Wat is het?

Een op de tien Nederlanders gebruikt slaappillen. Vaak gebruiken oudere of personen met mentale problematiek. Slaapmedicatie heeft u in verschillende vormen: inslaper en doorslapers of een combinatie van beide. De meest voorgeschreven slaapmedicatie zijn benzodiazepinen en Temazepam. Slaapmedicatie is een hulpmiddel voor op de korte termijn en bij acute problemen.

Herkennen

Een slaapmedicatie geeft vaak het gevoel dat u beter en meer slaapt en dat u beter op staat. Vaak slaapt u beter, doordat er door de medicatie niet mogelijk is te piekeren of u heeft minder last van nachtmerries. Slaapmedicatie stopt gedachten zodat het makkelijker word om in te slapen en door te slapen. Meestal duurt het ongeveer 1 uur na inname dat de medicatie gaat werken. Het verkort 20-30 minuten van het inslapen. Slaapmedicatie is een verslavend product en het is belangrijk u te houden aan de voorschriften van de apotheek. Het mag niet langer dan 14 dagen worden voorgeschreven. Het is belangrijk dan te stoppen omdat het anders steeds moeilijker word uit u zelf te kunnen slapen. Slaapmedicatie word vaak voor geschreven voor personen met mentale problematiek. De personen hebben vaak veel last van de gedachten waardoor ze geen rust kunnen vinden om te kunnen slapen. Bij iemand met PTSS kan het zijn omdat een persoon regelmatig nachtmerries heeft.

Behandeling

Slaap medicatie mag niet langer worden voorgeschreven dan 2 weken. Neem de medicatie om de dag om 1 dag zelf in slaap te vallen of te proberen en later te nemen en 1 dag met medicatie. Slaap medicatie word vaak te lang voor geschreven in de mentale gezondheidszorg. De medicatie kan worden aangevraagd bij een huisarts of een behandelaar, deze kijken naar de oorzaak van de klachten en kunnen het voorschrijven. Ook de crisisdienst kan besluiten het voor te schrijven voor 1 nacht.

Gevolgen

Langdurig gebruik van slaapmedicatie zorgt ervoor dat u niet meer kunt slapen zonder medicatie. Hierdoor heeft u na het stoppen enkele dagen meer moeite met inslapen of doorslapen. Na enkele dage trekt dit bij. Door slaapmedicatie krijgt een persoon minder het gevoel van slaap, dat het moe is, dat het rust nodig heeft. Een persoon neemt de medicatie en kan slapen, hierdoor neemt het gevoel meer af en kan dit nadelig zijn wanneer een persoon stopt. Door slaapmedicatie kunt u slapen, maar het heeft meer gevolgen als u daarna niet meer kunt slapen zonder, het is belangrijk om het medicijn niet te lang te nemen en alleen voor het moment, probeer zoveel mogelijk vanuit uzelf te kunnen slapen. Wanneer u 1 dag over slaat, is de kans groot dat u die nacht niet slaapt of dat u de volgende dag moeilijker slaapt. Het lichaam is gewent aan de stof en heeft dit nodig om te slapen, wanneer het dit mist geeft dat een reactie in gedachten.

Plan

Wat de medicatie met u? Slaapt u echt beter? Bent u goed wakker ’s ochtends? Hou bij in het slaapschema hoe de medicatie verloopt en wat de bijwerkingen zijn. Het is belangrijk oom de bijwerkingen te bespreken met de arts. Vermeld hoe u ’s ochtend wakker word, bent u wakker of nog duf? Het kan aan de dosis van de medicatie liggen en dat deze te hoog is.

Praat over de oorzaken van het slaapprobleem en verwerk het laat het los en start opnieuw. Het is belangrijk gedachten en gevoel te bespreken om minder te piekeren, hoe meer u piekert hoe minder het verwerkt is hoe meer invloed het heeft op de nacht. Ga overdag of vroeg in de avond sporten. Probeer een alternatief te bedenken wat u kunt doen om beter te gaan slapen door bijvoorbeeld overdag heel actief te zijn. Doe een uur voor het slapen iets ontspannends door het doen van relax of ademhalingsoefeningen.

Houd een vast ritme aan in de tijd dat u naar bed gaat en opstaat. Doe geen dutjes overdag, dit verstoord het dag nacht ritme en hierdoor slaapt u ‘s nachts minder goed. Zorg voor een rustige, koele slaapkamer en een lekker bed. Kom alleen in uw slaapkamer om te slapen. Gebruik de slaapkamer niet als werk-, studeer- of tv-kamer. Zorg dat de kamer is opgeruimd.

Als het slapen niet lukt, sta dan op en ga in een andere kamer iets anders doen. Ga pas weer naar bed als u moe bent. Zet een muziekje op die u rust geeft. Zet niet de tv aan hierdoor blijft u langer wakker. Neem wat te drinken en te eten en probeer het daarna opnieuw. Neem geen koffie ‘s avonds en neem geen alcohol om in te slapen. Neem twee tot drie uur voor het naar bed gaan geen vast voedsel. Heeft u nog trek neem dan een liga of een toetje.