Wat is het?

Een signaleringsplan kan helpen bij het beter grip te krijgen op de angsten en paniek. Het geeft een duidelijk beeld van 4 fase van de angsten en wat u kunt doen om de angsten te verminderen. Angsten zijn voor iedereen anders en niet iedereen ervaart hetzelfde, hierdoor is een plan voor angsten persoonlijk en ziet elk plan er anders uit met andere oplossingen.

Voor de signalen van angst en paniek zijn 4 fase. Deze kunt u omschrijven als wind storm tornado en orkaan zodat u zich er iets bij kan voorstellen. De angst in de eerste fase is makkelijk te veranderen terwijl angsten in de 3 en 4 de fase moeilijk tot niet te veranderen zijn. Het signaleringsplan is belangrijk om meer duidelijkheid te krijgen over wat angsten met u doen, waar u het aan kunt herkennen en wat het voor u inhoud op dat moment.

Het plan kan helpen om signalen te verminderen door de oplossingen, het kan duidelijkheid geven over de oorzaak van de angsten, het kan zorgen voor een snellere actie door het erkennen en te weten wat u kunt doen, andere kunnen u beter helpen als het duidelijk op papier staat met dingen die andere voor u kunnen doen.

Herkennen

Voor het aanpakken van de angsten en paniek is het belangrijk te weten wat angst voor u inhoud. Hoe het voor u voelt, wanneer het opkomt, wat situaties zijn dat het meer word. Wanneer u meer weet van de oorzaak en het gevolg kunt u een start maken het aan te pakken. De oorzaak van angsten kan elke keer anders zijn, de gevolgen zijn vaak hetzelfde.

Hoe kunt u angst herkennen bij uzelf? Wat komt er op? Wat zijn gedachten die bezighouden? Wat is de oorzaak van de angsten? Hoe kunt u erkennen dat het hoger oploopt en hoe voelt u zich dan?

 • Fase 1 rustig. Er is geen angst aanwezig, alles verloopt normaal.
 • Fase 2 oplopend. De angst loopt op maar met een ademhalingsoefening of afleiding verminderen de klachten. Deze fase kan voorkomen naar een trigger van een woord of herinnering.
 • Fase 3 hoog. De angst is erg hoog en niet meer te corrigeren. De persoon krijgt vecht of vlucht gedrag. Deze fase kan komen door gedachten die angsten geven, waardoor der angsten hoger oplopen, bijvoorbeeld na een dag milde angsten en de trigger is een druppel. De nare trauma gedachten houden de angsten in stand. Paniek begint vanaf deze fase.
 • Fase 4 extreem. Er is extreem veel angst, u raakt in een crisis. In deze fase lopen gedachten gevoelens en emoties door elkaar heen, het is een warboel, zonder controle, het uiterste.

Behandelen

Het signaleringsplan kan helpen voor uzelf om meer duidelijkheid te hebben op papier, iets wat u erbij kan pakken en weet wat u kunt doen. Het kan helpend zijn voor naasten om meer duidelijkheid te geven over de verschillende fase van de angsten, of het kan makkelijk zijn om de angsten uit te leggen. Aan de hand van het plan kunt u het gesprek met een hulpverlener makkelijker voeren over hoe u zich voelt de verschillende fase en wat u kunt doen.

Wat zijn de mogelijkheden van behandeling? Zijn er hulpverleners die u kunnen helpen? Is er therapie mogelijk? Zijn er naasten die u kunnen helpen? Kunt u een hulplijn inzetten? wat kunnen naasten voor u doen in de fase van angst? Waaraan kunnen zijn het herkennen? Wat moeten ze juist niet doen?

Gevolgen

Wat zijn triggers die de angsten verergeren? Wat gebeurt er als het hoog is opgelopen? Wat kunt u wel en wat niet meer? Wat kunnen andere beter niet doen? Waar liggen de grenzen in angsten die u ervaart? Wat kunt u wel met een storm, maar niet met een orkaan? Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven? Waar houd u last van naar een storm of tornado?

 • Fase 1 rustig. Deze fase heeft geen gevolgen.
 • Fase 2 oplopend. Wanneer de angsten te snel oplopen kan deze een fase overslaan en direct naar fase 3 gaan waardoor er veel minder controle op te krijgen is.
 • Fase 3 hoog. Een persoon kan zich in deze fase onveilig gaan voelen. Hierdoor kan het komen op woorden moeilijk zijn, kan een persoon meer gaan stotteren. In deze fase gaat een persoon meer trillen en beven. Vanaf deze fase kunnen lichamelijke klachten zoals hartpijnen of migraine meer gaan opspelen.
 • Fase 4 extreem. In deze fase kan een persoon bevriezen van angst, hierdoor kan een persoon niet meer bewegen en voelt alles om de persoon heen onprettig en onveilig. Bij deze angst kan het zijn dat een persoon niet meer kan praten of niks meer kan zeggen.

Plan

Hoe kunt u de angsten aanpakken? Wat is er voor nodig? Wie kan u helpen? Wat zijn dingen die u zelf kunt doen? Wat zijn oplossingen voor meer rust? Hoe kunt u zorgen dat de angsten meer wegblijven?

 • Fase 1 rustig. Er is geen actie nodig. In deze fase kunt u kijken naar de angsten die u heeft gehad vandaag of van een week. Het is een rustige fase en hierdoor kunt u makkelijker denken over mogelijkheden die u heeft om de angsten te gaan aanpakken en voor afleiding zoekers te kijken welke helpen en welke niet.
 • Fase 2 oplopend. Let op de ademhaling en zorg dat deze weer rustig word. Probeer afleiding te zoeken in dingen die u leuk vind of door een wandeling te gaan maken, luister naar muziek en probeer de gedachten te veranderen door actief te luisteren. Maak een overzicht van 10 activiteiten die u kunt gaan doen om de angsten te verminderen, hang deze op een zichtbare plek waar u regelmatig langsloopt. Volg elke dezelfde stappen in activiteiten en bedenk regelmatig nieuwe.
 • Fase 3 hoog. Maak een crisisnoodplan met 4 stappen om weer een fase terug te gaan. Oefen het plan met regelmaat om het eigen te maken en om het steeds meer effect te laten hebben. Wat zijn de mogelijkheden bij veel angsten om te kunnen ontspannen, voor hulp, voor een veilig gevoel? Hoe krijgt u een veilig gevoel terug, wat is hiervoor nodig?
 • Fase 4 extreem. Wat zijn nog dingen die lukken in de laatste fase? Wat kunt u nog doen en wat zijn dingen die meer onmogelijk worden? Kunt u contact opnemen met een ander die u kan helpen, lukt het om te bellen en te praten? Maak een overzicht van dingen die kunnen helpen in deze fase en leg het apart weg. Neem het overzicht wanneer u in de fase bent en start er direct mee, zo heeft u de grootste kans dat het eerder stopt.