Uitspraak: Nee, je moet eerst stabiel zijn voor behandeling voor PTSS. Oh, je raakt steeds in crisis dóór de PTSS? Jammer dan…

Wat is het

Hoe stabiel word iemand, als de persoon last heeft van de trauma‘s? Herbelevingen heeft op een dag? ’s nachts slecht slaapt door nachtmerries en piekeren? Als de persoon nog weinig rust ervaart in het leven door alertheid en waakzaamheid en de stress en angsten? Als vele dingen in het dagelijks leven een trigger worden voor de persoon met herinneringen aan nare dingen?

Wanneer een persoon in behandeling gaat voor PTSS, moet het vaak stabiel zijn. Pas wanneer de persoon stabiel is kan een therapie worden gestart. Stabiel worden kan in een stabilisatiegroep, maar vaak is het resultaat niet voldoende stabiel. Wanneer een persoon EMDR gaat volgen word vaak door de psycholoog gemeld dat een persoon eerst stabiel moet zijn voor het in een stabilisatiegroep word geplaatst en met EMDR kan beginnen. Voor PTSS is het belangrijk dat trauma’s direct worden aangepakt om zo min mogelijk lange termijn gevolgen te hebben en te krijgen.

Een groep kan voor een persoon al snel te druk zijn, te veel verhalen over nare gebeurtenissen, die als een persoon meerdere trauma’s heeft allemaal bij 1 persoon zou kunnen zijn gebeurt. Een groep kan zorgen dat een persoon er nog dagen over nadenkt wat er is besproken en de persoon minder rust ervaart op een dag. De groep kan bestaan uit verschillende diagnose waardoor het bijvoorbeeld burn-out, depressie, PTSS is of alleen PTSS. Bij een gemengde groep kan het extra zwaar zijn voor een persoon met PTSS.

Doordat de persoon eerst stabiel moet zijn voordat het begint met een therapie, moet de persoon onnodig lang wachten, het zorgt ervoor dat de signalen veel vaker oplopen, in de tijd van wachten word niet gewerkt aan het verbeteren of het herstellen, de persoon leert niet hoe om te gaan met de signalen waardoor de kans groot is dat een persoon in een crisis komt of crisis gedachten heeft. Het blijft al die tijd hetzelfde, met eventuele verlichting door medicatie.

Zolang de traumagedachten niet zijn aangepakt is de kans groot dat een persoon er veel last van houd, de persoon minder goed functioneert en veel dingen minder goed gaan. De gedachten aan het trauma kunnen het dagelijks leven van een persoon gaan bepalen, waardoor het vaker crisis gedachten worden, het malend denken in trauma, dingen van nu opslaan in herbelevingen en piekeren malen gedachten.

Herkennen

Door het trauma te laten wachten kunnen signalen van stress, angst of paniek juist toe nemen, waardoor een persoon niet stabiel kan worden. In de mentale gezondheidszorg word vaak vergeten welke impact een trauma heeft op het leven van een persoon en dat dit niet voor 1 dag 1 week of 1 maand is maar voor een groot deel van het leven. Hoe eerder een persoon begint met een behandeling van EMDR hoe minder gevolgen dit heeft voor het dagelijks leven.

Wanneer een persoon niet stabiel is kan het niet starten en heeft het vaak geen hulp die gericht op de andere problematiek die PTSS met zich meebrengt, zoals stress, angst, paniek, herbelevingen, vermijden.. De persoon kan niet stabiel worden wanneer er geen therapie is of een directe aanpak om klachten te verminderen.

Een persoon word niet meer stabiel door het niet werken aan meer stabiel te zijn of te worden, door alleen medicatie. Een persoon heeft gerichte trauma behandeling nodig om te herstellen. Trauma’s kunnen niet stabiel worden zolang deze niet worden behandeld. De signalen die een trauma met zich meebrengt kunnen niet stabiel zijn door de gedachten aan het trauma of door herbelevingen.

Hoe meer trauma’s een persoon heeft hoe sneller die vaak achteruit gaat. Een persoon met veel trauma gedachten is heel de dag bezig met de gedachten, stress, of rust zoeken. Door hierin geen therapie te hebben neemt de rust steeds verder af. Een persoon krijgt meer last van signalen omdat het niet stabiel is en het moeilijk is om stabiel te worden. Hierdoor gaat er onnodig veel tijd verloren die aan therapie en herstel had kunnen worden besteed.

