|

wat is het

De stress indelen in 4 fase wind storm tornado en orkaan, om een beter beeld te krijgen van de stress en te weten hoe u kunt handelen met de fase waarin u zit om het te gaan verminderen en een fase naar beneden te gaan. Het hebben van hoge signalen stress kan erg vermoeiend zijn voor de persoon, het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben met korte woorden.

2 herkennen

De 4 fase zijn te gebruiken in een signaleringsplan, het geeft duidelijkheid aan de stress. Het zijn woorden waar iedereen een gedachten bij heeft, het zou voor iedereen duidelijk zijn wat orkaan stress is. De hoogste fase stress die er is.

Wind = geen stress = lichte stress = de rustigste fase die er is, de fase waarin er geen stress is.

storm = spanning = matige stress = de fase dat stress, licht voelbaar word het geeft iets spanning, alles is onder controle te houden.

tornado = hoge stress = zware stress = overprikkeld = de fase waarin een persoon veel spanning ervaart, veel gedachten stromen, te veel triggers achter elkaar.

orkaan = extreme stress = de fase waarin een persoon in een crisis is, het is het toppunt wat een persoon aan kan.

3 behandelen

Om een beter beeld te krijgen van de stress is het belangrijk te starten met hebt maken van plannen. De behandeling en de aanpak kunnen zorgen voor een duidelijker beeld en een manier om direct te handelen.

Wind = de fase voor het maken van plannen voor meer duidelijkheid te krijgen vaan de problematiek, om het beter te leren begrijpen en het beter aan te kunnen door de stress in te delen en te zoeken naar de gevolgen en de oorzaken. Door de gevolgen te weten kunt u een preventieplan inzetten.

storm wat is voor u het verschil tussen een tornado en een storm? Waarom is het een storm en geen tornado? Wat is het verschil? Wat geeft de spanning en stress? wat zijn de oorzaken van dit? Hoe kunt u voorkomen dat het een tornado word? Hoe voelt het? hoe kwam het op? Hoe voelt u het opkomen?

tornado Alles gaat een stuk moeilijker, het kan zijn dat een persoon moeilijker uit de woorden komt of meer gaat stotteren, het kan zijn dat een persoon meer boos word van de spanning, de druk loopt op in het lichaam. De stress geeft veel druk, hierdoor is het moeilijk controle erover te houden, het kan zijn dat er veel meer schommelingen zijn in het gevoel en emoties. De balans is moeilijk te vinden en veel dingen voor meer rust helpen niet meer.

orkaan = een crisis kan een persoon vaak niet alleen oplossen hiervoor is hulp nodig van een hulpverlener of een naasten. het is belangrijk te weten wie u kunt bereiken en wanneer. Het moet duidelijk kort staan opgeschreven aangezien het lastig is om te denken in deze fase. Wie kan u helpen op dit moment? Wat zijn dingen die nog lukken en wat niet? Het voorstellen van een crisis kan door te denken in een bui en dan het ergste wat zou kunnen gebeuren. Hoe zou u reageren? Wat zijn dingen die u dan moet doen?

4 gevolgen

Aan de 4 fase zitten gevolgen deze gevolgen kunnen per fase worden ingedeeld, het is belangrijk de gevolgen te kennen om ze zoveel mogelijk te voorkomen. Door te weten hoe ze opkomen kunt u ze steeds een stap voor zijn.

Wind is een fase waarin geen gevolgen zijn.

storm = is de fase waarin spanning gaat toenemen, hier moet op worden gereageerd om het niet verder te laten oplopen. Het is belangrijk te weten wat u moet doen in deze fase. Een persoon die regelmatig deze fase heeft kan dit ook al start van de dag hebben en geen wind meer ervaren.

tornado = opletten, het is nog 1 stap verwijderd van een crisis. De persoon heeft veel spanning en hoge stress, het voelt als stromen door het lichaam, de persoon gaat meer pijnklachten ervaren. De gedachten gaan vaak in stromen en deze worden door de stress in stand gehouden en worden vaker negatief.

