Wat is het

Wanneer u de herbeleving laat voor wat het is, heeft u hier het minst last van. Meestal is het na de herbeleving klaar, ook al heeft u wel extra stress. Maar het nadeel hiervan kan wel zijn dat u van de ene in de andere herbeleving gaat, bij meerdere trauma’s of in gedachten blijft hangen die herinneren aan het trauma. Waardoor u de gehele dag hier mee bezig bent. Ook van herinneringen en gedachten kunt u last hebben zonder dat het een trauma is, vaak zijn de gedachten negatief gestemd, wat u meer somber of depressief maak. Maar de oorzaak is dan de gebeurtenis die de herinneringen oproept.

Herkennen

Wanneer een persoon lange tijd de negatieve gedachten heeft krijgt de persoon meer last van stress angst en paniek. Vaak tornado of orkaan van gedachten in herbeleving. Herbelevingen kunnen een persoon onzeker maken en veel gedachten stromen losmaken. Trauma worden herinnerd tot op het kleinste detail, zo zijn ook herbelevingen.

Bij herbelevingen van het trauma kunnen heftige effecten zijn, bijvoorbeeld trillen van angst, optreden als iemand eraan herinnerd wordt. Ook kunnen negatieve emoties angst, afschuw, woede, schuld of schaamte worden ervaren. Deze negatieve emoties worden geassocieerd met overweldigende, pijnlijke ervaringen. De lijdensdruk van mensen met (complexe) PTSS is mede door deze negatieve emoties vaak hoog

Komt vaak heftig op of in opbouwende fase. Hierdoor is dit een van de weinige signalen die dagelijks aan gepakt kan worden om verlichting te brengen bijvoorbeeld met muziek of met actief afleiding zoeken. Maar op den duur gaan deze mogelijkheden ook averechts werken en signalen worden chronisch. De stress loopt dagelijks veel op en schommelt waardoor het voor een persoon moeilijker is om hier een balans in te krijgen waardoor er meer wisselingen zijn.

Het is belangrijk te weten wat het gevoel van spanning veroorzaakt en het te gaan aanpakken, door goedkeuring aan de spanning te geven zijn er mogelijkheden om het om te draaien naar een aanpak van de spanning. Oke ik ben nu gespannen en zit in fase storm en ik moet terug naar wind, hiervoor ga ik nu direct starten met het zoeken van afleiding.

Behandeling

Als u een herbeleving voelt aan komen en uw gedachten gaan meer na de herbeleving, probeer u zo in te spannen, dat u aan iets, groter dan u trauma, leuks gaat denken zoals de laatste vakantie of een dag je uit, blijf hier aan denken tot de negatieve gedachten stoppen. De negatieve gedachten stoppen wanneer u een gedachte grens over gaat.

Herbelevingen en trauma kunnen worden aangepakt met EMDR, hier nemen ze een beeld die word vervaagt in uw hoofd, waardoor dit beeld niet meer zoveel op de voorgrond staat. Aan de herbelevingen kunt u zelf ook iets doen. Bedenk bij elke herbeleving dat u daar niet bent, dit zorgt ervoor dat u geen paniek of angst buien krijgt. Hoe meer paniek, hoe erger de bui. Door te zorgen voor afleiding denkt u minder over de trauma’s, waardoor ze minder op de voorgrond staan

Het erkennen geeft duidelijkheid voor uzelf, ik heb nu veel spanning, ik moet in actie komen en het niet laten oplopen, het is een bevestiging. Het erkennen van het gevoel, gedachten, emotie kan helpen het de volgende keer eerder te erkennen, door te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren. Bekijk de oplossing die u nu heeft gebruik en verbeter deze steeds. Zo kunt u leren om beter de problematiek te begrijpen en er beter meer om te gaan.

Het herkennen van de problematiek is belangrijk bij het verwerken van de problematiek, om het meer los te kunnen laten en er weer rust in te vinden. Het verwerken van de problematiek kan soms lang duren als er een hoge fase is, weet hoe u moet handelen in een hoge fase en in het geval van een crisis, met het crisis noodplan. Oefen het plan regelmatig in kleine buien voor een effect in een crisis.

Het erkennen en herkennen van de spanning bij uzelf kan duidelijkheid geven over hoe lang het al aanhoud en of het alleen een tijdelijke spanning is door een gebeurtenis of dat het ernstiger is er u richting overspannen gaat. Het is zeer belangrijk het in de gaten te houden hoe vaak het opkomt en niet te lang af e wachten voor u hulp gaat vragen.

