Wat is het

Pijnklachten ontstaan meestal niet vanzelf, hiervoor heeft u het actief gesport of bijvoorbeeld iets verdraaid. Pijn is vaak een teken dat het niet goed zit en u uw benen heeft overbelast of verrekt. Als u niet of nauwelijks kan lopen zegt dit genoeg over de pijn en is het raadzaam naar een huisarts te gaan. De meeste pijnklachten gaan met meer rusten, iets hoger leggen weer binnen enkele dagen over.

Spierpijn en stress. Hoe meer stress hoe meer spierpijn. Hoe hoger de stress hoe meer spierpijn. Niet elke stress geeft spierpijn klachten, de stress houd enkele dagen hoog aan, dan bestaat er een kans. Spierpijn en stress door gedachten. Hoe meer een persoon piekert hoe meer kan op hoofdpijn door stress. Hoe meer vastzittende gedachten herhalend aanwezig zijn hoe meer het een tornado word in het hoofd hoe meer spanning er komt op de spieren waardoor er meer spieren vastzitten of krampen geven.

Spierpijn en stress door gedachten stromen. Door piekeren en herhalend denken kunnen mensen veel last hebben van spanningspijnen en van hoofdpijnen. De gedachten zorgen voor een druk in het hoofd wat hoofdpijn veroorzaakt. De gedachten gaan dan zo snel door het hoofd, als of het lijkt dat de persoon een tornado in hoofd heeft, dit stop zetten is moeilijk, waardoor dit kan zorgen voor extra pijn. Door de drukt gaan spieren zeer doen.

Spierpijn en stress door gebeurtenissen. De gebeurtenissen geven herinneringen zoals bij en trauma in herbelevingen. Hiervan ervaart een persoon veel stress en veel druk in het hoofd en lichaam (onder hoogspanning). Bij te veel gebeurtenissen in een keer kunnen personen stress oplopen en hierdoor kunnen de spieren in de schouders verkrampt raken. Hierdoor hebben personen met stress gerelateerde klachten vaak spanningspijnen.

Herkennen

 • Spierpijn en stress door zorgen. Door de zorgen die een persoon heeft over een ander of zichzelf zijn en meer maal gedachten, waar het herhalend in het hoofd is, waardoor het gedachten stromen kunnen worden wat pijnklachten veroorzaakt.
 • Spierpijn en stress door slaap. Wanneer een persoon minder slaapt is het meer prikkelbaar en word het eerder beïnvloed door een trigger. Hierdoor is een persoon sneller overprikkeld en heeft vaak last van hoofd en onderrug.
 • Spierpijn en stress door medicatie. Van medicatie tegen pijn kan een persoon juist pijn krijgen. Door gebruik van sommige medicatie in de mentale gezondheidszorg kan een persoon meer spierspanningen krijgen of krampen.
 • Spierpijnen en stress door beweging. Spierpijnen ontstaan vaak naar actief bewegen of sporten, dit is een korte overbelasting van de spieren en trekt meestal weer weg naar een paar dagen of door weer actief te gaan bewegen. Daarnaast kunnen stress en onrust ook deze klachten veroorzaken.
 • Spanningspijnen ontstaan door stress, onrust en druk vaak naar een nare gebeurtenis of door werkdruk. Zoals kinderen die voor de eerste schoolweek naar de middelbare school gaan hebben vaak extra druk omdat het nieuw is, ze weg niet goed weten naar klaslokaal of omdat er allemaal vreemden zijn. Daarnaast zijn ze niet gewent om voor elk vak een ander lokaal te hebben.
 • Spierkrampen deze ontstaan vaak naar veel spanning in de spieren of direct naar inname van medicatie. Er zit te veel spanning in het lichaam waardoor de spier op slot gaat.
 • Chronische spierpijn bij chronische stress kan al ontstaan naar 6 maanden bijna dagelijkse stress en pijnklachten.