wanneer een persoon de grip niet kan terug vinden op de stress kan het alleen nog maar hoger oplopen naar een orkaan. de rust word steeds minder en de gedachten en stress steeds meer. De persoon raakt verstrikt in de eigen gedachten, waardoor het een crisis kan worden.

orkaan = crisis, dit zorgt ervoor dat een persoon zeer hoge signalen ervaart en het en warboel word voor de persoon, het gevoel, emoties en gedachten kunnen door elkaar gaan lopen. De persoon kan het overzicht hierdoor kwijt raken. Wanneer een persoon vaak deze fase heeft kan het chronische stress worden.

5 plan

Wind = het onderzoeken en het starten van een onderzoek nar u zelf. in deze fase is het een periode dat u kunt uitzoeken, leren en verbeteren. Het verbeteren op een rustig moment geeft nieuwe inzichten in wat moeilijk is, het maken van plannen en het bijhouden van een dagboek kan hierbij helpen. Het is belangrijk te lezen over de stress, de gevolgen en wat het kan betekenen voor het lichaam. lees de vele tips en adviezen wat u eraan kunt doen om het te verminderen. Het informeren is belangrijk bij de aanpak van de stress.

storm = de fase om afleiding zoeken mogelijk te maken, door te gaan sporten, door uit de omgeving te gaan, door te praten, door het van u af te schrijven, alles is mogelijk al het maar rust geeft om terug te komen in wind. Het is een fase voor het kijken naar mogelijkheden die u heeft om stress minder op te laten komen, wat zijn dingen die triggeren? wat zijn dingen die bezig houden? Wat zijn momenten waarop het minder ging? Hoe kunt u meer leren van vorige momenten? Door goed na te denken over de vorige momenten kunt u een nieuwe manier bedenken hoe u het in het gevolg gaat aanpakken, hierdoor kunt u steeds de oplossing verbeteren.

tornado Het is belangrijk om naar een andere ruimte te gaan, een ruimte of een plek waar het beter aanvoelt, het kan even duren maar naar buiten gaan kan helpen het terug te krijgen naar storm. Het kiezen van een andere plek veranderd de gedachten. Hoe kunt u tornado zoveel mogelijk voorkomen? wat is er voor nodig meer balans te krijgen in de fase om het mogelijk te maken? Hoe kunt u meer dagelijkse rust in het leven brengen? wat zijn dingen die u kunt doen in een tornado wat helpt? het is belangrijk een overzicht te hebben van activiteiten die helpen.

orkaan = is het belangrijk dat u een crisis noodplan heeft en deze kunt toepassen, het plan kan helpen om een fase terug te komen en vanuit daar weer meer rust te vinden. het is belangrijk een plan te hebben met actie die u direct kunt toepassen om de crisis te verminderen of hulp in te schakelen. Een orkaan kan veel invloed hebben op de persoon, het is belangrijk het te verwerken en bespreekbaar te maken. Wanneer een crisis vaker voorkomt kan een persoon hier veel last van hebben. De gedachten kunnen een persoon meer bezig houden. Het nare moment kan als traumatisch worden ervaren.

Code groen

1 wat is het?

De basis stress is de stress die u ervaart op een normale goede dag. Er is niks aan de hand en het verloopt rustig. De stress is makkelijk aan te pakken of zeer weinig voor.

2 herkennen

 • ⚁ code groen = fase 1 = 10% stress
  • Bijvoorbeeld bij ochtend stress, al denkend opstaan
  • Tintelingen, spanningen,
  • Positieve oplossingen
 • Af en toe een beetje stress maar het zakt makkelijk en afleiding helpt.
 • Trigger zijn makkelijker aan te pakken of hebben minder invloed

3 behandelen

 • Wees voorbereid dat het ook in een klap anders kan zijn.

4 gevolgen

 • De stress heeft hier nog geen gevolgen.