Door dat een persoon niks leert in de hulpverlening is het verplicht om verder te gaan zoeken en zelf te gaan starten om meer grip op signalen of buien te krijgen of meer duidelijkheid te krijgen in de problematiek, het leren van de diagnose en de signalen die erbij horen. Het blijven wachten tot een persoon stabiel is, heeft een negatief effect op de gezondheid en het sociaal leven. Het wachten en de tijd voorbij laten gaan, is zonde van de tijd, het leren hoe een persoon een crisis kan voorkomen, bijvoorbeeld aan de hand van een signaleringsplan zou beter zijn voor de persoon.

De buien zullen niet afnemen in ernst maar meer toenemen, de signalen van angst en stress worden chronisch in de tijd van het wachten. Hierdoor word het meer een opstapeling van signalen, gebeurtenissen, waardoor het snel te veel word. Het hoofd voelt meer vol aan, de persoon kan weinig hebben en de herbelevingen en slechte nachtrust zorgen voor meer beperkt raken in het dagelijks leven. door geen behandeling kan het voor een persoon meer uitzichtloos worden en hierdoor het overzicht kwijt raken.

Behandelen

Een enkel trauma kan binnen 4 of 5 sessie, vaak gelijk aan 4 of 5 weken ,zijn behandeld. Het wachten is vaak veel langer met negatief resultaat en de behandeling moet nog steeds starten, de tijd dat iemand stabiel word en word goed gekeurd stabiel te zijn kan jaren duren.

Met een trauma is het belangrijk zo snel mogelijk van start te gaan naar het oplopen van het trauma om zo min mogelijk gevolgen te hebben en te krijgen van een PTSS in het dagelijks leven. Door te wachten word de kans op een volledig herstel alleen maar kleiner en alle problematiek alleen maar groter. De kosten van direct behandelen zijn veel minder dan te wachten op stabiel zijn en daarna beginnen. In de tussen tijd worden veel meer kosten gemaakt omdat de problematiek groter word, de crisisdienst is nodig, psycholoog en eventueel huisarts voor lichamelijke klachten.

Vaak word er wel gezegd dat een persoon stabiel moet zijn, maar wat de voorwaarden zijn wat stabiel inhoud word niet over gesproken. De persoon moet voldoen aan …. dan is het stabiel. Vaak heeft een persoon een dagelijkse structuur, een persoon is dan al redelijk stabiel, maar door geen therapie word dit steeds minder.

In de tijd van wachten heeft een persoon vaak alleen een begeleider die 1x per week een gesprek heeft. Voor een persoon die niet stabiel is, is dit veel te weinig, de persoon heeft geen ondersteuning bij het trauma, herbelevingen en de dingen die horen bij PTSS, de persoon word in het diepe gegooid en verwacht dat de persoon het zelf leer aanpakken, het hoe te doen, word een persoon vaak niet gemeld.

Wanneer een persoon een crisis heeft en alles top het toppunt is opgelopen kan een persoon de crisisdienst bellen. Deze zijn in de avond en weekend bereikbaar. Maar hier werken vaak weinig mensen, het is vaak erg druk, en een persoon word vaak niet geholpen. Hoe vaker de persoon belt hoe meer het word opgevat als zeuren, overdrijven. De persoon word niet gehoord en gezien in de problematiek, het is zelden dat een persoon kan langskomen, opgenomen met een crisis is vaak met een RM of IBS, als er plek is, helaas zijn hier ook veel te korten aan bedden.

Gevolgen

Door eerste stabiel te moeten zijn voor een persoon kan starten geeft vaak aan dat de ernst van het trauma niet word begrepen en dat de directe aanpak niet nodig is of niet word gezien. Vaak zijn er in deze periode alleen gesprekken met een ambulant verpleegkundige. Uit nieuwe onderzoek naar EMDR is naar voren gekomen dat een persoon nier stabiel hoeft te zijn, voor dat een persoon begint met EMDR, een persoon word meer stabiel na het volgen van de therapie. Het is vaak nog wel een eis van de instantie.