Wanneer personen veel last hebben van pijn en stress krijgen ze vaak stemmingswisselingen. De pijn neemt de overmacht en de persoon voelt alleen de pijn en reageert hierop. De ene persoon word druk van pijn en de andere rust. Spierpijn klachten geven aan dat er te veel spanning is in het lichaam, er staat de veel druk op de spieren, waardoor deze gaan vastzitten bij stress.

Spierpijn klachten bij stress beginnen meestal binnen enkele weken. De meeste spierpijn klachten komen niet vaak voor bij stress, de pijnklachten beginnen wanneer de persoon veel stress achter elkaar ervaart. De stress bij 1 malig is vaak aan te pakken en op te lossen wanneer het enige tijd aanhoud is dit lastig.

Spierpijn klachten bij stress zijn vaak de oorzaak van een lange periode aan stress, drukte, angst. Hierdoor staat er meer dagelijkse spanning op het lichaam waardoor de kans groot is dat het in pijnklachten uit. Spierpijn klachten bij stress zorgen ervoor dat een persoon vaak word beperkt in het dagelijks leven. De stress kan oplopen tot chronische dagelijkse zware stress waardoor een persoon te veel geprikkeld word om alle dagelijkse bezigheden te kunnen doen.

Gevolgen

Spierpijn klachten bij stress komen vaak voor bij personen met chronische stress of vastzittende stress. Omdat de stress dagelijks opkomt is er een dagelijkse spanning in het lichaam en neemt te weinig af, hierdoor is er vaak ook chronische spierpijn klachten. De klachten zorgen er vaak voor dat de botten vaker knakken wanneer een arm of been word gestrekt. De spieren spannen zich aan waardoor de spier korter word waardoor een arm soms op slot gaat, niet mogelijk te strekken.

Spierpijnen zorgen voor pijn op een vaste plek wat drukt en zeurend aanwezig is. De pijn kan door gaan in bijvoorbeeld kramp of erger in een spit of hernia. Door een voeding patroon wat niet in balans is kunt u last krijgen van spieren en/of gewrichten. Spanningspijnen zorgen voor het verkrampen van spieren en dat deze vast gaan zitten. Hierdoor word de persoon beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Een verrekte spier komt vaak voor in de vorm van directe pijn, tijdens bepaalde bewegingen in één spier, dit voelt u aan een kant op of een plek. Verlaten spierpijn begint vaak  72 uur na de oefening, dit voelt u meestal aan twee kanten van de plek.

Er zijn verschillende soorten pijn klachten zoals spierpijn, spanningsklachten.. Voor iedereen is de pijngrens niet het zelfde. Sommige personen hebben sneller erge pijn dan een ander, dit komt omdat de ene persoon meer gevoelig hiervoor is dan een ander persoon. Pijn is een prikkel op een bepaalde plek wat drukkend, stekend, kloppend kan aanvoelen. Hoe meer pijn hoe meer een van deze signalen of een combinatie ervan. Pijn geeft aan dat er iets niet goed in het lichaam. Bij lichte stress komen vaak geen pijnklachten voor, vaak alleen bij zware stress of langdurige stress. Stress klachten uiten zich niet bij elke persoon op dezelfde manier. De ene persoon krijgt mer hoofdpijn klachten de ander meer spierpijn klachten of onrust.

De spierpijn klachten hebben vaak als oorzaak dat een persoon minder beweegt en meer stress heeft. De spieren gaan vast zitten en dit veroorzaakt de pijn. Door de stress beweegt een persoon vaak minder waardoor er meer problematiek kan ontstaan bij bewegen, evenwicht of vallen. Spierpijn klachten kunnen een bijwerking zijn van sommige medicatie zoals anti psychotica de persoon krijgt vaak krampen in de kuiten.Door dat spieren vast gaan zitten kunnen de botten op slot gaan, die voor is het nodig de arm verder te strekken om de spanning van de spieren te halen. Dit geeft vaak veel pijnklachten. Door spierpijn klachten van stress kan het zijn dat een persoon veel last krijgt van een soort reumatische vinger waar een botje naar beneden zakt. De persoon kan de vinger niet meer normaal buigen of bewegen.