Gevolgen

Van spanningen in het lichaam heeft iedereen wel een last, van vastzittende spieren of krampen. Wanneer een persoon veel dingen achterelkaar heeft meegemaakt, blijft vaak de spanning enige tijd aan. Een persoon kan hierdoor moeilijk de rust vinden. De spanning kan te hoog zijn en na een ademhalingsoefening niet afnemen. Hierdoor kan een persoon veel stress blijven ervaren. De spanning is vaak hoog door gedachten die nog bezig houden, veel gebeurtenissen of drukte. De persoon ervaart overdag meer spanningen en bij het ontspannen blijft de spanning meer aan.

De spanning is hoog en kan zorgen voor veel signalen die hoog oplopen. De spanning van stress voelt aan als spierkrampen. De personen met mentale problematiek kunnen hier regelmatig door stress of angst of door medicatie last van hebben. De spanning kan hoog zijn door gedachten die te snel achter elkaar volgen, waardoor het een gedachten stroom word. De spanning kan niet verminderen wanneer de gedachten aanhouden, de persoon aan het piekeren is of maal gedachten heeft.

Gebeurtenissen kunnen zorgen voor meer spanning wanneer er veel gebeurtenissen achter elkaar zijn of heftige momenten. De spanning kan enige tijd hoger blijven, tot een persoon het heeft verwerkt of het is opgelost. Buien kunnen zorgen dat de spanning tijdelijk heel hoog is deze kan langer aanhouden als de gedachten meer negatiever zijn. Wanneer een persoon van tornado naar wind gaat moet de spanning veel afnemen. De spanning kan vaak niet in 1x geheel minder worden waardoor een persoon eerst in hoog storm is, laag storm en dan hoog wind.

Trauma gedachten kunnen zorgen dat spanning minder vaak afneemt waardoor een persoon een gehele dag meer spanningen ervaart door de gedachten en de signalen. Een persoon kan last hebben van chronische spanningen

Wanneer een persoon veel spanningen ervaart in het lichaam kan het meer last krijgen van lichamelijke klachten en spierpijn klachten. De spieren gaan sneller vastzitten en de persoon kan meer last hebben van hoofdpijnen. Door de pijnklachten in de spieren kan een persoon minder goed bewegen en functioneren.

Wanneer personen moeilijker kunnen ontspannen blijft spanning op de spieren staan. Een persoon rust te weinig uit en het lichaam kan niet herstellen. Wanneer een lichaam minder hersteld kan een persoon steeds minder goed de rust vinden en kan een persoon de rust kwijt raken. Door meer spanning in het lichaam kan een persoon problemen krijgen met de voeding en een verminderde eetlust hebben. Een persoon kan hierdoor veel afvallen in een korte tijd.

Plan

Verminderen

Wat kunt u doen wanneer u zit in tornado? wat kunt doen om het een storm te laten worden? Afleiding zoekers kunnen helpen met het zoeken van mogelijkheden om signalen te verminderen. Door voor elke fase oplossingen te bedenken en hier dagelijks actief mee te zijn en te verbeteren komen signalen minder vaak op.

Zorg voor meer rust door te relaxen, gedachten van u af te schrijven, door te praten, door te kijken naar vorige momenten en te kijken naar verbeteringen Wanneer u nog veel spanning ervaart in het lichaam, is het belangrijk om te gaan bewegen te rekken en te strekken of te gaan lopen. De spanning moet uit het lichaam. Door de spanning van te houden kan een persoon meer pijnklachten krijgen.

Het is belangrijk gezond te eten en te letten op de voeding die stress verhogend is. Het is belangrijk voldoende te rusten en te slapen o het lichaam te laten herstellen. Het is belangrijk om voldoende te bewegen om vastzittende spieren te voorkomen. Kijk naar de dagelijkse planning en plan deze met voldoende rustmomenten. Praat over de stress en wat dit voor impact heeft op uw leven en vraag om tips en adviezen.

Oorzaak

Waar komt de spanning vandaan? wat is de oorzaak hiervan? Het is belangrijk om te onderzoeken en inzicht te krijgen, waar de spanning vandaan komt, wat het met u doen en welke signalen het oproept. Het gevoel dat u nu heeft is belangrijk om te onthouden voor vorige momenten en om ze in de toekomst te erkennen om eerder actie te ondernemen.

Wat is de oorzaak dat het minder goed lukt? Wat zijn de gedachten van het moment? Wat houd u bezig? Spreek zorgen uit en praat erover, schrijf zoveel mogelijk gedachten van u af.