Hoe complexer de problematiek hoe minder stabiel een persoon kan zijn, de persoon moet meestal al langer wachten op de wachtlijst voor het bij een intake is. De persoon word benadeeld wanneer er niet direct actie komt. De personen worden vaak niet stabieler als ze zijn en komen hierdoor niet in aanmerking voor de EMDR, daarin tegen lopen vaak wel de signalen op en word de PTSS vaak erger en gaat een persoon steeds meer tekenen.

Door langer te wachten moet een persoon het vaak zelf uitzoeken hoe het omgaat met de signalen en klachten die een persoon heeft. Hierdoor is een persoon verplicht zelf een zelf cursus te gaan volgen van de signalen waar een persoon last van heeft. De persoon voelt zich vaak niet gehoord en begrepen door de instantie en is nog niet geholpen. Hierdoor neemt het vertrouwen in de instantie af en komt er een slechter contact met de hulpverlener.

De persoon voelt zich al die tijd aan het lijntje gehouden. Door trauma gedachten nemen vaak sociale contacten af of verminderen, hierdoor word het netwerk steeds kleiner en een persoon steeds minder stabiel. De klachten van vermijden kunnen door het stabiel moeten zijn juist worden vergroot. Het netwerk van de persoon kan hierdoor juist wegvallen.

Door het wachten en hoge signalen kan een persoon veel meer last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartklachten, migraine en benauwdheid of het vastzitten van de spieren. Hierdoor kan een persoon minder dingen gaan ondernemen, waardoor een persoon word beperkt in het dagelijks leven en de mogelijkheden van een dag.

Een persoon kan geen crisis voorkomen als het niet weet wat het inhoud voor een persoon, als een persoon niet heeft geleerd om te kunnen handelen in een crisis. De gedachten houden een persoon bezig, de gedachten kunnen als een orkaan door het hoofd gaan, hierdoor lopen de signalen van stress en angsten alleen maar verder op. De persoon heeft meer kans op een depressie, door het niet verder stappen kunnen zetten kan het voor de persoon uitzichtloos worden. Alles bij elkaar zorgt dat een crisis sneller aan de orde is.

Plan

Vraag de behandelaar wat het betekend voor u om stabiel te zijn. Wat moet er volgend de behandelaar zijn veranderd om te mogen deelnemen? Waar moet aangewerkt worden en hoe gaat dit in zijn werk? Overtuig de behandelaar dat het beter is om direct te starten met emdr en niet te wachten. Geef hierbij aan dat wachten te veel gevolgen heeft door middel van informatie van het internet en studie en onderzoeken die zijn gedaan.

Wat kunt u doen om meer stabiel te worden? Van welke signalen heeft u het meeste last en wat kunt u hier aan doen? Vaak helpt het al wanneer u meer informatie heeft over de signalen dat u deze bij u zelf kunt herkennen en erkennen en erop kan reageren door afleiding zoeken. Zorg voor een vaste dagstructuur met activiteiten die u dagelijks gaat doen. Zorg voor voldoende rust en 3 maaltijden op een dag. Beweeg elke dag minimaal 30minuten actief en 15 minuten om te relaxen. Hoe meer balans op een dag, hoe meer stabiel u bent.

Kijk naar momenten dat het minder goed ging? Wat was de situatie? Waardoor liep alles meer op wat was de oorzaak? Door te leren van vorige momenten kunt u ze beter leren erkennen en krijgt u een beter inzicht in de signalen en de gevolgen. Hiervoor kunt een dagboek bij houden met schema’s en overzichten, een stuk met vragen en antwoorden en een stuk om zelf de gedachten van u af te schrijven.

Wat is een goede dag voor u? Hoe merkt u dat de signalen oplopen? Hoe is dit een verschil met een crisis? Wat merkt u van een crisis? Hoe loopt een crisis bij u op? Leer te werken met een signaleringsplan om een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek en wat u kunt doen op momenten dat het minder gaat, de signalen oplopen, wat de oorzaak hiervan is en wat andere voor u kunnen doen. Het geeft veel inzicht in uw eigen problematiek door het in te delen in fase.

Lees op het internet over PTSS en de tips en adviezen die erbij staan. Probeer zoveel mogelijk uit en houd een lijstje bij van de dingen die voor u helpen en welke niet. Probeer het elke keer op nieuw uit de ene dag helpt het wel de andere dag minder of niet. Zie elke dag als een nieuwe kans om dingen aan te pakken of te verbeteren.