Slaapproblemen door corona

1 Wat is het

Door een virus in het land kunnen vele personen in de problemen komen met de slaap. Door dat er vaak veel onduidelijk is, omdat het zorgen maakt of omdat een persoon er over piekert of maalt. Juist in een onzekere tijd is het belangrijk goede nachtrust te hebben van minimaal 6 uur aan een stuk. Door te weinig nachtrust kunt u mentale problematiek krijgen. Een pandemie is iets groots, het is logisch dat personen zich hier meer zorgen over maken en dat het moeilijker is in deze periode om rust te vinden om goed te kunnen slapen. Het zorg voor meer zorgen stress en vele ander signalen waardoor de gedachten moeilijk zijn stop te zetten.

Herkennen

De situatie is nieuw, plotseling waardoor het meer als een overval in de gedachten komt. Hierdoor kan het hoofd, het soms lastig verwerken. Het kan aanvoelen als meer een vol hoofd. Personen hebben vaak veel gedachten en gedachten stromen. De gedachten worden meer vastzittende gedachten waardoor het een persoon een gehele dag kan bezig houden. Piekeren, bezighoudende gedachten. De gedachten over het virus houden bezig, omdat veel onduidelijk is, het soms niet logisch is, het tegenstrijdig is, waardoor het lastiger is de rust te vinden en in slaap te vallen. De situatie is voor iedereen nieuw, hierdoor is er weinig over betekend, hierdoor zijn er veel meer personen met signalen die last hebben van angst stress of paniek, of meer gedachten.

Meer stress dan anders door het nieuws, informatie, adviezen en of nieuwe adviezen. Niet alle informatie is kloppend waardoor er tegenstrijdig nieuws is, hierdoor is het lastig om er minder over na te denken en het los te laten, het heeft geen oplossing of geeft geen duidelijkheid.Stress voor besmetting, of mondkapjes stress, de stress is er vaak de gehele dag of wanneer er personen zijn een mondmasker dragen. Het geeft herinneringen die de stress verhogen. Door mondmasker angst kan een persoon veel angst ervaren wat samen gaat met veel stress. Angst om besmet te raken kunnen zorgen dat er meer angst is overdag waardoor een persoon dit eerst moet verwerken voor het rust heeft om te slapen.

Onzekere tijd, hoeveel mensen worden ziek en hoe ziek? Hoeveel personen overlijden? Het is onduidelijk hoe het verloop van het virus is, hierdoor zijn er meer zorgen waardoor een persoon meer angst kan hebben, waardoor de nachtrust minder is. Onrust in huis, omdat het anders is, het is een totaal andere situatie als u gewent bent, iedereen is thuis voor langere periode, dit geeft meer stress en onduidelijkheid, er moet een nieuwe balans worden gezocht.

Behandelen

een goede balans vinden in activiteit en ontspanning. Door overdag actief te zijn en alles zoveel mogelijk lot te laten en uw zinnen te verzetten kunt u beter slapen. De nachtrust kan verbeteren door het virus te accepteren en meer los te laten, door te weten dat u het goed doet, door u aan de regels te houden, maakt u zich minder zorgen over het virus.

Gevolgen

Niet houden aan adviezen. Wanneer iemand zich niet aan de adviezen houd, kunnen andere hier boos of geïrriteerd over raken. Dit heeft ook vaak te maken met de extra stress, minder slapen en de onrust die er heerst in het land.

Door minder slapen bent u meer prikkelbaar en heeft u meer stemmingswisselingen en kunt u minder goed alles aan. Hierdoor ontstaan meer buien. Door meer samen te zijn ontstaan er meer spanningen, waardoor er meer ruzies kunnen voorkomen. Door erover de denken, malen, krijgt het hoofd geen rust, waardoor slapen moeilijker word. De persoon krijgt meer last van vastzittende gedachten die kunnen zorgen voor mentale problematiek. Het omdraaien van het dag en nacht ritme door niet kunnen slapen in de nacht, zorgt voor een verdraaid nachtpatroon waardoor een persoon minder daglicht heeft en er vaak een verandering is in het voedingspatroon.

Het is belangrijk slaapproblematiek goed in de gaten te houden en op tijd aandacht hiervoor te vragen. Door lang te wachten kunnen problemen verergeren waardoor er een probleem komt in het in slapen, doorslapen of dag en nacht ritme tot een slaaptekort tot chronische slaapproblematiek. Door verminderde nachtrust kan een persoon sneller een depressie oplopen. De verminderde nachtrust kan ervoor zorgen dat een persoon overdag minder kan doen en het invloed heeft op het dagelijks leven.

Plan

Houd een schema bij van de momenten van nachtrust het aantal uur dat u heeft geslapen? Houd het schema voor minimaal een week bij. Hoe vaak werd u wakker? Waardoor werd u wakker? Wat heeft u wakker gehouden?

Het is belangrijk de zorgen rondom het virus te bespreken, iedereen kent de zorgen. Door erover te praten kunt u het meer loslaten. Schrijf zoveel mogelijk de gedachten van u af voor u gaat slapen, hierdoor gaan vastzittende gedachten meer weg waardoor u meer rust heeft. Start dagelijks meet relaxen door een ademhalingsoefening of door yoga. Door dit dagelijks te doen leert u een manier om makkelijk in slaap te vallen en door te slapen, omdat het hoofd meer rust heeft.

Maak een afspraak met de huisarts en maak het schema bespreekbaar. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de problematiek en wat het dan maakt dat u veel minder slaapt. Vraag om ondersteuning en hulp voor het slaapprobleem en waar u terecht kunt. Vraag eventueel om medicatie.

Zorg voor een goede dag en nacht structuur en zorg voor een balans in actief en ontspanning. Ook al heeft u slecht geslapen probeer pas te gaan slapen in de avond om het patroon niet te verdraaien. Ontstressen door schrijven sporten, praten, activiteiten. Bedenk leuke dingen die in huis of in de mogelijkheden die er zijn wel kunnen. Probeer de positieve dingen te zien van het virus, zoals verbeteringen, de hulp die word geboden.

Stop het nieuws voor even en beperk het tot 2x per dag 1 uur. Zorg dat u voldoende tijd heeft om bij te komen van het nieuws voor u gaat slapen. Plan vaste momenten in om het nieuws te lezen, het is zwaar en kom veel meer binnen dan anders, waardoor u meer over na denkt en het de nachtrust verstoord. Hoe minder u er van leest over een dag, hoe meer rust u heeft. Door 2x per dag te lezen, bent u er minder mee bezig dan 1 dag op sociaal media. Wanneer u gaat slapen begint u met een ademhalingsoefening, hierdoor heeft u direct meer rust. Door de ademhaling onder controle te houden ervaart u minder stress of minder gedachten. Vermijd sociaal media beperk het gebruik tot maximaal 1 uur per dag. Dit voorkomt dat u te veel leest aan informatie waarover u zich druk gaat maken of zorgen gaat maken. Door sociaal media met afbeeldingen en video’s van het virus word u nachtrust niet beter.