5 plan

 • In een rustige code is het juist een mooi moment om te kijken naar de andere codes.
  • Door de andere code in te vullen krijgt u een duidelijk beeld van ergere momenten. Door hier een goed beeld van te hebben en de signalen te kennen kunt u ze al deels voorkomen.
  • De codes geven een stappenplan hoe u de stress van te voren kunt stoppen waardoor u minder snel in buien komt.
  • Leer van de momenten uit het verleden en schrijf aan de hand van deze situaties het stappenplan
 • Weet hoe u kunt handelen in stress situaties

Code geel

1 wat is het?

Code geel in stress betekend dat u veel stress heeft met ongeveer 75% van wat u aankunt. Bij code geel is het raadzaam hulp te gaan zoeken of een cooling down voor gedachten en stress, helemaal ontladen. Het nadeel van deze fase is dat wat u probeer niet altijd helpt en meerdere oplossingen moeten worden geprobeerd.

2 herkennen

 • ⚁ code geel = fase 2 = 50% stress
  • Bijvoorbeeld door het nieuws, herbelevingen, iets niet na komen voor langere tijd
  • Gedrag verandering harder praten, negatiever denken
  • Positieve oplossingen
 • Veel maal gedachten of piekeren
 • Oplopende stress en gedachten, overprikkeling
 • Gedachten worden stromen
 • Meer vermoeidheid, verminderde eetlust

3 behandelen

 • Door regelmatig in deze fase te zitten kan de fase een nieuwe stress grens worden en u het normaler vinden dat het zo hoog is, u ervaart het dan meer als normaal,doordat de grens is verlegt.

4 gevolgen

 • De persoon is vaker en sneller overprikkeld. In deze fase is het al belangrijk een stop in te zetten in signalen, emoties en gevoelens, om het niet tot code oranje te laten komen.
 • De persoon ervaart veel druk in het hoofd en heeft veel last van geluiden. Hoe harder deze gaan hoe harder ze binnenkomen.
 • De persoon krijg warmte wisselingen van koud naar warm en terug
 • In deze fase is het vaak laat maar, het zal allemaal wel, wat heeft het nog voor nut.

5 plan

 • Maak uw eigen code groen, code geel, code oranje en code rood schema, met daarin uw eigen signalen en wat hoort bij welke fase. Dit geeft meer duidelijkheid aan een begeleider of naasten.
 • Houd dagelijks het dagboek bij om signalen beter te leren begrijpen en te erkennen. Schrijf hierop wat u heeft gedaan om een mogelijke oplossing te vinden. Heeft de oplossing gewerkt of heeft het een aanpassing nodig?
 • In deze fase is het belangrijk afleiding te zoeken en uw hoofd leeg te maken door actief te sporten en te bewegen. Ga daarna een aantal relax of ademhalingsoefeningen doen.
 • Plan vaste momenten in om de dag na te lopen en wat er goed ging. Deze code kunt u deels voorkomen door actief bezig te zijn met het letten op signalen en de situatie te herkennen waar u in zit, door te kijken naar het verleden en eerdere buien.

Code oranje

1 wat is het?

Code oranje is 1 code verwijderd van zware crisis. Deze stress levert vaak veel lichamelijke klachten op. Het is een moeilijke tijd om deze stress te door staan. De dag na deze hoge stress heeft de persoon er vaak nog last van en moet een dag bijkomen, op deze dag erna kan een persoon dan vaak weinig doen omdat het veel stress heeft gekost.

2 herkennen

 • ⚂ code oranje = fase 3 = 75% stress
  • Direct bij tuin gereedschap, vuurwerk, trigger op trigger zonder rust
  • Lichamelijke klachten, pijnen, hoesten en benauwd
  • Moeilijk uit de woorden komen
 • Geen rust kunnen vinden
 • Verslikking
 • Vol hoofd
 • zwaar overprikkeld raken
 • in de ochtend getriggerd zijn en in de middag bijgekomen
 • Gedachten die malen en veel stress veroorzaken
 • Geluiden of situaties die triggeren en blijven hangen in gedachten

3 behandelen

 • Weet en ken uw signalen en weet hoe u moet handelen
 • Denk eens vanuit de andere persoon, wat zou hij/zij doen? Wat is dan de oplossing? Het advies voor een ander is vaak makkelijker dan voor uzelf.

