemt vaak oude diagnose over en stelt zelden een nieuwe. Een diagnose die ooit is opgeschreven (10 jaar terug) kan bovenkomen en als hoofddiagnose tellen
De onafhankelijk psychiater kan een voorgestelde behandeling van een andere arts te beoordelen. Kijken of het passend is, kijken waar het anders kan, kijken of dit wel de juiste stappen zijn voor een herstel, zoveel mogelijk herstel, in het belang van de persoon. Sommige artsen maken fouten, het is ook maar gewoon een mens, waar fouten worden gemaakt, met een psychiater die denk dat hij/zij gelijk heeft kunt op deze manier een ander oordeel krijgen voor gepaste hulp.
Een behandelaar kan een second opinion weigeren, maar hiervoor moeten zware argumenten zijn, heeft een behandelaar deze niet dan moet er een doorverwijzing komen naar een onafhankelijk psychiater. Wanneer u word doorverwezen is het gratis, regelt u het zelf kan het zijn dat u een deel zelf moet betalen. Vraag het bij de zorgverzekeraar na of het word vergoed.
Gevolgen
Door een psychiater te kort en overal wachtlijsten of patiëntenstop is het moeilijk om een psychiater te vinden die voldoende tijd heeft voor een onderzoek te doen. Hierdoor kan het voorkomen dat de psychiater van een andere locatie komt maar wel van dezelfde instantie. Wanneer een persoon dit zelf moet regelen kan het zij dat de persoon de woonplaats en omgeving heeft afgebeld zonder 1 x een ja. Hierdoor is er geen onafhankelijk onderzoek mogelijk en blijft de persoon met een probleem zitten.
Wanneer een psychiater ja zegt tegen het onderzoek is het verplicht het onderzoek geheel af te handelen. Bij sommige kan het zijn dat er door omstandigheden uitleg word gevraagd om een uitslag te geven binnen de 6 wettelijke weken die er voor staan. Hierdoor kan het lang duren voor het officieel in het medisch dossier staat. Pas wanneer het daar staat kan er iets mee gedaan worden, wanneer u weggaat en het staat er niet is, is er geen onderzoek gedaan.
Door wantrouwen over een diagnose komt juiste hulp niet tot stand. Door te veel diagnoses raakt het overzicht kwijt wat een persoon heeft en welke hulp de persoon nodig heeft. Op te veel diagnose of fouten diagnose word doorgegaan en naar gekeken, niet op de daadwerkelijke problematiek. Een diagnose die is vastgesteld komt in het medisch dossier. De diagnose word aangenomen als waarheid, of deze juist is of niet. Een diagnose kan niet uit het medisch dossier worden verwijderd, er kan alleen bijgeschreven worden nu niet zichtbaar.
Plan
Maak uw wensen duidelijk aan de behandelaar, geef hierbij duidelijk aan wat u denk dat het moet zijn, kom met feiten en dingen die u heeft onderzocht, met resultaten uit een onderzoek. Met hoe meer feiten u kunt komen, hoe duidelijker u het kunt maken, hoe meer kans op een second opinion.
Start hiervoor een onderzoek naar uzelf, kijk in de dsm bij de diagnose en de signalen waar u aan moet voldoen. Zoek uit welke behandeling voor u passend zou zijn, wat u gaat helpen. Benoem deze punten in het gesprek. Zoek online naar de mogelijkheden van therapie, de wachtlijst en hulpaanbod.
Door de dsm te lezen en te kijken bij de diagnose die gesteld zijn, kunt u met goede punten komen waarom de diagnose niet klopt, door de diagnose te lezen die volgens u passend is kunt u punten maken waarom het die diagnose moet zijn. Lees verder op het internet van beide diagnose en maak voor en tegen punten.
Zorg dat u het verslag en de uitslag van het onderzoek krijgt en dat het aan u medisch dossier word toegevoegd. Zo kunt u er altijd op terug komen als u van hulp wisselt, om de juiste hulp te vragen. Het is niet vanzelfsprekend dat u het krijgt, blijf er achter aan zitten het is een belangrijk officieel document wat in uw medisch dossier thuis hoort.
Durft u het niet te bespreken met uw eigen behandelaar of psychiater, dan kunt u het vragen bij uw huisarts voor een doorverwijzing, de zorgverzekeraar kan u verder helpen met iemand te vinden voor het onderzoek. Vraag eventueel het juridisch loket voor meer informatie.