Spierpijn bij stress kan zorgen voor meer stress en hogere stress door het druk maken over de pijnklachten. Spierpijn bij stress zorgen ervoor dat persoon minder dingen kunnen doen en beperkt worden in het dagelijks leven. De spierpijnen kunnen vaak terugkomen en chronisch worden. Spierpijn en stress zorgen ervoor dat een dag moeilijker is door te komen waardoor er een grotere kans is op een depressie. Spierpijn bij stress zorgen ervoor dat een persoon meer hoofdpijnen gaat ervaren waardoor het geheugen en de concentratie achteruit kunnen gaan.

Personen met mentale of stress gerelateerde problematiek hebben vaak last van spanning pijn of van hoofdpijnen. Deze klachten komen dagelijks door de vele spanning, stress, angst of paniek. Door deze klachten gaan de spieren sneller vast zitten en krijgen sneller last van de schouder of onder rug. De pijnklachten komen vaak onverwachts op zetten en hierdoor is het lastig er een controle over te vinden. De klachten zijn dan ook niet te voorkomen, maar wel te verminderen.

Spierpijn klachten komen vaak voor bij personen die veel stress hebben op een dag. De stress is zo hoog dat de spieren klachten veroorzaken. De stress zorgt ervoor dat spieren zich meer aanspannen en dat het lichaam meer verstijft voelt. Stress geeft een druk in het lichaam waardoor de spieren meer verkrampt raken, waardoor er pijnklachten ontstaan. De pijnklachten zijn vaak van korte duur maar kunnen ook langdurig zijn. Hoe langer dit aan houd hoe meer last een persoon heeft van de spierpijn klachten.

Plan

Begin met het maken van een pijn dagboek. Houd hierin bij welke pijn u ervaart, waar u de pijn ervaart, hoe de pijn is ontstaan en hoelang het al aanhoud. Hierdoor heeft u een goed overzicht van de problematiek, de oorzaak en kunt u met uw papieren hulp zoeken bij uw pijnklachten. Hoe lang heeft u deze pijn al? Wanneer is het begonnen? Hoe heeft u het opgelopen? Komt de spierpijn van het sporten, dan heeft u hier meestal een paar dagen last van en trek het daarna vanzelf weer weg. Probeer de spieren zoveel mogelijk te ontspannen door bijvoorbeeld een relax oefening voor de benen. Hierdoor neemt de pijn vaak sneller af.

Paracetamol of fysio. Spanning verminderen door een aanpak van de stress en deze te te verminderen door meer te relaxen, ademhalingsoefening of door sporten. Zorg voor een dagelijkse vaste goed dagstructuur en maakt zoveel mogelijk bespreekbaar om zo relaxt mogelijk door het leven te kunnen. Hoe gezonder u leeft hoe minder stress hoe minder pijnklachten. Voor de spierpijn klachten bij stress is geen behandeling in de mentale gezondheidszorg. De pijnklachten kunnen worden verlicht door medicatie. In de mentale gezondheidszorg word er minder vaak alert gereageerd op pijnklachten.

Houd een pijn dagboek bij

 • Stap 1 Aantal = Hoeveel en hoelang heeft u last gehad van de pijn? Wat voor pijn was het? Was het een stekende pijn of zeurende pijn? Hoe voelde u zich, voor, tijdens en na de klachten?
 • Stap 2 Waar = Was een trigger de oorzaak? Waar heeft u last van? Hoe erg is de pijn van 1-5? Waarom is het dit getal en niet een hoger of lager? Wat maakt het verschil?
 • Stap 3 Oplossing = Heeft u medicatie genomen, hoeveel en welke? Heeft u afleiding gezocht en het afleidingsschema bij gehouden?
 • Wat heeft u nodig om minder pijn te ervaren? Welk cijfer zou u de pijn geven? Waarom is het dit getal? waarom zou dit niet 1 getal hoger zijn of 1 lager? Wat maakt het verschil in de pijn? Wat is er voor nodig om dit 1 cijfer lager te laten zijn? Is het gebruik van hulpmiddelen een optie?