4 gevolgen

 • Wanneer een persoon deze stress langere tijd ervaart krijgt het chronische stress die vaak begint bij code geel of code oranje.
 • Vanuit deze fase kan een persoon makkelijk door schieten naar code rood.
 • De oorzaken van stress houden de persoon bezig en de persoon kan het niet loslaten, verwerken. Hierdoor worden gedachten stromen erger met de snelheid van tornado en neemt de stress ook snel toe. De gedachten, prikkels hebben een negatieve invloed.

5 plan

 • de fase
  • Wat betekend deze fase voor u?
  • Hoe kunt u deze fase erkennen?
  • Wat hoort er bij deze fase in gevoel emoties gedrag?
  • Wat kunt u nog doen in deze fase?
  • Waaraan kunnen andere erkennen dat u deze fase heeft?
  • Wat zijn de gevolgen van deze fase?
 • In deze fase is het belangrijk rust te zoeken en te krijgen.
  • Wat is een oplossing om deze rust te vinden?
  • Wat kunt u doen en wat helpt in deze fase?
 • Maak een crisis noodplan voor het moment van deze fase. Door 4 simpele stappen heeft u meer controle over de emoties gevoelens en gedachten die veel al de stress veroorzaken. Wanneer u uit deze fase komt, word het geen crisis.

6 naasten

 • Wat zouden naasten voor u kunnen doen in deze fase?
 • Wat zou u willen dat naasten doen?
 • Wat zou kunnen helpen?

Code rood

1 wat is het?

Extreme stress kan voorkomen wanneer het een opstapeling is van momenten achter elkaar of als een persoon een langere tijd getriggerd word. Het kan ook zijn dat een persoon door een trigger van code groen naar code rood gaat in een paar seconde.

extreme stress = Dit is de zwaarste fase van stress, deze fase kunt u niet alleen oplossen.

2 herkennen

 • ⚃ code rood = fase 4 = 100% stress
  • Alle signalen van fase 1,2 ,3 in het extreem
  • Praten is niet mogelijk
 • alles signalen in extreme hoeveelheid, veel stress, angst, paniek
 • Veel lichamelijke klachten
 • De persoon zit zo hoog in de stress dat het zelf er niet kan uitkomen
 • Het gedrag, gevoel emoties lopen door elkaar heen, rollercoaster
 • De mogelijke oplossingen om de stress te verminderen helpen tegendraads
 • De stress voelt vaak als luchtbellen die stromen als de bloedbaan. De stromingen voelt u in het gehele lichaam. Naar enige tijd krijgt u meer last van klachten in de rug, schouders of hoofd
 • Chronische stress + triggers

3 behandelen

 • de code geeft meer duidelijkheid bij stress en gedachten

4 gevolgen

 • Zeer negatief denken
 • Van deze fase kan een persoon een hart of hersen infarct krijgen
 • De persoon heeft last van orkaan gedachten en gedachten stromen, dit zorgt ervoor dat de persoon soms niet meer weet wat te doen.
 • De personen met deze hoeveelheid stress hebben veel gedachten stromen en worden door alles getriggerd. Het enige wat de persoon kan helpen is een stille ruimte waar het geen geluid is. Wanneer een persoon in deze emoties naar de mentale gezondheidszorg gaat word het vaak als verward gedrag gezien.

5 plan

 • Vragen
  • Wat betekend zware stress voor u?
  • Waar heeft u last van?
  • Hoe kunt u herkennen en stoppen?
  • Wat lukt u nog wel in deze fase?
  • wat lukt u niet meer?
 • maak een crisis noodplan dat u weet te handelen op het moment dat.
 • Leer van vorige momenten om deze fase te voorkomen. Kijk zoveel mogelijk terug en kijk welke punten u kunt aanpakken om het te voorkomen.