Wat lukt?

Wat zijn dingen die lukken op het moment en de de stress verlagen? Wat zijn dingen die altijd werken en welke werken soms? Wat is hiervoor nodig? Wie kan u hier bij helpen? Waar ligt de oorzaak en hoeveel stress geeft het? Wat kunt u doen met bewegen en sporten? Wat zijn mogelijkheden van afleiding zoeken of een ontspanningsoefening?

Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de oplossingen die er zijn er wanneer u deze kunt toepassen. Hiervoor is het handig een signaleringsplan te gebruiken en te werken met 4 fase wind storm tornado en orkaan. Bedenk hoe u de omstandigheden kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven.

Geef duidelijk bij andere aan dat de spanning op dit moment voor u te hoog is, zodat er begrip kan zijn voor de situatie en er samen gekeken kan worden naar een oplossing. Het aangeven zegt dat u de verschillende fase leert begrijpen. Het voorkomt veel problematiek. Door duidelijk aan te kunnen geven in welke fase u zit word u beter begrepen en kunnen naasten u direct helpen waar het nodig is.

Het is normaal in een onzekere periode meer spanning en stress te voelen. Iedereen heeft er op dit moment in corona meer last van. het erkennen kan helpen met het accepteren van de situatie waardoor u minder stress ervaart. Wacht niet te lang met het vragen van hulp om de problematiek aan te pakken.

Werkt minder

Wat zijn dingen die u kunt gaan doen voor de rust? Wat zijn dingen die niet werken? Hoe lang werkt bijvoorbeeld het luisteren naar muziek en wanneer helpt het en wanneer niet? Om minder stress overdag te ervaren kunt u gebruik maken van de code wind storm tornado en orkaan, met daarbij een activiteiten overzicht voor afleiding zoeken

Het is belangrijk om het om te draaien en te kijken hoe u van de spanning weer af komt, door meer rust te gaan zoeken, afleiding zoeken, een ademhalingsoefening of door te gaan bewegen of het van u af te schrijven of te praten. Het is belangrijk dat de gedachten meer rust krijgen om meer rust te ervaren door bijvoorbeeld het luisteren van muziek.

Beperk zoveel mogelijk triggers die te maken hebben met corona zoals het nieuws of woorden die eraan herinneren. Geef de woorden die meer spanning opleveren door aan andere zodat zij er rekening mee kunnen houden. Kom minimaal op sociaal media en vermijd zoveel mogelijk de #. Beperk het nieuws in tijden dat het veel over 1 onderwerp gaat tot 1 x per dag, vermijd zoveel mogelijk de praatprogramma’s.

Elke dag

Het elke dag bezig zijn met stress is een goede manier om meer te leren van uw eigen stress, het geeft een duidelijk beeld hoe het verloop is en wat u eraan kunt doen. Heet leren van vorige momenten en het terugkijken naar een situatie kan u leren anders met de situatie om te laten gaan waardoor u minder stress ervaart.

Zorg voor meer positieve momenten op een dag, ga leuke dingen doen, of koop iets moois voor u zelf. Denk in de tijd van meer signalen extra aan u zelf . Door meer positief krijgt u een beter gevoel wat de stemming kan veranderen. Maak van de leuke momenten een dagboek wat u er bij kunt nemen op momenten dat het slechter gaat

Probeer u spanning juist te voelen in plaats van het te negeren, het wilt u iets zeggen. De spanning geeft vaak aan dat u zich te druk maakt, dat u dingen nog geen plek heeft gegeven en dat signalen hoger oplopen. Het is belangrijk een signaleringsplan te maken met de fase wind storm tornado en orkaan om een duidelijk beeld hiervan te krijgen en te weten wat u moet doen.

Soms lukt het niet geheel de rust of ontspanning te vinden er zijn nog dingen die u bezig houden. Ga na de oefening even iets doen en doe 10 minuten later de oefening op nieuw. Wanneer u het meerdere keren uitvoert vind u uiteindelijk meer rust.

Leren

Stress, overprikkeling Krijgt u meer stress of onrust van zaken die u aan de gebeurtenis herinneren? Voelt u zich over het algemeen, meer gestrest op een dag en minder actief? Bent u meer prikkelbaar of snel overprikkeld? Schrikt of raakt u regelmatig geprikkeld van onverwachte geluiden? Heeft u vaker angst of paniek? Prikkelen geuren u meer dan anders?