Het schema kunt u wekelijks uitprinten en in een schrift of map bij elkaar bewaren, zodat u een overzicht heeft van een lange tijd en u de problematiek kan vergelijken met andere weken. Zo weet u of het beter gaat en wat de vorderingen zijn of waar nog extra aandacht aan moet worden besteed. Om een duidelijk overzicht te krijgen van de pijnproblematiek is het aan te raden dit dagelijks in te vullen.

Bedenk een aantal punten zoals relax oefeningen waardoor bij u de pijn kan afnemen. Oefen dagelijks minimal 15 minuten voor het slapen gaan zo verminder u pijn klachten en kunt u beter slapen. Afleiding zoeken. Wanneer u veel pijn heeft gaan uw gedachten naar de pijn. Als deze pijn zo hevig is, blijven gedachten hangen, waardoor de pijn nog heviger voelt als het al was. Door 10 activiteiten te bedenken wat u kunt gaan doen wanneer u pijn heeft kunt u pijn klachten verminderen. Welke activiteiten helpen stress verminderend?

Preventie Begin actieve activiteiten altijd met een goede voorbereiding, warming up, cooling down. Loop niet te hard van stapel, begin langzaam aan en bouw uw conditie en spiermassa langzaam op, in kleine stappen te gelijk. Zorg voor voldoende rust tussen door, blijf niet achter elkaar doorgaan, zorg dat uw lichaam voldoende rust krijgt om te herstellen. Zorg tijden de activiteiten dat u voldoende drink en dat u dit op peil hout.

Het maken van een doel Het schema is gemaakt voor iedereen die regelmatig last heeft van pijnen en hier mee duidelijkheid over wilt krijgen. De pijnen komen ergens vandaan, de pijnklachten geven aan dat er iets is overbelast en dat u een stap terug moet doen. Vaak komt de pijn door een trigger die ervoor heeft afgespeeld. De trigger zorgt voor het andere gevoel of gedacht of gedachten. Hoeveel pijn heeft u deze week gehad? Waar had u pijn? Wat heeft u gedaan om de pijn de verminderen?

Blijf zoveel mogelijk bewegen, hoe meer u gaat zitten hoe stijver de spieren worden. Als u gaat zitten leg u benen om hoog zodat het bloed beter kan stromen door het lichaam. Verwarm enkele dagen de spieren met bijvoorbeeld een kersenpittenzak dit verlicht vaak de pijnklachten. Doe een aantal rek en strek oefeningen voor u benen en houd dit even vast. Door het blijven rekken en strekken verlicht u op den duur de pijn. Pijn in de benen kan ook te maken hebben met lage rugklachten. Zoals bijvoorbeeld bij een spit, de pijn trek dan naar de benen en de schouders. Het advies is dan vaak zoveel mogelijk te blijven bewegen en rug oefeningen te doen. Masseer regelmatig de spieren om deze los te houden en klachten te voorkomen.

Zorg voor een goede voedingsbalans, zorg voor voldoende gezonde maaltijden op een dag, die voldoen aan de schijf van 5 van het voedingscentrum. Vruchten met een donkere, dunne schil bevatten veel voedingsstoffen en hebben een goede werking op het verwijderen van afvalproducten uit uw lichaam. Eet voldoende eiwitten, deze herstellen u spieren sneller. Door eiwitten te eten kunt u spierpijn klachten verminderen en voorkomen. Houd een voeding dagboek bij waarin uw op schrijft wat u eet, hoeveel u eet, hoe u zich voelt en hoeveel u heeft bewogen.