Hoe voelt het voor u als er meer spanning in het lichaam is? Wat zijn signalen of gedachten waaraan u het kunt herkennen? Wat is de oorzaak van de spanning? Hoe lang houd de spanning al aan? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de spanning die u ervaart op het moment om deze te kunnen accepteren en aan te pakken. Het is belangrijk de spanning te kennen en herkennen om het zo min mogelijk te laten voorkomen.

Stress en spanning stoppen niet vanzelf, hierdoor kan het steeds vaker terug komen en steeds hoger oplopen. Het is belangrijk te denken in mogelijkheden en oplossingen om stress an te pakken. Het blijven denken in oplossingen kan helpen in het aanpakken en verbeteren van de stress.

Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat u minder stress ervaart? Soms is het nodig keuzes en afspraken te maken, een aantal verplichtingen definitief te laten vallen en sommige taken aan anderen over te dragen. Het is belangrijk uw eigen grenzen aan te geven en hierbij te blijven, het is minder leuk maar beter voor uw gezondheid. Leer dat nee oke is en het ook gewoon kan, het is een grens aan stress die u overgaat met het gevolg van een bui.

Het is belangrijk te onderzoeken wat fase wind storm tornado en orkaan met u doen en wat hiervan de gevolgen kunnen zijn voor uw gezondheid. door de fase te kennen en op tijd actie te ondernemen door voor elke fase een oplossing te bedenken kunnen veel klachten worden voorkomen.

Naasten

Uiten

Het is belangrijk de gedachten te uiten en het gevoel wat er bij en dingen bespreekbaar te maken om het te kunnen verwerken en te zoeken naar mogelijkheden om het probleem aan te pakken en op te lossen. Het praten is al een deel verwerken waardoor spanning kan afnemen. De spanning komt vaak door gedachten die bezig houden en nog niet zijn verwerkt, het is belangrijk hierop te letten om niet te gaan piekeren.

Eerste stap

Het uiten van de spanning is een eerste stap in de aanpak van de spanning met hulp van naasten of hulpverleners. Het niet uiten kan zorgen dat het hoger oploopt en u meer problematiek gaat ervaren. Het uiten is een eerste manier van het vragen van hulp. Het bespreekbaar maken van het gevoel kan erg moeilijk of lastig zijn hiervoor kunt u gebruik maken van overzichten en schema’s die meer duidelijkheid geven of van een familiebrief die u kunt opsturen als praten lastig is.

Rust

Wanneer u meer rust ervaart en de spanning voor langere tijd weg blijft krijgt u meer ruimte voor andere belangrijke dingen en deze aan te pakken, ruimte om de problematiek anders te zien, te begrijpen of op te pakken. Door de ruimte kunnen er nieuwe mogelijkheden en kansen ontstaan waardoor u meer of beter kan herstellen van de problematiek.

Gedachten

De gedachten geven stress, van stress kan een persoon veel gedachten krijgen het is een cirkel waar u in blijft zitten, het is belangrijk door te praten en te leren meer grip te krijgen op de stress. Het is belangrijk te lezen over stress en wat de gevolgen zijn en om te kijken wat mogelijkheden kunnen zijn om het te voorkomen. Maak het bespreekbaar en maak een plan hoe u de lange termijn gevolgen kunt voorkomen.

Praten

Door het praten over de spanning kunnen gedachten meer loslaten waardoor u meer rust kunt vinden in het hoofd. De gedachten kunnen door het bespreekbaar te maken, minder vaak opkomen waardoor u minder spanning ervaart. Het praten kan voorkomen dat u een vol hoofd krijgt, waardoor denken en concentreren moeilijk worden, het praten kan voorkomen dat u mentale problematiek krijgt van de spanning of gedachten.

Motiveren

Door te praten over de spanning kunt u samen opzoek gaan naar mogelijkheden die er zijn om de spanning aan te pakken en dingen meer los te laten. Naasten kunnen u motiveren om meer te gaan bewegen om zo de spanning uit het lichaam te krijgen. Het praten over de spanning kan vaak opluchting geven door het te uiten, vaak omdat het al lange tijd bezig houd.

Online

Kijk naar de online mogelijkheden van het volgen van een cursus voor stress en hier beter mee omgaan. Lees verhalen van lotgenoten en ervaringsdeskundige hoe u beter met stress en spanning kan omgaan. Probeer de tips en adviezen uit, het is een zoekrocht naar welke oplossingen voor u helpen, het kan enige tijd duren voor u een goede manier heeft gevonden.